Ελλάδα

Έλεγχος από την Περιφέρεια Αττικής στην κλινική "Ταξιάρχαι"

ταξιάρχαι

Πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για την πρόληψη και διαχείριση ύποπτων και διαπιστωμένων περιστατικών Covid-19, διαπίστωσε η ειδική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής κατά τον έλεγχο που διενέργησε στις 28 Απριλίου στην ιδιωτική κλινική «ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ», στο Περιστέρι, όπου παρουσιάστηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και θάνατοι ασθενών.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη προς τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Αθ. Βαθιώτη, ενώ λόγω των ειδικών συνθηκών, παρέστη και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δ.Υ. της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή επιθεωρώντας τους χώρους της κλινικής, διαπίστωσε ότι όλα είναι σύμφωνα με τη θεώρηση του Υπουργείου Υγείας (03-05-2017), βάση της οποίας χορηγήθηκε η άδεια από την Περιφέρεια.

Κατά την αυτοψία στους χώρους υποδοχής κοινού, διαπίστωσε την τήρηση των οδηγιών. Παρατήρησε ότι στον εξωτερικό χώρο της κλινικής όπου λειτουργεί (σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων) Isolation Box για την εξέταση των υπόπτων περιστατικών, το προσωπικό ήταν ελλιπές διότι -σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κλινικής- μέρος του βρίσκεται σε καραντίνα, και ότι το προσωπικό που παρέμεινε τηρούσε το πρωτόκολλο για τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Κανονικά λειτουργούσαν και οι δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δυναμικότητας δεκατεσσάρων και δεκατριών κλινών και τα χειρουργεία ήταν κλειδωμένα. Ωστόσο και βάση του βιβλίου πρακτικών τους, διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων και μετά την 20η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία το υπουργείο Υγείας επέβαλλε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στις Ιδιωτικές Κλινικές.

 

Για το ζήτημα αυτό η Επιτροπή ζήτησε από τους υπευθύνους της κλινικής να της γνωστοποιήσουν την αναγκαιότητα των επεμβάσεων, όπως επίσης να καταθέσουν τις απόψεις τους και για την εμφάνιση πληθώρας κρουσμάτων Covid - 19 σε ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρήτη

Μπορμπουδάκη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

εμβόλιο κορωνοϊού

Οι πολίτες, όλων των ηλικιών, θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο επιθυμούν να κάνουν, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη.

Αυτή η λύση προκρίνεται από το Υπουργείο Υγείας ώστε να αμβλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από τον θόρυβο γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και την εύλογη ανησυχία των πολιτών.

Μέχρι στιγμής στην Κρητη, είπε η κα Μπορμπουδάκη, έχουν γίνει πολλές ακυρώσεις ραντεβού, για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε ποσοστό που φτάνει το 15%, προσθέτοντας ωστόσο; ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές όπως πιστοποιούν εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί και επιστήμονες.

Στην Κρήτη μέχρι σήμερα έχουν γίνει 144.551 εμβολιασμοί. 102.391 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και 42.160 με τη δεύτερη δόση. Το ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο αν υπήρχαν περισσότερα εμβόλια, τόνισε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, αλλά ευελπιστεί ότι το επόμενο διάστημα με την άφιξη στη χώρα μας περισσότερων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, το κενό θα καλυφθεί και ότι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και της Κρήτης, θα έχει εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα είπε, θα αναπτυχθούν και άλλες εμβολιαστικές γραμμές, αφού ανοίγει η πλατφόρμα και για τις ηλικίες από 50 έως 59 ετών και από τον Μάιο για μικρότερες ηλικίες.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου"

Αναφορικά με τις ανησυχίες για την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και η ΜΕΘ Covid, η κ Μπορμπουδάκη καθησύχασε, λέγοντας: "Δεν θα αφήσουμε χωρίς γιατρούς τις ΜΕΘ". 

Οι ανησυχίες αυτές προέχονται από το ενδεχόμενο δύο από τους τρεις γιατρούς που υπηρετούν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, να ζητήσουν μετάθεση. Η κ Μπορμπουδάκη διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις θα καλυφθούν αν και κανονικά στο οργανόγραμμα προβλέπονται 6 θέσεις γιατρών ΜΕΘ.

Ακούστε τη συνέντευξη της Λένας Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Σε ποια σχολεία βρέθηκαν κρούσματα

Κορωνοϊός: Νέα πρόστιμα σε πολίτες της Κρήτης

Έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους