Ελλάδα

Lockdown: Εξώδικο κατά Χαρδαλιά για τη μουσική

καταστήματα εστίασης

Μουσική στην εστίαση και διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας. Δύο από τα θέματα τα οποία έχουν σηκώσει πολλή συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες και συγκεκριμένα από τη στιγμή που άρχισε το σταδιακό «ξήλωμα» του lockdown με το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν να επανεξετασθεί το θέμα της μουσικής, καθώς όπως επισημαίνουν αυτό τους κοστίζει σε τζίρο, αφού οι περισσότεροι θαμώνες θέλουν μουσική όταν απολαμβάνουν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εφόσον η άρση του lockdown έχει προχωρήσει αρκετά και καθώς η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει βελτίωση, ίσως πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί θέλουν να διαπιστώσουν εάν θα συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες – την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 1.381 νέα κρούσματα κορονοϊού, 486 διασωληνωμένοι και 23 θάνατοι- και τότε ίσως και να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κάτι που έχει ζητήσει και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιο πολλές πιθανότητες αυτή τη στιγμή έχει το σενάριο να διευρυνθεί το ωράριο της κυκλοφορίας πέρα από τις 00.30 που είναι σήμερα, ενώ για το θέμα της μουσικής συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι λόγω της εκτόξευσης περισσότερων σταγονιδίων όταν κάποιος επιχειρεί να μιλήσει πιο δυνατά, θα μπορούσε να υπάρξει ευκολότερη μεταδοτικότητα και διασπορά του κορονοϊού. Υπάρχει όμως και η άποψη που θεωρεί ότι από τη στιγμή που η εστίαση λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, θα μπορούσε υπό όρους να ανοίξουν οι καταστηματάρχες τη μουσική, αλλά σε χαμηλότερη ένταση από ότι συνήθιζαν σε φυσιολογικές συνθήκες.

Εξώδικο κατά Χαρδαλιά για τη μουσική

Εξώδικο στον Νίκο Χαρδαλιά επέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για τη μουσική. Στο εξώδικο αναφέρεται πως "δεν είναι η πρώτη φορά που ως υφυπουργός ενοχοποιείτε τη μουσική για την μετάδοση του ιού" και υπογραμμίζεται πως "μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό έδειξαν ότι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν ευθύνονται για υπερμετάδοση του ιού". Όπως υπογραμμίζεται, "η οριζόντια απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις, δηλαδή αν είναι ζωντανή ή ηχογραφημένη, από τα ντεσιμπέλ στα οποία εκπέμπεται, σύμφωνα με τη σχετική άδεια κάθε καταστήματος, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο μας...".

Με το εξώδικο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητεί "να μας χορηγήσετε άμεσα, εντός τριών ημερών από τη λήψη της παρούσας, όλες τις μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σας ότι η μουσική σε εξωτερικούς χώρους με την ένταση που ορίζεται από το νόμο, ανεξαρτήτως πανδημίας, προκαλεί υπερμετάδοση".

"Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την στιγμή που ο εξουθενωμένος κλάδος των μουσικών, τεχνικών και άλλων εργαζομένων σε ζωντανές εκδηλώσεις αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι χωρίς στήριξη και χωρίς προοπτική εργασίας. Το άνοιγμα των συναυλιών με 50% χωρητικότητα, δεν αποτελεί άνοιγμα της εργασίας για το σύνολο των μουσικών και τεχνικών. Το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου εργάζεται στην εστίαση, σε ξενοδοχεία, σε μουσικές σκηνές, σε τοπικές εκδηλώσεις κ.α., τα οποία με τα ισχύοντα μέτρα, θα παραμείνουν κλειστά. Καλούμε εκ νέου και για πολλοστή φορά τα συναρμόδια υπουργεία, Πολιτισμού, Εργασίας, Οικονομικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται στο Θέαμα Ακρόαμα, καθώς και μέτρα στήριξης για τους ανέργους στον βαριά πληττόμενο χώρο μας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Καιρός στην Κρήτη: Καλοκαιρία και δροσιά και σήμερα!

Απεργία στα πλοία: Ουρές και ταλαιπωρία στο λιμάνι του Πειραιά - βίντεο

Μάλγαρα: Θρήνος για τον θάνατο του 18 μηνών βρέφους

Ελλάδα

Lockdown τέλος στη Μύκονο: Άνοιξε ξανά - βιντεο

τουρισμός διακοπές Ελλάδα Μύκονος

Από σήμερα στις 06:00 τα ξημερώματα, η Μύκονος άνοιξε ξανά, «σιωπηρά» και χωρίς ανακοίνωση, ωστόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση.

Αν, μάλιστα, παρατηρηθούν φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται ένα νέο κλείσιμο του νησιού, κάτι που αν μη τι άλλο ουδείς επιθυμεί στο νησί των ανέμων.

Τα πάρτι σε πολυτελή γιοτ και βίλες αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» και προκαλούν προβληματισμό, λόγω της αδυναμίας αυστηρού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός ότι η μουσική είχε μπει στο «mute» και ο συνωστισμός είχε μειωθεί. Πάντως, αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία ελάχιστη μείωση στα κρούσματα, υπάρχει ωστόσο μία σταθεροποίηση στις ροές.

Ποια νησιά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «κόκκινο»
Εκτός από τη Μύκονο ωστόσο, το διάστημα πέρασε στο επίκεντρο βρέθηκαν και άλλα νησιά λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν. Ένα από αυτά είναι η Πάρος όπου εφαρμόζεται ένα νέο «μοντέλο» μέτρων με εντατικούς ελέγχους σε καταστήματα όπου παρατηρείτο έντονος συνωστισμός. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 2.000 ευρώ και κλείσιμο επτά ημερών, σε 8 νυχτερινά καταστήματα, επτά στην Πάρο και ένα στην Αντίπαρο, όπου εντοπίστηκαν όρθιοι πελάτες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται στα 20.000 ευρώ και 15 ημέρες λουκέτο…

Τα επόμενα νησιά που φαίνεται να «κοκκινίζουν» είναι η Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη και έπονται Ζάκυνθος και Κέρκυρα, με την αρμόδια επιτροπή να κρίνει τις επόμενες μέρας αν και σε αυτά είναι απαραίτητη η λήψη περιοριστικών μέτρων τύπου…  Μυκόνου ή «μοντέλο» αυστηρών ελέγχων και προστίμων σε κέντρα διασκέδασης με συνωστισμό και όρθιους…

Η λύση της «κοινωνικής φούσκας»
Οι επιστήμονες προτείνουν τη λύση της κοινωνικής φούσκας και στις διακοπές. Εξηγούν πως ακόμη και στην παραλία ή στις βόλτες μας στα νησιά θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη παρέα, που θα είναι πάντα η ίδια και δεν θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Βρέθηκε ζωντανό το ζευγάρι που έψαχναν μετά από πολύωρες έρευνες (φωτο)