Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων δρούσε ελεύθερα δέκα χρόνια

Image
αστυνομια
 clock 12:27 | 31/03/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Ο «αρχηγός» από την Ουκρανία, συντόνιζε για περίπου 10 χρόνια το κύκλωμα νομιμοποίησης παράνομων αλλοδαπών και λυγερόκορμων κοριτσιών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μέσω γραφείου… εξυπηρέτησης αλλοδαπών.

Οι κοπέλες, προς νομιμοποίηση της παραμονής τους, έκαναν εικονικούς πολιτικούς γάμους μέχρι το 2011 και από εκεί και πέρα σύμφωνα συμβίωσης. Στη συνέχεια συνεργαζόμενα κυκλώματα μαστροπών τις εγκαθιστούσαν σε οίκους ανοχής και τις εξωθούσαν στην πορνεία. Οι αμοιβές του κυκλώματος για την χορήγηση άδειας παραμονής ή εργασίας, κυμαίνονταν μεταξύ 5.000-7.000 ευρώ για κάθε άτομο. Οι «γάμοι» γίνονταν με τοξικομανείς, άστεγους και Ρομά, με αμοιβή 80-100 ευρώ, ενώ το ίδιο συνέβαινε με τις ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας τέκνων, κυρίως από πολύτεκνες οικογένειες Ρομά, για την χορήγηση αδειών παραμονής σε παράνομους μετανάστες. Το κύκλωμα για κάθε νομιμοποίηση αλλοδαπού διαμοίραζε περίπου 400 ευρώ, σε αστυνομικό (20 ευρώ για κάθε γνήσιο υπογραφής), δικηγόρους, συμβολαιογράφους και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε τομέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Πειραιά και νοτίων προαστίων.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι «λευκοί» γάμοι λύονταν μετά από τρεις μήνες, με τα μέλη του κυκλώματος να αναλαμβάνουν και τις διαδικασίες του «διαζυγίου», καθώς οι άδειες παραμονής και εργασίας δεν αναστέλλονταν για τους «πελάτες». Επίσης, επέσπευδαν τη λύση των «γάμων», για έναν ακόμη λόγο, προκειμένου οι… ελεύθεροι γαμπροί να προχωρήσουν στη σύναψη συμφώνων συμβίωσης με άλλες ενδιαφερόμενες αλλοδαπές.  

Η «φάμπρικα» λειτουργούσε σε τέσσερα επίπεδα.

Το πρώτο είχε ως βάση τα γραφεία ευρέσεων εργασίας και εξυπηρέτησης αλλοδαπών σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία εντόπιζαν τις αλλοδαπές, τις έφερναν στην Ελλάδα και νομιμοποιούσαν την παραμονής τους με τους «λευκούς» γάμους.

Το δεύτερο ήταν αυτό του αστυνομικού, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υπαλλήλων δημόσιων οργανισμών που αναλάμβαναν την «γραφειοκρατική» διαδικασία.

Το τρίτο επίπεδο ασχολούνταν με την νομιμοποίηση παράνομων αλλοδαπών μέσω των ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας παιδιών. Αλλοδαποί από το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, αναγνώριζαν ως δικά τους παιδιά ανήλικα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών Ρομά. Γυναίκα που είχε 8 παιδιά, ανέφερε εγγράφως ότι ένα-δύο από αυτά, ήταν παιδιά των αλλοδαπών που ενδιαφερόταν το κύκλωμα να νομιμοποιήσει. Φρόντιζαν τα παιδιά να έχουν διαφορά ηλικίας, που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η «πατρότητα» από τον αλλοδαπό που τα αναγνώριζε.
Το τέταρτο επίπεδο σχετιζόταν με παράνομες υιοθεσίες.

Η έρευνα των διωκτικών αρχών ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο και μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί περισσότεροι από 100 «γάμους», 200 ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας, αλλά και τρεις περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών. Η αστυνομική έρευνα σε συνεργασία με τις συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, για την πλήρη διαλεύκανση των δραστηριοτήτων του κυκλώματος. Ο μεγάλος όγκος εγγράφων που έχει εντοπιστεί αναμένεται να οδηγήσει την έρευνα σε βάθος χρόνων. Σε βάρος των 24 συλληφθέντων αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες και σήμερα να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικές αρχές θα προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις.  

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis