Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, οι πιέσεις συνεχίζονται

Image
ellada1.jpg
 clock 09:13 | 13/04/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Μετά τις μικρές «ανάσες» για το Ορθόδοξο Πάσχα, η ελληνική πλευρά ξεκινά ακόμη έναν αγώνα δρόμου.

Τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης παραμένουν με την ημερομηνία – σταθμό να είναι η 24η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας. 

Δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, ομαδικές απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις είναι τα σημεία πάνω στα οποία πιέζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών κι η εεληνική πλευρά προσπαθεί να προτείνει συνεχώς εκδοχές διαφορετικής προσέγγισης αλλά ίδιων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. 

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έγινε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδος με τους θεσμούς. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων μέχρι τις 24 Απριλίου. 

Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι θεματικές ενότητες, και το περιεχόμενο αυτών, οι οποίες έχουν τεθεί στο τραπέζι εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γ.Γ. δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Τα διεθνή ΜΜΕ, δημιουργούν ένα ασφυκτικό για την ελληνική κυβέρνηση κλίμα. Χθες, Κυριακή του Πάσχα, ήρθε το δημοσίευμα από τη γερμανική FAS που έκανε λόγο για απογοήτευση των Βρυξελλών από την απροθυμία της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις με Ευρωπαίο αξιωματούχο να χαρακτηρίζει τον Έλληνα εκπρόσωπο «ταξιτζή». Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η αντίδραση ήταν άμεση κι αυστηρή, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης.

Οι Ευρωπαίοι, πάντως, εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία στα τέλη του Απρίλη (όχι απαραίτητα στις 24), ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα, καθώς, η διαπραγμάτευση θα χτυπήσει τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. 

Βασικότερο πρόβλημα παραμένει το ζήτημα των συντάξεων, καθώς, οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις, ενώ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα αυτό.

Παράλληλα, αγκάθια παραμένουν:

Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού
Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ
Η απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
Οι ομαδικές απολύσεις και
Οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Στο πλαίσιο αυτό, την εβδομάδα που μόλις ξεκινάει, δύο ημερομηνίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες.

Αρχικά η 16η Απριλίου, όταν και Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν στον ίδιο χώρο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings. Οι δύο υπουργοί θα είναι ομιλητές στο συνέδριο, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως θα έχουν επαφές και μεταξύ τους για την επίλυση της κρίσης.

Δύο ημέρες αργότερα, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ το οποίο θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την οικονομική πορεία χωρών ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η Ελλάδα.

Η στάση που κρατά το Ταμείο θεωρείται κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα μετά τις βόμβες Λαγκάρντ για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αλλά και την ανησυχία που εξέφρασε για το αν οι Ελληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis