Ελλάδα

Χάος στις Πανελλαδικές με το πέμπτο μάθημα

πανελλαδικές

«Αλαλούμ» δημιουργείται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά την πρωτοφανή απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιστρέψει στον? Φεβρουάριο, δηλαδή να ανοίξει ξανά τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις. Η κίνηση αυτή προκάλεσε νέες οξύτατες αντιδράσεις από την πλευρά των υποψηφίων και των γονέων που κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για εμπαιγμό και πλέον ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, υπό την πίεση των αντιδράσεων λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές -και δη στις Ιατρικές όπου κόπηκαν 220 θέσεις (-21%) που ισοδυναμεί με την κατάργηση σχεδόν δύο ολόκληρων σχολών- το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να δηλώσουν και 5ο εξεταζόμενο μάθημα, ώστε να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε σχολές και δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Ωστόσο, αυτό είναι δώρο? άδωρο αφού είναι αδύνατον ένας υποψήφιος να προετοιμαστεί επαρκώς σε 5ο μάθημα μέσα σε μόλις δύο μήνες. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι της Ιατρικής προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους και στις Πολυτεχνικές σχολές θα πρέπει να εξεταστούν και στα Μαθηματικά προσανατολισμού. Ως εναλλακτική λύση, μπορούν να δηλώσουν ως 5ο μάθημα την Ιστορία για μία θέση στις παιδαγωγικές σχολές, οι οποίες, όμως, δεν συγκαταλέγονται συνήθως μεταξύ των πρώτων των επιλογών.
«Είναι ένα αίτημα εύλογο, σωστό να ανοίξουμε τη διαδικασία για δυνατότητα δήλωσης πέμπτου μαθήματος. Από Δευτέρα, το υπουργείο θα δει αυτό το αίτημα και θα το κάνει», τόνισε από την πλευρά του χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής σε συνέντευξή του (στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι), αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αίτημα υπέβαλαν εκπρόσωποι γονέων με τους οποίους είχε συνάντηση την Πέμπτη.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μήνιν των υποψηφίων και των γονέων που κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για εμπαιγμό. «Αυτό που οι γονείς ζητούν είναι να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ η αιφνιδιαστική - μόλις δύο μήνες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις -και άδικη απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τη βάναυση -και άνευ προηγουμένου- μείωση των θέσεων εισακτέων σε παραγωγικές σχολές υψηλής ζήτησης...
Στην ουσία η κίνηση που προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας είναι ένα πολιτικό τερτίπι και ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ στις δεκάδες χιλιάδων μαθητών που ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές και διαπιστώνουν ότι κάποιοι κάνουν κινήσεις σκοπιμότητας στην πλάτη τους», τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί 170.000 γονείς 85.000 μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Κάλεσε δε, τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αναιρεθούν οι «άστοχες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν τουλάχιστον ασέβεια στην αγωνία των μαθητών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή, το πτυχίο του ενός στα δύο τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας δεν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. «Διαπιστώθηκε πως από τα περίπου 400 Τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα 195, δηλαδή τα μισά, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή προσόντα.
Αυτό είναι ένα απαράδεκτο καθεστώς το οποίο δεν είναι σημερινό», είπε ο κ. Γαβρόγλου. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην κατοχύρωση των σχετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων με νόμο.
Πηγή: Ημερησία

Ελλάδα

Λήμνος: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από το χιονιά

φωτο αρχείου

Μόνο με αλυσίδες γίνεται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου που έχει η Λήμνος, όπου τα χιόνια έφτασαν στη θάλασσα καθώς η χιονόπτωση που ξεικίνησε χθες συνεχίστηκε ακατάπαυστα.

Στο χιονισμένο παλιό λιμάνι της Μύρινας μάλιστα, κατέβηκαν από το κάστρο όπου ζουν δυο από τα ελάφια - σήμα κατατεθέν του μνημείου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρενέβη για τη μεταφορά ασθενούς στο νοσοκομείο του νησιού αφού η πρόσβαση ασθενοφόρου ήταν αδύνατη, για τον απεγκλωβισμό οδηγών από αυτοκίνητα αλλά και για τον καθαρισμό δρόμων από σπασμένα κλαδιά και πεσμένα από το βάρος του χιονιού δένδρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαρχείου Λήμνου «η κίνηση στο Επαρχιακό δίκτυο από Μύρινα - Λιβαδοχώρι, Ατσική - Δάφνη - Κορνο, Μύρινα - Κάσπακας και Μύρινα - Πλατύ - Θάνος, γίνεται μόνο με αλυσίδες. Σε όλο το οδικό δίκτυο χρειάζεται προσοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Προς επέκταση του σχήματος κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή»

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού