Ελλάδα

Το "μαχαίρι" στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2016

συνταξιούχοι

Ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για χιλιάδες ασφαλισμένους, είναι ήδη ρυθμισμένος, αφού από παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όσο και από παλαιότερες διατάξεις, που ισχύουν ακόμη, η νέα χρονιά φέρνει είτε μειώσεις συντάξεων, είτε αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ουσιαστικά, οι νομοθετημένες παρεμβάσεις επηρεάζουν τις συντάξεις του ΟΓΑ, τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, αλλά και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που αυξάνονται από τρεις μήνες έως 6 έτη και 9 μήνες, κατά την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το euro2day.gr οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι οι εξής:
- ΟΓΑ: Η βασική σύνταξη μειώνεται κατά 4%. Η διάταξη αφορά για όσους βγουν στη σύνταξη το 2016 από τον Οργανισμό και οι οποίοι θα αναγκαστούν να λάβουν βασική σύνταξη κατά 4% μικρότερη σε σχέση με τα ποσά που δίνονται έως σήμερα. Πάντως, ουσιαστική μείωση δεν πρόκειται να υπάρξει αφού η κύρια σύνταξη συμπληρώνει τη συγκεκριμένη απώλεια.
- ΕΚΑΣ: Περίπου 70.000 δικαιούχοι, από τον Μάρτιο του επόμενου έτους και μετά, πρόκειται να χάσουν το συγκεκριμένο βοήθημα, λόγω μνημονιακής δέσμευσης. Ήδη το σχετικό κονδύλι έχει αποφασιστεί στην καταγραφή που έγινε στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, να είναι μειωμένο κατά 223 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι έως το 2019 το ΕΚΑΣ να έχει αντικατασταθεί από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα μετονομαστεί σε Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
- Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό αναπλήρωσης για συντάξεις που χορηγεί το Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ και οι Τράπεζες. Η μείωση όμως αφορά μόνο τον χρόνο ασφάλισης από το 2008 έως το 2010 και όχι τα προηγούμενα χρόνια.
- Αύξηση στα γενικά όρια ηλικίας. Πρόκειται για ρύθμιση που εντάχθηκε στο τρίτο μνημόνιο (ν.4336/2015) και η οποία μόνο για το επόμενο έτος, θα προκαλέσει αυξήσεις που θα κυμανθούν από τρεις μήνες έως 6 χρόνια και 9 μήνες, το πολύ. Η διαδικασία σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης, ολοκληρώνεται το 2021, καθώς από την 1.1.2022 και μετά, τα γενικά όρια διαμορφώνονται στα 64 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή στα 67 έτη με 15αετία.

Ελλάδα

Κορονοϊός - Χάρτης ECDC: Στο πορτοκαλί ολόκληρη η Ελλάδα

Χάρτης ECDC

Στο «πορτοκαλί» βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού, όπως αποδεικνύεται και από τους νέους χάρτες του ECDC. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η χώρα μας παραμένει σε «πορτοκαλί» στο σύνολό της, στον συνδυαστικό χάρτη που αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων τεστ κορονοϊού και δείκτη θετικότητας τις δυο προηγούμενες εβδομάδες.

Την προηγούμενη εβδομάδα Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ήταν στο «κόκκινο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε επίσημα η άρση του μίνι - lockdown

Τιμητική πολιτογράφηση για την οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο

ESPA BANNER