Ελλάδα

Κρήτη: Στα θρανία ανήλικοι παραβάτες του Κ.Ο.Κ - Νέο πρόγραμμα για την αποφυγή τροχαίων

elegxoitroxaia.jpg

Από το τιμόνι στα ... θρανία οδηγούνται οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που εμφανίζουν όμως μια ιδιαιτερότητα. Είναι ανήλικοι, ανάμεσα τους παιδιά, που καλούνται κατόπιν εισήγησης της Εισαγγελίας να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας.
Η είδηση δεν προέρχεται από κάποια χώρα της Σκανδιναβίας αλλά από το Ηράκλειο όπου συνεργασία των δικαστικών αρχών με το Πανεπιστήμιο προσφέρει έναν στοχευμένο τρόπο σωφρονισμού των ανήλικων παραβατών.

Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων που δικάζει τις εν λόγω περιπτώσεις εξετάζει πόσες από τις παραβάσεις που έχουν οδηγήσει στις δικαστικές αίθουσες αφορούν στον ΚΟΚ και στη συνέχεια εκδίδεται σχετική εντολή σύμφωνα με την οποία ανήλικοι οφείλουν να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια σε θέματα οδικής συμπεριφοράς.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκεια 3,5 ωρών το οποίο δρα ως μέτρο συμμόρφωσης.
Το πρόγραμμα συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρία Παπαδακάκη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας.
Οι μικροί παραβάτες προσέρχονται στο εργαστήριο συνοδεία των επιμελητών ανηλίκων προκειμένου να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. "Το περιβάλλον δεν είναι αυστηρό και στόχος μας δεν είναι η τιμωρία αλλά να καλύψουμε τα κενά που έχουν τα παιδιά ως προς την οδική ασφάλεια".
Αυτά που εξετάζονται κυρίως στο εργαστήριο είναι η στάση και η συμπεριφορά των ανηλίκων στον δρόμο μέσω θεωρητικών μαθημάτων με ταυτόχρονη χρήση πρακτικών μεθόδων. Οι παραβάτες μπαίνουν σε προσομοιωτές οδήγησης και διαπιστώνουν στην πράξη πως επηρεάζεται η οδηγική τους συμπεριφορά όταν υπάρχουν "διασπαστές προσοχής" όπως για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα ή το αλκοόλ.
Πηγή Καθημερινή

Ελλάδα

Παράνομη η αυριανή απεργία έως τις 10 το πρωί για εκπαιδευτικούς και μέσα μεταφοράς

Απεργία

Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ μέχρι τις 10 το πρωί, όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

Επομένως με στάσεις εργασίας και όχι με 24ωρη απεργία θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ ,του ΕΚΑ και του ΠΑΜΕ προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά τις μετακινήσεις τους οι μαθητές.

Ετσι, τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί της Τετάρτης.

-Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 - 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

-Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα μείνει αύριο η Θεσσαλονίκη από 13:00 έως 17:00 λόγω της συμμετοχής στην απεργία.

Απεργία έχουν εξαγγείλει και τα ναυτεργατικά σωματεία αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο από τις 00.01 τα ξημερώματα έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ωστόσο η απεργία κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. «Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπ. Παιδείας: Κατεπείγουσα αγωγή κατά της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Καλεί στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση

Απεργία: Τετράωρη στάση εργασίας των δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα