Ελλάδα

Επικίνδυνα παιχνίδια από την Τουρκία - Τι σχεδιάζει για την Ελληνική υφαλοκριπίδα

capella.jpg

Μια τουρκική κίνηση που μπορεί να «πυροδοτήσει» εξελίξεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, «TPAO», σχεδιάζει να διεξάγει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχή νότια του Καστελόριζου!

Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο. Μάλιστα, η εταιρεία TPAO θέλει να αρχίσει τις έρευνες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα λήξει η αποστολή του ερευνητικού σκάφους των γειτόνων «Ορούτς Ρέις», το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά και την τουρκική κινητικότητα, έχοντας καταστήσει με σαφήνεια στους γείτονες τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» και θέλοντας να προλάβει εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν κι άλλο το κλίμα. 

Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν θα αργήσει να δώσει εντολή ανάπτυξης και τέταρτου τουρκικού πλοίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ούτως ώστε να «σφίξει» κι άλλο τη «μέγγενη» γύρω από το νησί.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για τη συνέχιση των «ερευνών» του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι στη ΝΑVΤΕΧ 838/19, όλη η ευθύνη για τη ναυσιπλοΐα ανήκει στο σταθμό της Αττάλειας. Προσθέτει, δε, ότι όσα μηνύματα εκδίδονται από τον σταθμό της Λάρνακας, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού «η Κύπρος που αναφέρεται στην Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν έχει καμία μορφή αναγνώρισης με βάση τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη περί ιδρύσεως του 1960. «Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παρανόμων ισχυρισμών της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσω του Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 είναι άκυρες και δεν θα γίνουν δεκτές ούτε από την Τουρκία» καταλήγει η τουρκική NAVTEX.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 50 νεκροί - 101 νέα κρούσματα - 1.415 συνολικά

Σωτήρης Τσιόδρας

Ένας μόλις θάνατος ασθενή με κοροναϊό σημειώθηκε σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 50.

Σήμερα, Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα, καθώς και επιπλέον 20 κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έτσι, τα συνολικά κρούσματα (μαζί με αυτά στο πλοίο) ανέρχονται στα 1.415.

Όσον αφορά στους νεκρούς, οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.

Παράλληλα, 90 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 6 έχουν λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα το 57% των όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Επιπλέον, σε μια ακόμα έκκληση για τήρηση των μέτρων ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί».

Σχετικά με τις αναφορές ότι για τους θανάτους στην Ελλάδα απάντησε πως «είμαστε προασπιστές της αλήθειας και θα συνεχίζουμε να την υπερασπιζόμαστε. Η καταγραφή των θανάτων από τα ληξιαρχεία γίνονται σε πραγματικό χρόνο».

«Ο ΕΟΔΥ έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας για καταγραφή της θνησιμότητας. Το σύστημα δεν έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο αυτό είναι καθησυχαστικό» συμπλήρωσε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας και δήλωσε ότι οι οδηγίες των ευρωπαϊκών αρχών επισημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς.

Υπογράμμισε, δε, ότι οι μάσκες χρειάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό και θύμισε ότι υπάρχει παγκοσμίως τεράστια έλλειψη.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ευχαρίστησε επίσης ονομαστικά ασθενείς που επισκέφτηκε στο «Αττικόν» και το «Αγία Βαρβάρα».

«Τους στέλνω γρήγορα περαστικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ήρωες της πρώτης γραμμής» κατέληξε.