Ελλάδα

Μεγάλη έρευνα Καπα Research: Η Ελληνίδα στην Ψηφιακή Εποχή

seke1.png

Είναι κρυφό μυστικό στον χώρο της τεχνολογίας ότι ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι δείχνουν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στη στελέχωση αυτών των επιχειρήσεων. Πριν μερικούς μήνες ο ιδρυτής της Ali Baba, Jack Ma, προέτρεπε τους καινοτόμους επιχειρηματίες να προσλάβουν και να δώσουν ρόλο σε περισσότερες γυναίκες αν θέλουν να δουν τις επιχειρήσεις τους να αναπτύσσονται. Bέβαια και αυτός ο τεχνολογικός κλάδος όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας απέχουν πολύ από το να δίνουν στις γυναίκες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που αξίζουν. Οι άνδρες κυριαρχούν και στην παραγωγή και στη χρήση των τεχνολογιών, με την απόσταση ανάμεσα στα δύο φύλα να μεγαλώνει αντί να μικραίνει την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, είναι διαπιστωμένο ότι οι εταιρείες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη παραγωγικότητα! Έτσι ο στόχος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και τη δημιουργική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο στόχο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα αναφέρεται σαν ο στόχος υπ’ αριθμόν 5 στην ανάπτυξη. Η επίτευξη αυτού του στόχου αποτέλεσε φέτος ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου mobile world congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα. Παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα διεύρυνσης του πεδίου ευκαιριών για τις νέες κοπέλες και τις γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας. Καθώς επίσης και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής και εταιρικής δραστηριότητας.

Υποστηρίζοντας αυτή την πρωτοβουλία ο ΣΕΚΕΕ και ο σύνδεσμος των ελληνικών επιχειρήσεων που δημιουργούν εφαρμογές στις σύγχρονες κινητές συσκευές διοργανώνει στην Ελλάδα με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας, παρουσίαση πρωτότυπης έρευνας της Κάπα Research για τη θέση της Ελληνίδας στην ψηφιακή εποχή.
Δυστυχώς, η εικόνα για τη χώρα μας δεν είναι καθόλου καλή.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού́ Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της γενικής κατάταξης με 50 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Σουηδία με 82,6 βαθμούς. Αλλά και στις επί μέρους βαθμολογίες, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη βάση:
Στον τομέα εργασίας και ισότιμης πρόσβασης στην απασχόληση, η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2 με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.
Στην πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, καθώς και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και των ανδρών, η Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία 70,7 σε σχέση με μέσο όρο 79,6 στην ΕΕ.
Στον τομέα της γνώσης, που μετρά τις ανισότητες των φύλων στον εκπαιδευτικό τομέα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 55,6 με μέσο όρο 63,4 στην ΕΕ.
Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έχει 44,7 βαθμούς σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.
Στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πετυχαίνει μόλις 21,7 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.
Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων ως προς την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα συγκέντρωσε 83,1 με τον ευρωπαϊκό μέσο να ανέρχεται σε 87,4. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή γυναικών που έχουν διακριθεί στις επιχειρήσεις στην πολιτική και την επιστήμη.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα:
 

paroysiasi_ereynas_ellinida_-_psifiaki_epohi_1.pdf, by renas

 

Ελλάδα

Οικογενειακή τραγωδία: Σκότωσε τη μάνα του πάνω στον καυγά

επεισόδιο αστυνομια

Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη της Δράμας, όταν ένας άντρας τραυμάτισε θανάσιμα τη μητέρα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τραγικό συμβάν συνέβη έπειτα από έντονο διαπληκτισμό μητέρας και γιου. Οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει τον δράστη, ωστόσο ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί οι λόγοι που τον οδήγησαν στην εγκληματική πράξη.

Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή ενώ αναζητείται και το όπλο του εγκλήματος.