Ελλάδα

Καταργείται το ... "άριστα"

Αριστεία

Καταργεί και στην πράξη την αριστεία το υπουργείο Παιδείας, επιλέγοντας τον όρο «λίαν καλώς» αντί του «άριστα» στις υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), που ανοίγουν πλέον τις πόρτες τους στους υποψηφίους του... 6,5.

Λίγο νωρίτερα όμως, σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βράβευση αριστούχων της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος συνέδεσε την αριστεία με την ανάπτυξη και αναγκρότηση της χώρας και μίλησε για την ανάγκη στήριξης της αριστοτελικής αριστείας (καθώς διανύουμε το έτος Αριστοτέλη), υπενθυμίζοντας τη φράση του έλληνα φιλόσοφου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων»...

Με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας το βράδυ της Τρίτης και ήδη ψηφίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, αλλάζει η «ανθρωπογεωγραφία» στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, οι άριστοι εξωθούνται στη «λήθη», οι γραμματείς των ΑΕΙ παύονται, γίνονται νέες αλλαγές στα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημιακών, τροποποιούνται εκ νέου οι συνθήκες πρόσληψης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), που φαίνεται ότι έχει γοητεύσει περισσότερο από όλα τα ανώτατα ιδρύματα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα και κατά περίπτωση:

Στο ΙΚΥ, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα στον κόσμο, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10). Ο νόμος αυτός είχε αλλάξει επί υπουργού Παιδείας κ. Γιώργου Παπανδρέου και είχε «κατέβει» στο «λίαν καλώς», δηλαδή στο 6,5. Το 2013 επι κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από εισήγηση της τότε προέδρου του ΙΚΥ κυρίας Έφης  Μπάσδρα και απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η αριστεία επέστρεψε στην απονομή υποτροφιών και ορίστηκε εκ νέου ότι θα δίνονται μόνο σε υποψήφιους από 8,51 και πάνω (με άριστα το 10).

Λήγει η θητεία αυτοδικαίως των γραμματέων των ΑΕΙ, οι οποίοι θα αντικατασταθούν. Πολλοί γραμματείς των πανεπιστημίων που υπηρετούν είχαν δυνατότητα παράτασης των θητειών τους, την οποία και διένυαν. Όλα αυτά τα ιδρύματα θα αποκτήσουν νέους γραμματείς. Στην τροπολογία συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «οι γραμματείς των ΑΕΙ που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, έπειτα απο διαδικασία επιλογής ολοκληρώνουν τη θητεία για τη οποία έχουν επιλεγεί». Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί την απόφασή του αναφέροντας ότι οι θέσεις αυτές επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα εκλεκτορικά σώματα των ΑΕΙ γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν ατέλειες του νόμου που ψηφίστηκε για το ίδιο θέμα πριν απο ένα μήνα! Επανέρχονται τα ενδεκαμελή εκλεκτορικά σώματα στα ΑΕΙ με λιγότερα από 40 μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) και τα δεκαπενταμελή σε μεγαλύτερα πανεπιστήμια.

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τροποποιείται ο νόμος που προέβλεπε ότι το διδακτικό προσωπικό του προσλαμβάνεται για τριετή θητεία και πλέον μπορούν να προσληφθούν και άτομα που θα εργάζονται με συμβάσεις λιγότερες του ενός χρόνου. Έτσι επιδιώκεται προφανώς μια... ανανέωση των διδασκόντων στο ΕΑΠ.

Συγκροτείται νέα «υπερεπιτροπή» που θα ελέγχει και θα κάνει δειγματοληπτικούς  ελέγχους επί των αποφάσεων της επιτροπής κοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Επ' αυτου, πρόκληση χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας το ετήσιο κόστος των 60 εκατ. ευρώ των συγγραμμάτων των ΑΕΙ.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις συνεπείς εκδοτικές επιχειρήσεις, εξυγιαίνοντας τον εκδοτικό χώρο, για τη συντήρηση και προαγωγή μιας ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλού επιπέδου, προβλέποντας παράλληλα διοικητικές ποινές και πρόστιμα στους εκδότες που παραβιάζουν κατάφορα τις διατάξεις» είπε ο υπουργός Παιδείας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ελλάδα

Κορωνοϊός - «Eυαγγελισμός»: Πέντε ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλή κλινική

νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Στην «εντατική» βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η πίεση που δέχεται από τις εισαγωγές είναι ασφυκτική, με την πανδημία να δημιουργεί ανησυχητική συμφόρηση στις ΜΕΘ.

Ενδεικτική της προβληματικής εικόνας είναι η κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στο «Σωτηρία», όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη στην εντατική, αλλά και στον «Ευαγγελισμό», όπου επίσης όλες οι κλίνες είναι γεμάτες.

«Πριν μια ώρα υπήρχαν ασθενείς, νέοι άνθρωποι από 30 μέχρι 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κλίνες να νοσηλευτούν. Βρίσκονται στην κλινική covid με αναπνευστήρες και πλέον οι γιατροί δίνουν άνιση μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά,ο Ευάγγελος Μπαλής, επικεφαλής της μονάδας COVID-19 του «Ευαγγελισμού».

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι αν κάποιος ασθενής, από αυτούς που είναι διασωληνωμένοι, έχει μια βελτίωση αμέσως κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του», προσέθεσε.

«Η χθεσινή εφημερία ήταν από τις χειρότερες και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει» αποκάλυψε ακόμη.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε μείωση των περιπτώσεων κορωνοϊού, θα πρέπει να περάσουν 15 μέρες για να φανεί η μείωση αυτή στις απλές κλινικές. Για τη μονάδα ακόμα περισσότερες. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα. Θα πρέπει όλος ο υγειονομικός κόσμος να συμβάλλει και εδώ μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε.

Καταλήγοντας έκανε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει δραστικά, από μόνος του να θέσει κάποια όρια για να βοηθήσει όλους τους υπόλοιπους που είναι γύρω του.

Ειδήσεις σήμερα 

Κρήτη - κορωνοϊός: 69 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Εξαδάκτυλος: Οργισμένη αντίδραση για τους αρνητές του ιού

Κορωνοϊός: Σοκ με 2.353 κρούσματα - 23 θάνατοι - 422 στις ΜΕΘ