Ελλάδα

Μάσκα στο αυτοκίνητο, λεωφορείο και τρένο: Πότε πέφτει πρόστιμο

ΕΛ.ΑΣ πρόστιμα

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει τη χρήση της μάσκας ακόμη και όταν κινούμαστε σε ανοικτούς χώρους ώστε να περιοριστεί το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο στα αυτοκίνητα, στα Ταξί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει το μέτρο για το μέγιστο αριθμό επιβατών όπως επίσης και για τη χρήση της μάσκας.

Υπενθυμίζεται λοιπόν ότι για μετακίνηση με επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ ταξί, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) οχήματα υπάρχει όριο στον αριθμό επιβατών, και ξεκαθαρίζεται πότε πρέπει να φορούν οι επιβάτες μάσκες καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ για τον κάθε επιβάτη.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στα αυτοκίνητα, αλλά και για τη χρήση μάσκας.

Οι πληρότητες και οι εξαιρέσεις

Όριο στον αριθμό των επιβατών σε αυτοκίνητα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τρένα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα στην τελευταία ΚΥΑ προβλέπεται ότι:

-Οι πληρότητες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέρχεται σε 65%

-ΚΤΕΛ και Σιδηρόδρομος μέγιστη πληρότητα 85%.

–Τουριστικά λεωφορεία 85%.

–Έως έξι άτομα (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού) σε 7θέσια ΙΧ αυτοκίνητα.

–Έως επτά άτομα (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού) σε 9θέσια ΙΧ αυτοκίνητα

-Μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου BAN οχήματα.

–Μέχρι πέντε επιβάτες, πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης 7 θέσεων (Ε.Δ.Χ., Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα 7 θέσεων με οδηγό.

–Μέχρι επτά επιβάτες, πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα 9 θέσεων δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα 9 θέσεων με οδηγό.

-Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

α) αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης)

ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

-Εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε Ε.Ι.Χ. όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσυκλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Τα πρόστιμα

Αν οι Αρχές διαπιστώσουν ότι κινείστε με υπεράριθμους επιβάτες ή χωρίς μάσκα στο ΙΧ ή στο Ταξί σας τότε προβλέπεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

Στα τρένα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ είτε σε κάθε επιβάτη είτε στον οδηγό του συρμού είτε σε αμφότερους αναλόγως.

Στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ όπως επίσης και στα τουριστικά πούλμαν η μη τήρηση υγειονομικών μέτρων προβλέπει είτε σε κάθε επιβάτη είτε στον οδηγό του λεωφορείου είτε σε αμφότερους αναλόγως, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

ειδησεις σημερα 

Ηράκλειο: Βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ετοιμάζουν φοιτητές

Νέα πυρκαγιά στην Κρήτη - Δύσκολη μέρα για τους πυροσβέστες

Κορωνοϊός: Ανατροπή με τα νέα μέτρα στην εστίαση από 15 Ιουλίου

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Πύργος: Πατέρας αρνητής μάσκας πήγε στο δικαστήριο ντυμένος τσολιάς (vid)

πατερας αρνητης

Με την εθνική ενδυμασία του τσολιά, επέλεξε το μεσημέρι του Σαββάτου να φτάσει στα δικαστήρια του Πύργου, συνοδευόμενος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πύργου, ο πατέρας που κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων κατά της διασποράς του covid-19.

Ο πατέρας κατηγορείται επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση και για εξύβριση μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο εκπαιδευτικός, Αθανάσιος Κατσίμπελης και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου.

Το περιστατικό αφορά στην άρνηση του πατέρα 10χρονης μαθήτριας του δημοτικού σχολείου του Σκουροχωρίου, να φορέσει μάσκα η κόρη του, κατά την προσέλευση και παραμονή της στο σχολείο (τις ώρες διδασκαλίας), μια υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη πριν από λίγες ημέρες.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του διευθυντή του σχολείου, Θεόδωρος Αντωνόπουλος, χαρακτήρισε «άκρως εσφαλμένη» την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, Αθανάσιος Κατσίμπελης μίλησε για χειραγώγηση του παιδιού και ανέφερε πως απειλείται η σωματική του ακεραιότητα και η ίδια η ζωή του.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια και υπάρχουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο του φιλικού του περιβάλλοντος το οποίο τον προτρέπει να βλάψει την σωματική ακεραιότητα του εκπαιδευτικού αλλά και άλλων εκπαιδευτικών που επιμένουν στην τήρηση των πρωτοκόλλων στο σχολείο τους.

Ο κ. Αντωνόπουλος, στις δηλώσεις του ήταν αρκετά καυστικός και σημείωσε: «Εάν λοιπόν οι δικαστές κάμπτονται από τις εθνικές ενδυμασίες που μπορεί να φορά ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος τότε ναι ήταν δικαιολογημένη η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, που προκαλεί ενόψει της πανδημίας και ενόψει των διαστάσεων που έχει πάρει η πανδημία και ειδικότερα στα σχολεία όπου εμφανίζονται αυτή τη στιγμή 6.000 κρούσματα.

»Μου προξενεί θυμό και οργή μια τέτοια απόφαση που έναν δεδηλωμένο αρνητή της πανδημίας, έναν δεδηλωμένο εχθρό των πρωτοκόλλων που τάσσει το κράτος, τον αφήνει ελεύθερο».

 

 

Ο κατηγορούμενος, κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια μετά την απολογία του, δήλωσε: «Τα μόνα λόγια που μπορώ να πω γιατί υπάρχει μια τριήμερη αναβολή, θα πρέπει να έχω τον δικηγόρο, το μόνο που θέλω να πω και να το ακούσουν όλοι οι Έλληνες και οι γονείς και θέλω να το ακούσετε καθαρά, οι υφασμάτινες μάσκες και οι απλές χειρουργικές δεν έχουν καμία έγκριση, καμία πιστοποίηση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ότι προστατεύουν από τον covid-19.»

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Προσωρινός ΑΜΚΑ και αναστολή απέλασης για όσους μετανάστες

εμβολιάζονται

Κορωνοϊός: 1.100 νέα κρούσματα και 24 θάνατοι – Στους 337 οι διασωληνωμένοι

 

ESPA BANNER