Ελλάδα

Κορωνοϊός - Παγώνη: Νοσηλεύονται άνθρωποι 18 και 20 ετών

ματίνα παγώνη

Προ των πυλών βρίσκεται το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο, δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. «Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε. 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια. 

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.  

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια. 

 

 

Κρήτη

Λασίθι

Τυμπάκι: "Κραυγή" αγωνίας για τα κηπευτικά

Κηπευτικά

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου αναλύει τη δεινή θέση των αγροτών- ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης εξαιτίας των συνθητών της πανδημίας: 

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

Η πανδημία έχει γονατίσει τον βιοπαλαιστή αγρότη κηπευτικών, που μένει χωρίς προστασία! Η τιμή της ντομάτας στις γιορτές δεν ξεπέρασε τα 40 λεπτά/κιλό. Το ίδιο συνέβη με τα αγγούρια, μέχρι και πριν 2 μήνες από τις γιορτές, που κυμαίνονταν στα 25 λεπτά/κιλό. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η πιπεριά, που παρόλο που εξάγεται, ο μέσος όρος της τιμής της είναι 70 λεπτά/κιλό, που αγγίζει το κόστος! Οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κλπ.), κάνουν την επιβίωσή μας ακόμη δυσκολότερη. Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δρόμους με διόδια, χωρίς υπαλλήλους και σε περίοδο που η κίνηση είναι περιορισμένη και τα έξοδα συντήρησης μειωμένα, απολαμβάνουν εγγυημένα κέρδη! Χρηματοδοτήσεις με τη «σέσουλα» σε βιομηχάνους που και μέσα στην πανδημία είχαν τεράστια κέρδη!

Η κοροϊδία συνεχίζεται σε βάρος μας, με την ενίσχυση/δανειοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου μόνο ένα μέρος των αγροτών εντάχθηκε. Πρόκειται για πρωτοφανή αδικία, που οδήγησε στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών. Επιπλέον τα κριτήρια (μείωση 20% του φετινού τζίρου σε σχέση με τον τζίρο αναφοράς) που τέθηκαν για την επιστρεπτέα, οδήγησαν σε άδικους αποκλεισμούς αγροτών, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη παράμετροι όπως ο πολύ χαμηλός τζίρος αναφοράς λόγω φυσικών καταστροφών.

Για να κερδίσουμε έστω και κάτι χρειάζεται όλοι μαζί να παλέψουμε οργανωμένα. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια γιατί έχουν να κάνουν με την επιβίωσή μας! Ζητάμε από το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου να υιοθετήσει τα αιτήματά μας, να πάρει πρωτοβουλίες αγώνα! Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού να στηρίξει πολιτικά τα αιτήματά μας! Διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

Έστω και τώρα, να αρθεί η αδικία και να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας όλοι οι αγρότες με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και να προβλεφθεί η ένταξη όλων σε αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Κάλυψη των ζημιών των παραγωγών λαϊκών αγορών που τα προϊόντα τους έμειναν αδιάθετα λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κρατική χρηματοδότηση για όσο διάστημα διαρκεί το «lockdown».

Απαγόρευση εισαγωγών στα κηπευτικά που οι ίδιοι παράγουμε που είναι μέτρο για να «πέσουν» οι τιμές των ντόπιων στα τάρταρα.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα/εφόδια/είδη συσκευασίας. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ).

Στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου Τυμπακίου με τις απαραίτητες ειδικότητες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, την αντιμετώπιση καθημερινών εργατικών ατυχημάτων σε αγροτικές εργασίες, με λειτουργία σε 24ωρη βάση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - κορωνοϊός: 16 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)