Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Συμβολαιογραφικό έγγραφο του 2020 για τον ενταφιασμό του- βίντεο

Image
Μίκης Θεοδωράκης
 clock 20:08 | 06/09/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Συγκεκριμένες εντολές για τα όσα επιθυμούσε να γίνουν μετά το θάνατό του αναφορικά με τον τόπο και τον τρόπο της ταφής του, είχε δώσει από τις 16 Ιανουαρίου του 2020 ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με συμβολαιογραφικό έγγραφο που είχε καταρτίσει.

Σε αυτό, ανέφερε πως επιθυμία του ήταν «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό».

Επίσης, με το ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών δήλωνε ότι ο ίδιος «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Μάλιστα όπως ανέφερε ο τάφος που του έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νέας Κυδωνίας «έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

 

 

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του, τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο, το οποίο αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης ασφαλιστικών μέτρων που διεξήχθη σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με εκπρόσωπο συγκεκριμένου γραφείου τελετών προκειμένου αυτό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του.

 

 

Παράλληλα, δίνει εντολή προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με το συγκεκριμένο γραφείο. Όπως, μάλιστα, αναφέρει σε περίπτωση, που η συνεργασία των δυο εκτελεστών με το συγκεκριμένο γραφείο «για λόγους αντικειμενικούς δεν είναι δυνατή», αυτοί (οι εκτελεστές) μπορούν να επιλέξουν κάποιο άλλο γραφείο τελετών κατά την ελεύθερη κρίση τους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον τόπο ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη με τα μέλη της οικογένειάς του να δηλώνουν ότι συναινούν στον να γίνει η ταφή του στο Γαλατά Χανιών, όπως ο εκλιπών επιθυμούσε.

Πλην όμως, η κόρη του εκλιπόντα, Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα της τελετής και το οποίο η ίδια είχε επιλέξει προ μηνών.

Μάλιστα, σε πρόσθετη παρέμβαση στο δικαστήριο προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει κατ’ εντολή της κυρίας Μαργαρίτης Θεοδωράκη, την οργάνωση της κηδείας του πατέρα της. «Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον κ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου τελετών, Αλέξης Κούγιας.

Από την πλευρά του o δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανάφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Εν τέλει, το δικαστήριο με προσωρινή απόφαση που εξέδωσε έδωσε το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν εκείνοι και το γραφείο τελετών. Η οριστική, ωστόσο, απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί αύριο το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μίκης Θεοδωράκης: "Ο τάφος του στην είσοδο του Κοιμητηρίου", λέει ο εφημέριος του Ι.Ν Γαλατά

Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον "παγκόσμιο Έλληνα"

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis