Ελλάδα

Έρχονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες

απεργία

ην κατάργηση του νόµου Κατρούγκαλου και την αντικατάστασή του από ένα άλλο Ασφαλιστικό τριών πυλώνων, την άµεση δηµοσίευση των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων των συνταξιούχων, τη µείωση των εισφορών, την υιοθέτηση συστήµατος επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, αλλά και ηλεκτρονικά µητρώα για τα συνδικάτα, όπως και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, µιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Βιώσιµο Ασφαλιστικό»

Ο νέος υπουργός Εργασίας υπογράµµισε πως τα εκκρεµή αιτήµατα συνταξιοδότησηςπροσεγγίζουν τα 400.000, συµπεριλαµβανοµένων και των αιτηµάτων αναγνώρισης πλασµατικών ετών. Αναφέρθηκε στον ψηφιακό µετασχηµατισµό της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, ώστε µέχρι τον Ιούνιο του 2021 να εκδίδεται άµεσα το 91%. ∆εσµεύτηκε επίσης πως η κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόµο Κατρούγκαλου µετά την έκδοση των εκκρεµών δικαστικών αποφάσεων, αντικαθιστώντας τον από ένα σύστηµα τριών πυλώνων µε µείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από 20% στο 15% εντός 4ετίας.

Ξεκαθάρισε πως στον πρώτο πυλώνα θα διατηρηθεί ο καθολικός, υποχρεωτικός και δηµόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης µε ενίσχυση του ανταποδοτικού σκέλους, στον δεύτερο πυλώνα θα ενδυναµωθεί ο θεσµός των επαγγελµατικών Ταµείων, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα ενισχυθεί ο θεσµός της προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Παράλληλα δεσµεύτηκε πως θα δοθούν άµεσα στη δηµοσιότητα τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα των συνταξιούχων.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για ένα νέο µείγµα κινήτρων και αντικινήτρων. Στην πρώτη γραµµή είναι η µείωση των εισφορών, που θα συνδεθεί µε κίνητρα για επιχειρήσεις οι οποίες συµµορφώνονται µε τη νοµοθεσία (Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων). Θα επιβραβεύονται όχι µόνον οι τυπικά συνεπείς εργοδότες, αλλά και όσοι υιοθετούν σύγχρονα συστήµατα διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού, όπως π.χ. καινοτόµες µεθόδους συµµετοχής εργαζοµένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Το ΣΕΠΕ και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν, µε περαιτέρω ενίσχυση του θεσµικού και επιχειρησιακού τους δυναµικού, την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζοµένων» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις «οδυνηρές», όπως είπε, εικόνες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στη Ρόδο, που επιβεβαιώνουν πως «εδώ κάτι πρέπει να αλλάξει».

Ο ίδιος σηµείωσε πως θα ξεκινήσει διάλογος µε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, µε προτάσεις όπως το ηλεκτρονικό µητρώο για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα στελέχη, και την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε διαδικασίες απόφασης προκήρυξης απεργίας «για την καθολική συµµετοχή και άσκηση του δικαιώµατος από όλους ανεξαιρέτως τους εργαζοµένους».

Ελλάδα

Κλειστά όλα τα σχολεία στην Πέλλα

κλειστά σχολεία-απεργία

Ακόμη δύο άνθρωποι, δύο ηλικιωμένες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 334. Χθες ανακοινώθηκαν 240 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 99 στην Αττική, ενώ 65 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιδημιολογικά επιβαρυμένη Αττική, όπου από αύριο και για 2 εβδομάδες θα εφαρμοστούν τα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Λόγω αυξημένων κρουσμάτων το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα μείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει η λίστα των σχολείων όπου τμήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δομές στην Περιφέρεια Πέλλας, μέχρι στιγμής τέσσερα σχολεία της επικράτειας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους πλήρως.

Πρόκειται για το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής και το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως και την 1η Οκτωβρίου.

Επίσης, σε άλλες 20 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 17 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τμήματα σε σχολεία του Πύργου, των Τρικάλων και των Σερρών.

Η λίστα με τα σχολεία, η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται -τμηματικά ή εν συνόλω- εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα.