Ελλάδα

Χίος: Στάχτη έγιναν 35.000 μαστιχόδεντρα

xios2-zimies.jpg

Περισσότερα από 35.000 μαστιχόδεντρα κάηκαν στη νότια πλευρά της Χίου. Την εξασφάλιση του μέλλοντος της μαστιχοκαλλιέργειας με συγκεκριμένα μέτρα ζητούν οι τοπικοί φορείς καθώς πρόκειται για προϊόν μοναδικό στον κόσμο H φωτιά στη Χίο είχε τεθεί σε πλήρη έλεγχο, ωστόσο δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΜΧ κ. Γιώργου Τούμπου από την πυρκαγιά κάηκαν περί τις 35.000 μαστιχόδεντρα από το σύνολο των 889.000 που είχαν δηλωθεί το προηγούμενο έτος σε όλο το νησί.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα χωριά Βέσσα, Λιθί και Ελάτα στερούνται πλέον την κύρια πηγή του εισοδήματός τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Βέσσα που πριν την πυρκαγιά του 2012 παρέδωσε 1.300 κιλά μαστίχι, το 2015 παρέδωσε μόνον 227 κιλά. 

Επεσήμανε ακόμα ότι τα χωράφια που είχαν καεί και το 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφυτευθούν με μαστιχόδεντρα, καθότι απαιτείται ειδική προεργασία και προετοιμασία. Κατέληξε δε επισημαίνοντας την ανάγκη να καταστεί παγχιακό αίτημα η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναφύτευση των καμένων περιοχών.

Ιδιαίτερα έκδηλη ήταν η αγωνία όλων των προέδρων των χωριών που επλήγησαν, οι οποίοι στις ομιλίες τους τόνισαν την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης όλων των ζημιών στην περιοχή (αγροτικοί δρόμοι, ύδρευση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.) και ζήτησαν την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, τόσο για την παραγωγή όσο και για το φυτικό κεφάλαιο, καθώς και την λήψη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα για να μπορέσουν οι κάτοικοι να παραμείνουν και να συνεχίσουν την παραγωγή στα χωριά τους.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα της καλλιέργειας της μαστίχας ήταν εξόχως χαρακτηριστική η παρατήρηση - πρόταση του προέδρου της Βέσσας κ. Καβουράκη, ο οποίος μίλησε για τη δημιουργία υποδομής άρδευσης στην περιοχή του κάμπου, ώστε να αναπτυχθούν πλέον άλλες καλλιέργειες.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, συνοψίζοντας και όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν, επεσήμανε ότι θα προτείνει την εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση των δασικών – αγροτικών δρόμων και επαναφύτευση με σχίνους των καμένων χωραφιών.

Πηγή: astraparis

Ελλάδα

Εστίαση: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις

εστίαση

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κρατικής επιδότησης των πρώτων υλών για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, αφού η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη θα γίνει το τεστ της πλατφόρμας ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ τα σχετικά τιμολόγια και αποδείξεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα εμφανίζει το ποσό που δικαιούται κάθε δικαιούχος, ώστε όποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να το καλύψει να ζητά μικρότερη ενίσχυση.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και με αυτό αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης. Στηρίζουμε έμπρακτα την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες».

Με τη σειρά της η Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης 500 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

ειδησεις σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα μείωση στις νοσηλείες

Εργάνη: Ξεκινούν οι δηλώσεις καλλιτεχνών για τον Μάρτιο

Καναδάς: Αλμπέρτα και Οντάριο σταματούν τη χορήγηση του AstraZeneca