Ελλάδα

Έτσι θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση το 112

112.jpg

Χωρίς την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast Service, CBS) θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους το «112» στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και των τριών επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Το σύστημα προειδοποίησης φυσικών καταστροφών «112» δεν είναι ακόμη έτοιμο, και προκειμένου να μη μείνει άλλο ένα καλοκαίρι η χώρα χωρίς αυτό, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε η επιλογή της ενδιάμεσης λύσης με την αποστολή μηνυμάτων κινητού (SMS). H λύση αυτή, σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα ενημέρωσης. π.χ. ραδιόφωνο και τηλεόραση, θα αποτελέσει την πρώτη φάση λειτουργίας του «112» στη χώρα μας, κάτι που αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πιο ενδεδειγμένη λύση προειδοποίησης του κοινού, ωστόσο, είναι εκείνη του συστήματος CBS. Η συγκεκριμένη τεχνική διαφοροποιείται από τη μετάδοση μηνύματος SMS, καθώς μεταδίδει το μήνυμα παρουσιάζοντάς το συνεχώς ανοικτό στην οθόνη του χρήστη. Ο τελευταίος δεν χρειάζεται να ανοίξει το μήνυμα για να δει το περιεχόμενό του ούτε μπορεί να το σβήσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει σε λειτουργία τη συσκευή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δοκιμή που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτιμάται θετικά. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, μένουν ακόμα να επιλυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, ώστε τα μηνύματα κυψέλης να μπορούν να ληφθούν από το σύνολο των κινητών τηλεφώνων (smartphones) που βρίσκονται στις περιοχές ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά, πάντως, των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υπογραμμίζεται ότι το σύστημα έχει παραδοθεί, βρίσκεται σε φάση πιλοτικής λειτουργίας και είναι κυρίως θέμα βούλησης της πολιτείας να το θέσει σε λειτουργία. Στην πράξη αναφέρουν ότι η λειτουργία του «112» δεν είναι τεχνικό, αλλά διαχειριστικό ζήτημα.
Πηγή: Καθημερινή

Ελλάδα

Κορωνοϊός – Μόσιαλος: Μέσα στον Απρίλιο ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα

Ηλιας Μοσιαλος

Η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει την επιστροφή στη μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο, εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, που διευκρινίζει ότι η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.

«Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος στο iefimerida.gr. Μάλιστα υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην Ελλάδα πιο νωρίς απ’ ότι άλλους, ενώ θα πάρουμε ιδέες και από άλλες χώρες, όπως η Δανία που αρχίζει να το μελετά, από την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς των εργαζομένων όπως την ΓΣΕΕ.

«Ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που έχουν αναλάβει τη μάχη κατά του κορωνοϊού. «Είμαστε σε καλά χέρια, ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι από τους καλύτερους του κόσμου» ανέφερε.

Εύσημα έδωσε και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθώς όπως είπε, έδρασε έγκαιρα συνάπτοντας συμφωνίες με Έλληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια στην φαρμακευτική αγωγή.

Προτείνει σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Μόσιαλος καταθέτει προτάσεις για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, γιατί όπως σημειώνει, δεν θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί και πρέπει να γίνει σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).

«Χαιρόμαστε και δικαίως για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, γιατί αν χαλαρώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα πηγαίνουν το ίδιο ευνοϊκά τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να ευχόμαστε να τα πάνε καλά και οι άλλοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει ότι θα δεχθούμε προσωρινή παραβίαση των ατομικών μας ελευθεριών με διακομματική συναίνεση.

Για το φάρμακο και το εμβόλιο

Ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας αναφέρει ότι όλα τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Σε περίπου δύο μήνες θα ξέρουμε ποιες από τις φαρμακευτικές αγωγές με τα κοκτέιλ φαρμάκων που δοκιμάζονται κλινικά θα είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη, τις ήπιες και τις πιο βαριές μορφές κορωνοϊού.

Για το εμβόλιο, αναφέρει ότι γίνονται 40-42 προσπάθειες σε όλον τον κόσμο. Στο καλό σενάριο, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και πιθανώς σε 1 χρόνο από σήμερα να είναι διαθέσιμο. Αλλιώς ο ορίζοντας πάει στους 18 μήνες και ίσως και πιο μακριά. Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε στον ΠΟΥ να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες, προκειμένου να μην τύχουν κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από τις εταιρείες.

Για τον τουρισμό, ο κ. Μόσιαλος παραπέμπει για τον Μάιο, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, ενώ σημειώνει ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν σκέψεις για πιστοποιητικό ότι κάποιος πέρασε την ασθένεια και έχει αναπτύξει ανοσία.