Ελλάδα

Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: Οι τράπεζες απέσυραν τις επιφυλάξεις

ΑΔΜΗΕ

Μετά από σειρά αναβολών και συσκέψεων μεταξύ ΔΕΗ, κυβέρνησης και τραπεζών, εγκρίθηκε, από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, με τη δημιουργία της εταιρείας συμμετοχών η οποία θα ελέγχει το 51% των μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που παρολίγον να τινάξουν στον αέρα την ιδιωτικοποίηση, γνωστοποίησαν με επιστολή τους ότι συμφωνούν με τη διαδικασία καθώς εξετάζουν θετικά την κάλυψη υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου με εγγυήσεις εκ μέρους της ΔΕΗ και εκχώρηση απαιτήσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες απέστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, διότι θα μείωνε την αξία της.  Σύμφωνα με την  τελευταία παράγραφο της επιστολής τους οι τράπεζες, στην προηγούμενη επιστολή, ζητούσαν: τη λήψη ενοχικών ή εμπράγματων εξασφαλίσεων αποδοχής των ομολογιούχων προς κάλυψη του κοινοπρακτικού, τον επιμερισμό του πιστωτικού κινδύνου στη νέα εταιρεία συμμετοχών στο βαθμό που μειώνει το ύψος της ακάλυπτης έκθεσης και τέλος την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Δηλαδή, οι τράπεζες έχουν ζητήσει ως πρόσθετες διασφαλίσεις την εκχώρηση συμβάσεων που δημιουργούν μελλοντικές χρηματοροές, τη μεταφορά εγγυήσεων δανείων από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρεία συμμετοχών και την εξόφληση  οφειλών του Δημοσίου. 

Από την επιστολή των ελληνικών τραπεζών προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν συνάψει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. με τη ΔΕΗ, που αποτελεί το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί σε ελληνική εταιρεία.  Επίσης, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΔΕΗ δεν αποζημιώνεται για την απώλεια του 51% του ΑΔΜΗΕ και  διατηρούν επιφυλάξεις για νέο δανεισμό προς τη ΔΕΗ. 

Τέλος, να επισημανθεί ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αποτελεί ένα κομμάτι των παραδοτέων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Κρήτη

Ελλάδα

Τουρισμός: Αντιδράσεις επιχειρηματίων για τον αποκλεισμό τους από το ΕΣΠΑ

ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Την δυσαρέσκειά τους, εκφράζουν, οι επιχειρηματίες των γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων και δικύκλων για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, για επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση του τουρισμού .

Θεωρούν άδικη την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, να μην συμπεριλάβει τις τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου ενοικίασης αυτοκινήτων , δημιουργώντας έτσι μια κατάφορη αδικία, ακυρώνοντας τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού , για την στήριξη όλων των τουριστικών επιχειρήσεων .

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γραφείων 1διοκτητών Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων & Δικύκλων (Π.Ο.Γ.Ε.Α.Δ1) , με υπόμνημα της προς τους καθ' ύλην υπουργούς ζητά, να αλλάξει η απόφαση και να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων και δικύκλων .

Σε αντίθετη περίπτωση ο κλάδος θα αντιδράσει και θα προβεί σε όλες τι ενέργειες για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κορωνοϊός - Ηράκλειο: Βρέφος 2 μηνών βρέθηκε θετικό στον ιό - Νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα - Όλος ο σχεδιασμός

Ρέθυμνο: Παράταση στις εγγραφές για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς