Ελλάδα

Μήνυμα της ΚΝΕ προς την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας για τον χθεσινό σεισμό

τουρκία σεισμός

Την αλληλεγγύη της στη νεολαία της Τουρκίας για τα θύματα και τις καταστροφές από τον χθεσινό σεισμό εκφράζει η ΚΝΕ με μήνυμα της προς την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας.

Το μήνυμα αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της στη νεολαία της Τουρκίας, με αφορμή τον μεγάλο σεισμό της 24ης Ιανουαρίου, στα ανατολικά της χώρας σας. Πρώτα απ' όλα, αυτές τις δύσκολες στιγμές εκφράζουμε τη στήριξή μας στα θύματα από τον σεισμό και στις οικογένειές τους.

Οι νέοι και οι νέες σε Ελλάδα και Τουρκία δεν πρέπει να πιστέψουν ότι για το φόρο αίματος που πληρώνουν οι λαοί μας ύστερα από σεισμούς -όπως πρόσφατα-, από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα φταίει η κακιά μας τύχη!

Αυτό που είναι προς όφελος της νεολαίας και στις δύο χώρες είναι να αγωνιστούμε, ώστε να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και γενικότερα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης να μην προσανατολίζονται στη μεγιστοποίηση των καπιταλιστικών κερδών, όπως βλέπουμε να γίνεται με την πολιτική που προωθούν οι κυβερνήσεις στην Τουρκία, στην Ελλάδα, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Αντίθετα, πρέπει η γνώση και η επιστήμη, στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, να προσανατολιστούν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, μία από τις οποίες είναι και το δικαίωμα στην αντισεισμική προστασία, στην ασφάλεια για να ζήσουμε, όπως μας αξίζει.

Αυτή την αλήθεια, προβάλλουν οι δύο οργανώσεις μας, όπως και τα Κόμματά μας σε Τουρκία και Ελλάδα και είναι η μόνη που μπορεί να δώσει δύναμη στους νέους και τις νέες των χωρών μας, στρέφοντας τον αγώνα μας ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων, για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα τόσο άδικα».

Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Γενική απεργία σήμερα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

λέσβος επεισόδια

Η Περιφέρεια και οι δήμοι Βορείου Αιγαίου κήρυξαν για σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, γενική απεργία σε όλα τα νησιά για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και την κατασκευή νέων κλειστών δομών. Στο σύνολό τους κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς με ανακοινώσεις τους στηρίζουν την απεργία και συμμετέχουν σε αυτήν.

Για τις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο. Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην πλατεία Πυθαγόρα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες το βράδυ τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη ζώνη στου Καβακλή ανάμεσα σε αστυνομία και συγκεντρωμένους πολίτες που παραμένουν εκεί.

Επεισόδια υπήρξαν χθες και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί. Επίσης, μια μεγάλη συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Αποκλεισμένη, τέλος, παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Με απόφασή του, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι: «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

 Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα». Ο δήμος ανατολικής Σάμου αποκλείει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης.

Τέλος, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής. Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκληση του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα 'επιχειρήσεων' είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια»