Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Η καταστροφή στη Δαδιά σε εικόνες – Η καμένη έκταση έχει ξεπεράσει τα 40.000 στρέμματα

Image
δαδιά
 clock 21:49 | 30/07/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου αποτύπωσε σε ψηφιακούς χάρτες ο Διονύσης Καλύβας, καθηγητής  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους παρουσίασε αποκλειστικά η εκπομπή «Με νέα ματιά».

«Η (καμένη) έκταση έχει ξεπεράσει τα 40.000 στρέμματα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο επιστήμονας αποτυπώνοντας τη ζημιά στο μοναδικό δασικό οικοσύστημα.

Image
Με κόκκινο χρώμα στους χάρτες αποτυπώνεται η καμένη έκταση (12,060 στρέμματα) όπως φαινόταν στις 24 Ιουλίου και με μαύρο χρώμα (32,192 στρέμματα) στις 26 Ιουλίου με την συνολική έκταση να φτάνει πλέον 40.000 στρέμματα.

 

Με κόκκινο χρώμα στους χάρτες αποτυπώνεται η καμένη έκταση (12,060 στρέμματα) όπως φαινόταν στις 24 Ιουλίου και με μαύρο χρώμα (32,192 στρέμματα) στις 26 Ιουλίου με την συνολική έκταση να φτάνει πλέον 40.000 στρέμματα.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο κ. Καλύβας, η φωτιά που κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος του μοναδικού οικοσυστήματος στο δάσος Natura της Δαδιάς δεν ήταν η μόνη. Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα την περίοδο από το 2000 έως το 2019 68 πυρκαγιές ξέσπασαν στον Εθνικό Πάρκο καίγοντας συνολικά 1,595 στρέμματα.

Όπως καταγράφεται στο ιστορικό των πυρκαγιών του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου η μεγαλύτερη έως τώρα πυρκαγιά ήταν το 2011 ότα κατέστρεψε 47,995 στρέμματα. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, ενώ φιλοξενεί και τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

«Οι καμένες περιοχές δηλώνουν από που ξεκινάει και που επεκτείνεται η φωτιά» ανέφερε ο επιστήμονας από το εργαστήριο Εδαφολογίας και την Ερευνητική Ομάδα GIS του ΓΠΑ, επίσημαίνοντας ότι η εξέλιξη των πυρκαγιών έχει συγκεκριμένα χωρικά χαρακτηριστικά. «Κάτι συμβαίνει γιατί τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχουν πολλές πυρκαγιές κοντά στον πυρήνα του δάσους», συμπλήρωσε ο κ. Καλύβας.

Στον απολογισμό της πολυήμερης καταστροφής αναφέρθηκε και η Θεοδώρα Σκαρτσή, δασολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος WWF Θράκης. «Στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στο θέμα των αναζωπυρώσεων. Η περιοχή τίθεται σε υψηλή φύλαξη μέχρι να ησυχάσουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αναζωπύρωσης», δήλωσε η κ. Σκαρτσή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροσβεστική: Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Κορινθία

Καιρός: Προειδοποιούν οι ειδικοί για το φαινόμενο Hot Dry Windy

Άνοιξαν οι αιτήσεις για εθελοντές στο Πυροσβεστικό Σώμα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis