Ελλάδα

Έρευνα: Από που "έκοψαν" έξοδα οι Έλληνες το 2015

αγορές

Οι καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2016 θα μειώσουν κι άλλο τις αγορές τους σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Η πρόσφατη ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), με δείγμα 2.400 ατόμων από όλη τη χώρα, αναδεικνύει τις σημαντικές και βαθιές αλλαγές από τις οποίες διέρχεται ο Ελληνας καταναλωτής καταγράφοντας τις αντιλήψεις του σε σημαντικά θέματα, γύρω από τις αγορές στα σουπερμάρκετ.

Μία από τις βασικές τάσεις που παρατηρούνται είναι η συνεχιζόμενη πτωτική τάση της κατανάλωσης, η οποία επιβεβαιώνεται και με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά αυτής της μείωσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ:

erevna.jpg

erevna.jpg, by gpapadakis

Η πλειονότητα των καταναλωτών (60%) δηλώνει ότι το 2015 μείωσε την αξία των αγορών τους από το σουπερμάρκετ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό των καταναλωτών είναι μικρότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά του 2012 και του 2013, αλλά εξακολουθεί να αποτυπώνει μία συνεχή αρνητική τάση. Συνολικά την τελευταία 4ετία ποσοστό άνω του 60% του καταναλωτικού κοινού δηλώνει ότι μειώνει τις αγορές του από το σουπερμάρκετ.

Συνολικά η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυρών σε ήδη παντοπωλείου έχει μειωθεί την τελευταία 5ετία κατά 17,4% ενώ συγκεκριμένα η δαπάνη σε τρόφιμα μειώθγκε κατά 14,8%. Το 2010 το μέσο νοικοκυριό δαπανούσε μηνιαία σε είδη παντοπωλείου 460 ευρώ ενώ το 2014, 380 ευρώ, 80 ευρώ δηλαδή λιγότερο. Συνολικά οι δαπάνες παντοπωλείου, διατροφής και εστίασης (δηλαδή οι δαπάνες που σχετίζονται με τη διατροφή) μειώθηκαν κατά 21,4% την πενταετία 2010-2014.

Ομως ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου μειώθηκε ως αξία, η δαπάνη ως ποσοστό επί των συνολικών αγορών των νοικοκυριών έμεινε σταθερή και μάλιστα αυξήθηκε λίγο. Το 2010 η δαπάνη σε είδη παντοπωλείου αντιστοιχούσε στο 23,5% των αγορών του μέσου νοικοκυριού, ενώ το 2014 αντιστοιχούσε στο 26%, αυξήθηκε δηλαδή κατά 2,5%. 

Πρακτικά δηλαδή ενώ η δαπάνη σε είδη παντοπωλείου μειώθηκε, οι υπόλοιπες δαπάνες (π.χ. είδη ένδυσης, είδη επίπλωσης, υπηρεσίες) μειώθηκαν ακόμα περισσότερο. Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη καθώς τα περισσότερα από τα προϊόντα παντοπωλείου και ειδικά τα είδη διατροφής εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του καταναλωτή και κατά συνέπεια είναι πιο δύσκολο να περικοπούν σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

erevna2.jpg

erevna2.jpg, by gpapadakis

Ενα μεγάλο μέρος της μείωσης της δαπάνης που παρατηρείται αντιστοιχεί στην αξιοποίηση από τον καταναλωτή προσφορών και εκπτώσεων. 

Συγκεκριμένα: οι 9 στους 10 καταναλωτές εξοικονομούν χρήματα μέσω προσφορών και οι 7 στους 10 τουλάχιστον 5% της αξίας των αγορών τους. Η μεσοσταθμική εξοικονόμηση είναι 11,2%, η οποία δεν αποκλίνει από τις μετρήσεις που έχει πραγματοποίησει το ΙΕΛΚΑ για την πραγματική εξοικονόμηση του καταναλωτή από την αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων. Πρακτικά, το καταναλωτικό κοινό προσπαθεί να αγοράσει τα ίδια πράγματα που αγόραζε δαπανώντας λιγότερα χρήματα. Πρόκειται άλλωστε για βασικά αγαθά τα οποία δεν μπορούν περικοπούν.

Εκτιμάται δε ότι η αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων αντιστοιχεί στο 60% της μείωσης της δαπάνης που παρατηρείται. Το υπόλοιπο 40% αντιστοιχεί σε μεταβολή καταναλωτικών συνηθειών προς φθηνότερες εναλλακτικές προϊόντων (π.χ. κοτόπουλο αντί για μοσχάρι) και αξιοποίηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Οσον αφορά το 2015, η εκτίμηση είναι ότι θα παρατηρηθεί νέα μείωση στη δαπάνη ειδών παντοπωλείου αντίστοιχη με αυτήν του 2014 και πιθανότατα λίγο μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, η μείωση του δείκτη για το 2015 στα καταστήματα ειδών διατροφής είναι 1,5% σε σχέση με το 2014, έναντι 0,9% το 2014 σε σχέση με το 2013. Με αυτά τα δεδομένα, μία εκ νέτου μείωση της τάξης των 20 ευρώ (5%) ανά νοικοκυριό μηνιαίως (240 ευρώ ανά έτος) είναι πολύ πιθανή, με δεδομένη μάλιστα την αύξηση του ΦΠΑ τον Αύγουστο του 2015. 

Αυτή είναι και η εκτίμηση των καταναλωτών όπως αποτυπώνεται στην έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ. Συγκεκριμένα:

Η πλειονότητα των καταναλωτών (52%) δηλώνει ότι 2016 θα μειώσει εκ νέου την αξία των αγορών από το σουπερμάρκετ, το 30% δήλωσε ότι θα την διατηρήσει στα ίδια επίπεδα και μόλις 18% είπε ότι θα την αυξήσει.
Μεσοσταθμικά οι καταναλωτές δηλώνουν στην έρευνα ότι περιμένουν η δαπάνη τους στο σουπερμάρκετ το 2016 να μειωθεί κατά 3,2%.

 

Ελλάδα

Βόλος: Ντελιβεράδες έπιασαν τον δράστη επίθεσης σε γραφεία της ΝΔ

ντελιβεράς

Η άμεση αντίδραση δυο υπαλλήλων ντελίβερι οδήγησε στην σύλληψη ενός 37χρονου που έκανε βανδαλισμούς στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΝΔ στον Βόλο, ενώ ένας ακόμη συνεργός του πρόλαβε να διαφύγει!

Οι ντελιβεράδες είχαν βρεθεί τυχαία στην οδό Ελ. Βενιζέλου
γύρω στις 11 τη νύχτα του Σαββάτου, όταν είδαν δυο αγνώστους με καλυμμένα χαρακτηριστικά να γράφουν συνθήματα στο κτίριο και να σπάνε με σφυρί την πόρτα και την τζαμαρία. Αμέσως επενέβησαν και ακινητοποίησαν έναν 37χρονο ενώ ο δεύτερος διέφυγε τρέχοντας.

Ο 37χρονος παρελήφθη από άνδρες της Ο.Π.Κ.Ε. και προσήχθη στην Ασφάλεια που αναζήτα τον συνεργό του.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απειλή διάπραξης εγκλημάτων, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ του βεβαιώθηκε και πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση.

Ειδήσεις σήμερα 

Ζωγράφου: Πέταξαν μολότοφ σε εν κινήσει περιπολικό

Παυλάκης - κορωνοϊός: Χρειαζόμαστε ένα τίμιο, σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Ζολώτας για υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ