Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Χρονιά "ρεκόρ" το 2015 για τον τουρισμό, λέει ο ΣΕΤΕ

Image
τουρίστες
 clock 15:45 | 16/12/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Καταλυτική ήταν η συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2015. Περισσότεροι από 25 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα μας αφήνοντας στο... ταμείο περισσότερα από 14 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, τα πρώτα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων για το 2016, δείχνουν μια αύξηση τάξης μεγέθους 5%. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδ. Ανδρεάδη τα έσοδα από τον τουρισμό ενίσχυσαν το ΑΕΠ κατά μία επιπλέον μονάδα.  Επιπλέον αυξήθηκε κατά 6% ο όγκος της απασχόλησης των μισθωτών, οι συνολικές αποδοχές των οποίων θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2014. Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ.

Παρότι τα δείγματα για τη νέα χρονιά είναι θετικά, εξωγενείς αλλά και εσωτερικοί παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, οι παράγοντες αυτοί είναι: 

Ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς
 Η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της
Η διαχείριση του  προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους - ιδιαίτερα στη περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία
Η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α. Είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές μας υπηρεσίες επειγόντως - έχουμε ήδη αργήσει πολύ.
Εσωτερικά ζητήματα, όπως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, με το ασφαλιστικό και την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. 
Στο θέμα αυτό, ο τουρισμός περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Ήδη από τον Οκτώβριο ζητήσαμε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματο-οικονομικά πρότυπα.
Παράλληλα, η υπερφορολόγηση του τομέα παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκιση μας έναντι των ανταγωνιστών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τους ΤourOperators.
Η συνεχής αύξηση φόρων είναι μια πολιτική που αποδεδειγμένα, πλέον, ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και οδηγεί σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα. Αυτό θα συμβαίνει όσο το ελληνικό κράτος δεν δίνει απόλυτη προτεραιότητα και δεν εξαντλεί κάθε διαθέσιμο σύγχρονο μέσο και εργαλείο για την  επίτευξη του ενός κομβικού στόχου, την «πηγή», όλης αυτής της κατάστασης: τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας.
iefimerida.gr

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis