Ελλάδα

Κορκίδης για 25η Μαρτίου: Να τραγουδήσουμε τον εθνικό ύμνο από τα μπαλκόνια

κορκίδης

«Φέτος την 25η Μαρτίου, όλοι οι Έλληνες θα υψώσουμε την ελληνική σημαία, θα τραγουδήσουμε τον εθνικό ύμνο από τα μπαλκόνια μας στις 12:00 και θα κάνουμε μια προσευχή στην Παναγία να δώσει υγεία σε όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες!».

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης ενώ σημειώνει και τα εξής:

«Η ‪25η Μαρτίου‬ είναι μία σπουδαία διπλή εορτή για το έθνος και την ορθοδοξία. Είναι μία εμβληματική θρησκευτική και εθνική εορτή, που φέτος εορτάζεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με ένα ξεχωριστό τρόπο μένοντας σπίτι μας. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 και της απελευθέρωσης ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Παράλληλα, τιμά την ορθόδοξη πίστη, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού. Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός από τη λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ+άγγελος), με τον Αρχάγγελο Γαβριηλ να μεταφέρει στη Θεοτόκο τα χαρμόσυνα νέα, πως πρόκειται να κυοφορήσει τον Ιησού Χριστό, τον υιό του Θεού.

Ο επίσημος εορτασμός ‪της 25ης Μαρτίου‬ καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 του Όθωνα. Από τότε, με λίγες εξαιρέσεις σε περίοδο πολέμων, οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις τόσο ανήμερα, όσο και την προηγούμενη σε όλη την Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα ‪την 25η Μαρτίου‬, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται η μαθητική παρέλαση και η καθιερωμένη εορτή στα σχολεία, παράλληλα με τις δοξολογίες στη Θεοτόκο σε όλους τους ορθόδοξους Χριστιανικούς ναούς της χώρας.

Φέτος είναι μία από αυτές τις σπάνιες χρονιές, που δεν θα γιορτάσουμε την μεγάλη γιορτή ‪της 25ης Μαρτίου‬ πανηγυρικά όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο μένοντας σπίτι μας. Πρώτα ο Θεός, όμως του χρόνου θα μπορέσουμε όλοι μαζικά να ξαναγιορτάσουμε τον Ευαγγελισμό, όπως συνηθίζουμε εδώ και 2 αιώνες και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη λαμπρότητα για την επέτειο 1821-2021 των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του χριστιανισμού και του ελληνισμού».

Ελλάδα

Οι Τούρκοι θέλουν έρευνες πετρελαίου στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη

Γιαβούζ

Ζωηρό προβληματισμό πυροδοτεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα έξι ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. 

Η τουρκική εταιρεία καταθέτει, δηλαδή, αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα 6 ναυτικά μίλια
Οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα 6 ναυτικά μίλια

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια, ενώ με αυτήν την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι αυτό. 

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.