Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σκέψεις για ακόμα πιο σκληρά μέτρα – Ποιες είναι οι πιθανότητες

Image
κορωνοϊός καραντίνα lockdown
 clock 07:53 | 18/09/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό εξακολουθούν να βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί για τον κορωνοϊό, καθώς για τρίτο 24ωρο ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε τα 300.

Επιπλέον, χθες καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες εννέα θάνατοι. Εξίσου ανησυχητικό ήταν, όμως, ότι σχεδόν τα 2/3 των ημερήσιων κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική, η οποία, παρά τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, πλησιάζει στο… κόκκινο.

Είναι δε ενδεικτικό ότι επτά στα 10 κρεβάτια των ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένα, εντείνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας και δημιουργώντας νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αποτελεσματικότητα των έκτακτων μέτρων, βέβαια, θα εκτιμηθεί σε περίπου 7-10 μέρες από την εφαρμογή τους, ήτοι την ερχόμενη εβδομάδα.

Σκέψεις για νέα, πιο σκληρά μέτρα

Όμως, με δεδομένα τα νούμερα δεν αποτελεί μυστικό πως πλέον εξετάζονται και άλλα, πιο σκληρά μέτρα.

Μέτρα που ξεκινούν από τον περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης και τον περιορισμό της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες έως το… απόλυτο lockdown.

Το οποίο πλέον ουδείς μπορεί ν’ αποκλείσει, εάν τα νούμερα των επομένων ημερών εξακολουθήσουν να κινούνται σ’ αυτά ή και σε χειρότερα επίπεδα. Ανοιχτό – και εξαιρετικά πιθανό – είναι το σενάριο της καθολικής χρήσης μάσκας, ήτοι και σε εξωτερικούς χώρους, όπως ακριβώς συμβαίνει π.χ. στο Παρίσι.

Ασφαλώς το lockdown, ακόμη κι αν αποτελεί εισήγηση των ειδικών, θα ληφθεί με πολιτική απόφαση και για ευνόητους λόγους είναι η ύστατη επιλογή της κυβέρνησης. Τούτο σημαίνει ότι δεν εξετάζεται σ’ αυτή τη φάση, αλλά το Μαξίμου διαμηνύει πως δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και – κυρίως – της ανθρώπινης ζωής από τη μία και στην οικονομική δραστηριότητα από την άλλη. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε αναδιάταξη του χάρτη των ΜΕΘ, διαθέτοντας περισσότερες κλίνες στην Αττική για τον κορονοϊό, αλλά και τη Χαλκίδα, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η μεταφορά περιστατικών από την Εύβοια στην πρωτεύουσα και η περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Σημειώνεται πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 124η θέση σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή ο μέσος όρος είναι κατά τρεις φορές μικρότερος από το διεθνή, ενώ σε ό,τι αφορά τους θανάτους βρίσκεται στην 110η θέση, δηλαδή ο μέσος όρος είναι τέσσερις φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο διεθνή. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με όσα λένε στην κυβέρνηση, ότι η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες ακόμη και στο δεύτερο και σκληρότερο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά επιτρέπει εφησυχασμό.

Την εικόνα συναγερμού επιβεβαίωσαν τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και ο Βασίλης Κικίλιας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως «το φαινόμενο είναι δυναμικό και θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί».

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως «τα πράγματα χειροτερεύουν» και πρόσθεσε με νόημα πως «όσο επιδεινώνονται οι δείκτες τόσο πιο πολύ συζητείται στην επιτροπή (των λοιμωξιολόγων) η περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis