Κρήτη

Κρήτη: Μείωση κατά 65% των θανατηφόρων τροχαίων - Τα στοιχεία ανά νομό

τροχαίο ατύχημα

Μείωση των θανατηφόρων τροχαίων καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο στην Κρήτη, σε ποσοστό μάλιστα που ξεπερνάει το 65% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Τα αναλυτικά στοιχεία φέρνει στο φως η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή της: 

 

"Μέσα στη στενάχωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας και των επώδυνων συνθηκών διαβίωσης, η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την παρούσα ανακοίνωση θα ήθελε να προβάλει και να αναδείξει ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα ζωής, προσθέτοντας μία ευχάριστη νότα στα τόσα απαισιόδοξα και αποκαρδιωτικά μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά λόγω της ασύμμετρης απειλής από τον νέο κορωνοϊό που πλήττει την ανθρωπότητα.  

Συμπληρώνοντας αισίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα θέλαμε να συγχαρούμε την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτόγνωρη αλλά και πρωτοφανή μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που πέτυχε το τελευταίο εξάμηνο στην Περιφέρεια Κρήτης,  συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο διαδίκτυο (www.statistics.gr), η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έχει πετύχει το τελευταίο εξάμηνο (Οκτώβριος 2019 έως Μάρτιο 2020) μείωση των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο (Οκτώβριο 2018 έως Μάρτιο 2019).

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Κρήτης ενώ πέρυσι κατά το εξάμηνο από  τον 10ο/2018 μέχρι τον 03ο/2019, είχαν καταγραφεί 29 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, φέτος ο αριθμός των θυμάτων για το τελευταίο εξάμηνο που διανύσαμε, από τον 10ο/2019 μέχρι τον 03ο/2020 ανέρχεται στους 10. 

Τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία ανά Νομό έχουν ως εξής :

Στο Νομό Ηρακλείου τα θύματα μειώθηκαν από 12 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος/18 - 03ος/19), σε 2 το τελευταίο εξάμηνο

Στο Νομό Λασιθίου τα θύματα μειώθηκαν από 5 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος/18 - 03ος/19) σε 0 το τελευταίο εξάμηνο

Στο Νομό Ρεθύμνου τα θύματα μειώθηκαν από 3 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος/18 - 03ος/19) σε 2 το τελευταίο εξάμηνο

Στο Νομό Χανίων τα θύματα μειώθηκαν από 9 που είχαμε σε διάστημα ενός εξαμήνου πέρυσι (10ος/18 - 03ος/19) σε 6 το τελευταίο εξάμηνο

Η αξιοσημείωτη αυτή μείωση  των θυμάτων οφείλεται κατά αποκλειστικό λόγο στον ειδικό στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που εκπόνησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης υπό την καθοδήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας από τα μέσα  Αυγούστου του 2019, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο με την ενδυνάμωση των υπηρεσιών Τροχαίας του νησιού με αστυνομικό προσωπικό.

Η λήψη και η εφαρμογή νέων μέτρων σε συνδυασμό με την αύξηση της τροχονομικής αστυνόμευσης και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ένα ίδιο επί της ουσίας οδικό περιβάλλον, αποδεικνύουν ότι δύναται να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της μάστιγας των τροχαίων στο νησί.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι το εξάμηνο που μας πέρασε καταγράφεται ως το καλύτερο εξάμηνο των τελευταίων δέκα ετών, με τα λιγότερα θύματα στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου.

Τέλος αφού ευχαριστήσουμε έναν προς έναν, το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες Τροχαίας του νησιού για το αποτέλεσμα αυτό, θα θέλαμε να τους προτρέψουμε να εξακολουθήσουν να προσφέρουν άοκνα τις υψηλές αυτές υπηρεσίες τους προς τους συμπολίτες μας, που στόχο έχουν την προστασία και τη διασφάλιση του ακριβότερου και πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου, της ίδιας μας της ζωής.     

Κρήτη

Χρυσοχοϊδης για Μυλοπόταμο: "Δεν είναι λεβεντιά να αλληλοσκοτωνόμαστε"

σύσκεψη Αστυνομικό Μέγαρο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Σαφές ήταν το μήνυμα του Υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη εναντίον εκείνων που με τα όπλα αμαυρώνουν την εικόνα της Κρήτης.

"Η Δημοκρατία έχει νόμους οι οποίοι θα εφαρμοστούν ειδικά στις περιοχές που παρουσιάζουν παραβατικότητα. Θα είμαστε παρόντες μέχρι την οριστική εξάλειψη αυτών των φαινομένων", τόνισε.

"Δεν είναι λεβεντιά να αλληλοσκοτωνόμαστε, η βεντέτα δεν είναι λεβεντιά, αυτά είναι αρρωστημένα πράγματα", είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα είπε ότι το επόμενο διάστημα, ίσως μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, θα έρθει ξανά στην Κρήτη και θα επισκεφθεί ο ίδιος τον Μυλοπόταμο, εκεί όπου τον τελευταίο μήνα, το θέμα της οπλοφορίας - οπλοχρησίας δείχνει να έχει ξεφύγει, με δύο νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματία, αλλά και τη Μεσαρά. "Θα το γυρπισω όλο αυτό το κομμάτι" είπε χαρακτηριστικά.

από αριστερά ο Διοικητής Π.Υ. Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
από αριστερά ο Διοικητής Π.Υ. Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Ο Υπουργός κατέστησε σαφές ότι μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ θα εποπτεύσουν από κοινού, τα νέα επιχειρησιακά σχέδια που θα εφαρμοστούν σε περιοχές που παρουσιάζουν παραβατικότητα και έδωσε την υπόσχεση στους αστυνομικούς, ότι θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες στις περιοχές που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα.

Τροχαία και Πυρόσβεση 

Σε ό,τι αφορά την πυρόσβεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι η Κρήτη φέτος διαθέτει δύο σημαντικά και αξιόπιστα εναέρια μέσα, ένα στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο, ενώ όπως σημείωσε προστέθηκαν και δυνάμεις σε ό,τι αφορά το προσωπικό. «Έχουμε νέα τμήματα και κλιμάκια σε δύσκολες περιοχές. Θα προστατεύσουμε το περιβάλλον της Κρήτης. Ζήτησα από τους δημάρχους να συμβάλουν με την προσπάθειά τους στην πρόληψη και κυρίως σε εκείνες τις περιοχές που γειτνιάζουν με δάση, προκειμένου να προστατευτεί και η ανθρώπινη ζωή που είναι η προτεραιότητά μας, αλλά ταυτόχρονα, το περιβάλλον μας και τα δάση. Πιστεύω ότι με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνία και των αρχών, θα κατορθώσουμε να είναι ασφαλές το δασικό και φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, αλλά και οι ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης που πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα και στο θέμα των οδικών ατυχημάτων, με την τοποθέτηση, μετά από απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, πενήντα αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δήμαρχοι και βουλευτές στη σύσκεψη με Χρυσοχοϊδη - Καραμαλάκη
Δήμαρχοι και βουλευτές στη σύσκεψη με Χρυσοχοϊδη - Καραμαλάκη

«Αυτοί οι πενήντα αστυνομικοί, με καινούργια οχήματα, αστυνομεύουν τον ΒΟΑΚ και έτσι δίνεται η δυνατότητα και στις τοπικές δυνάμεις να εποπτεύουν και να αστυνομεύουν και το εσωτερικό δίκτυο. Θα κρατήσουμε αυτές τις δυνάμεις και θα τις ενισχύσουμε περαιτέρω και καλούμε τους πολίτες της Κρήτης την ώρα που βγαίνουν στο δρόμο να προσέχουν, διότι η ζωή είναι πολύτιμη. Πολλές φορές χάνουμε ζωές νέων ανθρώπων, οι οποίοι είναι πολύτιμοι και δυστυχώς λίγοι στη μικρή μας πατρίδα» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τί ζήτησαν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ από Χρυσοχοϊδη - Καραμαλάκη (φωτο)