Ελλάδα

Έρχονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες

απεργία

ην κατάργηση του νόµου Κατρούγκαλου και την αντικατάστασή του από ένα άλλο Ασφαλιστικό τριών πυλώνων, την άµεση δηµοσίευση των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων των συνταξιούχων, τη µείωση των εισφορών, την υιοθέτηση συστήµατος επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, αλλά και ηλεκτρονικά µητρώα για τα συνδικάτα, όπως και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, µιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Βιώσιµο Ασφαλιστικό»

Ο νέος υπουργός Εργασίας υπογράµµισε πως τα εκκρεµή αιτήµατα συνταξιοδότησηςπροσεγγίζουν τα 400.000, συµπεριλαµβανοµένων και των αιτηµάτων αναγνώρισης πλασµατικών ετών. Αναφέρθηκε στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, ώστε µέχρι τον Ιούνιο του 2021 να εκδίδεται άµεσα το 91%. ∆εσµεύτηκε επίσης πως η κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόµο Κατρούγκαλου µετά την έκδοση των εκκρεµών δικαστικών αποφάσεων, αντικαθιστώντας τον από ένα σύστηµα τριών πυλώνων µε µείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από 20% στο 15% εντός 4ετίας.

Ξεκαθάρισε πως στον πρώτο πυλώνα θα διατηρηθεί ο καθολικός, υποχρεωτικός και δηµόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης µε ενίσχυση του ανταποδοτικού σκέλους, στον δεύτερο πυλώνα θα ενδυναµωθεί ο θεσµός των επαγγελµατικών Ταµείων, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα ενισχυθεί ο θεσµός της προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Παράλληλα δεσµεύτηκε πως θα δοθούν άµεσα στη δηµοσιότητα τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα των συνταξιούχων.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για ένα νέο µείγµα κινήτρων και αντικινήτρων. Στην πρώτη γραµµή είναι η µείωση των εισφορών, που θα συνδεθεί µε κίνητρα για επιχειρήσεις οι οποίες συµµορφώνονται µε τη νοµοθεσία (Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων). Θα επιβραβεύονται όχι µόνον οι τυπικά συνεπείς εργοδότες, αλλά και όσοι υιοθετούν σύγχρονα συστήµατα διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού, όπως π.χ. καινοτόµες µεθόδους συµµετοχής εργαζοµένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Το ΣΕΠΕ και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν, µε περαιτέρω ενίσχυση του θεσµικού και επιχειρησιακού τους δυναµικού, την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζοµένων» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις «οδυνηρές», όπως είπε, εικόνες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στη Ρόδο, που επιβεβαιώνουν πως «εδώ κάτι πρέπει να αλλάξει».

Ο ίδιος σηµείωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος µε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, µε προτάσεις όπως το ηλεκτρονικό µητρώο για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα στελέχη, και την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες απόφασης προκήρυξης απεργίας «για την καθολική συµµετοχή και άσκηση του δικαιώµατος από όλους ανεξαιρέτως τους εργαζοµένους».

Ελλάδα

Από σήμερα η ενεργοποίηση δικαιωμάτων των αγροτών

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ.jpg

Από σήμερα άνοιξε η κυβέρνηση το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων. 

Το σύστημα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών άνοιξε δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά, με στόχο να υπάρξει μια ανάσα ρευστότητας εξαιτίας των γενικευμένων καταστροφών που υπέστησαν τη φετινή χρονιά.  

Το σύστημα για την ενεργοποίηση αναμένεται να μείνει ανοιχτό έως και τις 15 Μαΐου, με τους παραγωγούς να έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν την κάρτα αγρότη μέσα από την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, η οποία εκδίδεται εντός δύο ημερών. 

Με την κάρτα στην κατοχή τους, οι αγρότες θα μπορέσουν να έχουν άμεση ρευστότητα.