Ελλάδα

Νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά

Φάρμακα

Επιταχύνεται από το υπουργείο Υγείας η είσοδος νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, που βρίσκονται υπό διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της τιμής που λάβουν. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε… αναμονή περίπου 200 φάκελοι φαρμάκων που έχουν κατατεθεί στις αντίστοιχες επιτροπές Διαπραγμάτευσης Τιμών και  Αξιολόγησης   και   Αποζημίωσης  Φαρμάκων   Ανθρώπινης Χρήσης με έδρα στον Ε.Ο.Φ., οι οποίες έχουν οριστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εκ των φακέλων που έχουν κατατεθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες, 60 αφορούν σε νέες καινοτόμες θεραπείες, ενώ οι υπόλοιποι 140 σε γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Αξιολόγησης ορίστηκε από τον Βασίλη Κικίλια στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις επαφές με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των σκευασμάτων στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αναμονή από τις φαρμακευτικές

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, εδώ και 18 μήνες περίπου δεν έχουν κυκλοφορήσει νέα φάρμακα στην αγορά, με την εξαίρεση μιας μικρής ομάδας προϊόντων που προστέθηκαν στην αποζημίωση τον Μάιο του 2019. Όπως είχε μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε πρόσφατη εκδήλωση, ενώ το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε κατά προτεραιότητα για την ρύθμιση του πλαισίου αξιολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, από τον Οκτώβριο, καθυστέρησε στον ορισμό των επιτροπών που θα βάλουν σε λειτουργία το πλαίσιο. 

Η είσοδος των νέων φαρμάκων, όπως εξηγούν στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, πολλές εκ των οποίων αφορούν σοβαρές νόσους, ενώ η είσοδος των γενοσήμων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Την ίδια ώρα, πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτό συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα, καθώς επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων, σε σχέση με τις τιμές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που διεξήγαγε η προηγούμενη Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επίσης, συμφωνήθηκε επίσης η αναδρομική ισχύς της εν λόγω συμφωνίας, προκειμένου να διασφαλιστούν σημαντικότατες εκπτώσεις, πέραν των προκαθορισμένων, clawback και rebate και η μείωση του κόστους για το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Πηγή: capital.gr

Ελλάδα

Εκκλησία της Ελλάδος: Aνοίγει μέτωπο με τους "αντάρτες" μητροπολίτες

Εκκλησία της Ελλάδος

Mέτωπο με τους μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας ανοίγει και επίσημα η Ιερά Σύνοδος για τη στάση που τήρησαν κατά τον εορτασμό του Πάσχα και τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Η ΔΙΣ  στ η συνεδριασή της αποφάσισε από σχηματιστεί φάκελος για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν κατά των αρχιερέων.

H ΔΙΣ αποφάσισε μεταξύ άλλων:

        Συνήλθε χθες και σήμερα, 11 και 12 Μαΐου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την χθεσινή και την σημερινή Συνεδρία της η Δ.Ι.Σ.:

Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λει­τουρ­γί­α των Ι­ε­ρών Να­ών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις.

Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μωρό της 20χρονης Καρολίνας στην αγκαλιά του αστυνομικού μετά τη δολοφονία

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Αύριο "βγαίνει" στη διαβούλευση