Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη σύσκεψη στο υπ. Υγείας για ενδεχόμενη «επιστράτευση» - Τι απαντούν οι γιατροί

νοσοκομεία
 clock 12:55 | 11/07/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης (11/07/2024) στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να καταλήξει σε μέτρα για να καλυφθούν εφημερίες και κενά σε επαρχιακά νοσοκομειά.

Στο «τραπέζι» έχουν πέσει δραστικές λύσεις, για ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν θα ανταποκριθούν στην έκκληση των τοπικών νοσοκομείων. Ένα μέτρο είναι ο περιορισμός τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή ακόμα και κάποιο είδος επίταξης υπηρεσιών, αν και ο υπουργός Υγείας έχει προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας πως προτιμά την «καλόπιστη συνεννόηση».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ζητά να ανακληθούν οι απειλές και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει. «Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις διοικητών νοσοκομείων προς ιατρικούς συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών.

Καταρχάς να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον, καίτοι αυτό είναι γνωστό από ετών. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες, πέραν του ότι στην πράξη θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, γεγονός που υποθέτουμε ότι δεν επιδιώκετε. Για διευκόλυνσή σας υπενθυμίζουμε τα κάτωθι:

α. Η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική και τέτοιες ενέργειες θα την ωθήσουν στις απωθητικές. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τα κύρια αντικίνητρα για την ένταξη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι αντίστοιχες προβλέψεις του νόμου.

β. Τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής.

γ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος φυγής των ιατρών από περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν ελκύουν κανένα που βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή την αλλοδαπή.

δ. Αφορούν ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία έχει ήδη φερθεί με "νταηλίκι" χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν (απόλυση από το ΙΚΑ το 2014, διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το 2018), στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΣΥ είναι ελάχιστα ελκυστικό και για το λόγο αυτό σας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις, τις οποίες δεν αξιοποιείτε. Ειδικά για τις άγονες περιοχές έχετε μια κολοσσιαία εκκρεμότητα, την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου με καθυστέρηση πέραν των 12 μηνών, καθώς νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023! Επιπλέον έναντι του ιατρικού κόσμου εκκρεμούν από πλευράς σας υποχρεώσεις από το 2022 που νομοθετήθηκε η σύναψη ΣΣΕ μεταξύ ΠΙΣ - ΕΟΠΥΥ, την οποία προκλητικά έχετε θέσει στο αρχείο των πράξεων, καίτοι ενίοτε λεκτικά την αξιοποιείτε. Πρόσφατα δε προστέθηκαν και σειρά μέτρων που αφορούν στους εργαστηριακούς γιατρούς, τα οποία συνολικά παραμένουν λόγια.

Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε. Και βεβαίως λυπούμαστε να προβλέψουμε ότι οι "μεταρρυθμίσεις" που αφορούν στον ελεύθερο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών μικρή επίδραση θα έχουν, αν έχουν κάποια» καταλήγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψυχικό: Μέχρι και 100.000 ευρώ μπορεί να κόστισε το συμβόλαιο θανάτου του Παναγιώτη Στάθη

Βρετανία: «Πρώτα ουρλιαχτά και μετά σιωπή» – Πώς έγινε η δολοφονία των τριών γυναικών

ΕΦΚΑ: Έρχεται λίστα με ονόματα – Τελευταία προειδοποίηση για χιλιάδες μεγάλους οφειλέτες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis