Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το μήνυμα που θα ακούγεται από τα περιπολικά για τις συναθροίσεις

περιπολικό

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ηχητικό της Αστυνομίας για τις συναθροίσεις εν μέσω κορωνοϊού, το οποίο θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών σε περιπτώσεις που συγκεντρώνονται περισσότερα από 10 άτομα σε δημόσιο χώρο. Το ηχητικό της Αστυνομίας για τις συναθροίσεις είναι επίσης στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αραβικά. Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων αποτελεί ένα από τα πολλά κυβερνητικά μέτρα, προκειμένου να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στόχος της Αστυνομίας είναι οι πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση. Οι περιπολίες θα διενεργούνται σε κεντρικά σημεία και πλατείες σε κάθε πόλη της χώρας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. 

«Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους Δημόσιας Υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», είναι το ηχητικό της Αστυνομίας για τις συναθροίσεις εν μέσω κορωνοϊού.

Το μέτρο της απαγόρευσης συνάθροισης πολιτών άνω των 10 ατόμων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.000 ευρώ, ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Κρήτη

Η ανησυχία στη Μεσαρά και η "παρέα" των τουριστών με κορωνοϊό

κορωνοϊός

Υπό τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού βρίσκονται οι κάτοικοι της Μεσαράς μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού σε οικισμό του Δήμου Φαιστού.

Το ζευγάρι των ηλικιωμένων που είχε έρθει από την Αθήνα παρουσιάζει σχετικά ήπια συμπτώματα και παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Ο Δήμος Φαιστού προτείνει στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους εν΄'ω ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι φέρονται να είχαν έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο καθώς; είχαν δώσει το παρών σε πανηγύρι.

Την ίδια ώρα, ζευγάρι Τσέχων φιλοξενείται τις τελευταίες ώρες στο ξενοδοχείο καραντίνας του Ρεθύμνου καθώς διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του δειγματοληπτικού έλεγχου, που έγινε στο αεροδρόμιο όταν έφτασαν στην Κρήτη.

Συο ίδιο ξενοδοχείο νοσηλεύονται και δύο νεαρές γυναίκες από την Ολλανδία ωστόσο η μία από αυτές έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

Στο ξενοδοχείο καραντίνας φιλοξενούνται συνλικά έξι άτομα. Υπενξυμίζεται ότι σε αυτό το ξενοδοχείο  παραμένει και το ζευγάρι από τη Ρουμανία που είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό και το οποίο θα αναχωρήσει την Τετάρτη για τη χώρα του.