Ελλάδα

Εισαγγελέας στη δίκη Siemens: «Ο Τσουκάτος είπε ψέματα, τα χρήματα δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ»

τσουκάτος

Μπορεί σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της Siemens να ζήτησε την αθώωση του Θ. Τσουκάτου και των συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων και την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων, η ίδια ωστόσο ήταν «καταπέλτης» για τον άλλοτε στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα χρήματα αυτά δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει αλλά σε άγνωστους αποδέκτες. Παρ΄ όλα αυτά η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την αθώωση του κ. Τσουκάτου, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν από την έρευνα οι υπάλληλοι που έλαβαν με τη μορφή «δώρων» τα χρήματα.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή αγόρευσή της η εισαγγελέας ήταν «καταπέλτης» και για 11 πρώην στελέχη του ΟΤΕ αναφορικά με τη σύμβαση 8002 που ο Οργανισμός υπέγραψε με τη Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του. Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των συγκεκριμένων στελεχών, τονίζοντας πως η ζημία του ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση 8002 ήταν κατά πολύ περισσότερη από τα 69 εκ ευρώ που διατέθηκαν σε μίζες, λόγω της πλημμελούς άσκησης καθηκόντων των στελεχών του Οργανισμού με τη γερμανική εταιρεία.

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας επισήμανε πάντως πως η επιλογή της Siemens για το έργο της φηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν τεχνικά και οικονομικά ορθή, αφού ο οργανισμός είχε τεχνολογική εξάρτηση από τη γερμανική εταιρία λόγω προγενέστερων συμβάσεων. Όμως, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό τελικά, καταβλήθηκε πολύ υψηλότερο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να πετύχει Οργανισμός.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ανέφερε πως το αρχικό κόστος από 158 δισ. δραχμές της σύμβασης εκτινάχθηκε στα 236 δισ. δραχμές εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του που λειτούργησαν επ' ωφελία της Siemens.

Η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ μεταξύ των οποίων είναι ο Γιώργος Σκαρπέλης ο οποίος φέρεται να έλαβε παράνομες πληρωμές ύψους 7, 5 εκ μάρκων. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του πρώην προέδρου του Οργανισμού Νίκου Μανεσή.

Ενοχή για Λυγινο, Όσβαλντ, σύζυγο Καραβέλα, κ.ά.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τους:

- Αθανάσιο Γρεβενίτη, Παναγιώτη Βεργή, Δημήτριο Κόκκινο, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Νικόλαο Νίντο, Γεώργιο Καραπλή, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτριο Κουβάτσο και Παναγιώτη Νικάκη. Ακόμη, πρότεινε ενοχή για τους τρεις υπεύθυνους της γερμανικής και ελληνικής εταιρίας Price Waterhouse καθώς και την αθώωση άλλων τριών στελεχών της.

- Για τα στελέχη της μητρικής Siemens και συγκεκριμένα των Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, Ερνστ Καιλ Φον Γιανγκεμαν και Φράνσις Γιόσεφ Ρίχτερ.

- Για τους τραπεζίτες Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φανή Λυγινού για άμεση συνεργεία σε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

- Για την σύζυγο του Χρηστου Καραβελα για την οποία ζήτησε καταδίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ζητώντας τη μεταβολή της κατηγορίας επί το χείρον. Ειδικά για την σύζυγο του φυγόδικου Χρ. Καραβέλα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αποδείχθηκε το ότι γνώριζε, από το ότι ήταν συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της offshore εταιρίας η οποία βάσει εγγράφων αποδείχθηκε ότι δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens. Η ίδια υπέγραψε για τη μεταφορά ποσών από την εταιρία. Δεν δικαιολογούνται οι αγορές και ο τρόπος ζωής της από τα εισοδήματα του Καραβέλα. Προχώρησε δε σε μεταφορά ποσού 11 εκ ευρώ από ελβετική τράπεζα σε ελληνική και μετέπειτα σε offshore και μάλιστα μόλις δυο ημέρες πριν την εντολή δέσμευσης των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονταν την υπόθεση. Είχε την σχετική πληροφορία από την κουμπάρα της ή από άλλη υπάλληλο της τράπεζας. Έπειτα άλλαξε το όνομα της και ίδρυσε με τον Καραβέλα offshore, έμβασαν το ποσό στην Κύπρο κι έπειτα πήγαν στην Ουρουγουάη και Παναμά και αγόρασαν διαμέρισμα εκεί».

«Ο Τσουκάτος λέει ψέματα»
Αναφορικά με τον Θ. Τσουκάτο, η κ. Σκεπαρνιά είπε στην αγόρευσή της πως λέει ψέμματα όταν ισχυρίζεται πως δεν είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο πριν από το 1998 αλλά και ότι είπε ψέματα πως τα χρήματα αποτελούσαν «χορηγία» την οποία παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά την εισαγγελέα τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του κ. Τσουκάτου μέσω εμβασμάτων από παρένθετα πρόσωπα (τμηματικά στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ) δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος.

Η εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα το διέψευσε από την αρχή. Οι ταμίες σε όλες τις καταθέσεις τους κατά τη προδικασία δεν επιβεβαίωσαν τον κ. Τσουκάτο. Όσα όψιμα ισχυρίστηκαν εδώ δεν είναι πιστευτά και γι' αυτό διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία οι καταθέσεις τους να ελεγχθούν για ψευδορκία. Από τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου προέκυψε πως ο Τσουκάτος έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι τον είδε για πρώτη φορά το 1998. Στην πραγματικότητα το 1997 είχε τουλάχιστον έντεκα επαφές μαζί του. Είχαν πολλές επαφές και το 1998 και το 1999. Ο Χριστοφοράκος είχε τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με τον Τσουκάτο πριν και μετά την υπογραφή και κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002. Τα χρήματα δεν δόθηκαν για χορηγία».

Η κ. Σκεπαρνιά ανέφερε πως ο Θ. Τσουκάτος επέλεξε να πει περί χορηγίας ώστε να καλύψει με σχετικά ανώδυνο τρόπο τον δικό του χρηματισμό καθώς και άλλων προσώπων. Μάλιστα, κατά την εισαγγελέα ο Θ. Τσουκάτος προέβη στο συγκεκριμένο ισχυρισμό γιατί ήταν πλημμέλημα η χορηγία στο κόμμα που ήδη είχε παραγραφεί. «Δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί που κατέληξε η δήθεν χορηγία, αν δόθηκε σε άλλα πρόσωπα ή εάν ήταν για τον ίδιο. Σίγουρα δεν διατέθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει υπαλλήλους του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχε με τον Μαυρίδη δικό τους δίκτυο,δικό τους μηχανισμό για να χρηματίζουν στελέχη του οργανισμού», ανέφερε η εισαγγελέας.

Η σύμβαση του ΟΤΕ και η ζημία του δημοσίου
Μιλώντας για τη σύμβαση 8002 η εισαγγελέας ανέφερε πως μία αναγκαία και επωφελής για την πορεία του ΟΤΕ επιλογή οδηγήθηκε εξαιτίας παραλείψεων των στελεχών του σε βλάβη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση τα στελέχη του ΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν το οποίο όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997 θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» και επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος.

Κατά την εισαγγελέα αυτό που έκαναν τα στελέχη του ΟΤΕ ήταν να συμφωνήσουν η τιμή των υλικών να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού από το 1992 όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά. «Εγκρίνονταν ομόφωνα οι κοστολογικές εκθέσεις χωρίς καμία έρευνα συγκριτική με τις αγορές αλλά και την ίδια την Siemens. Δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής. Δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών» τόνισε η εισαγγελέας και σημείωσε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002\1997 άρχισε ο χρηματισμός στελεχών του ΟΤΕ «ώστε να μην διατυπώνουν καμία αντίρρηση και κανέναν έλεγχο».

Ελλάδα

Αγωνία για τη μετάλλαξη κορωνοϊού - Φόβοι για επιτάχυνση τρίτου κύματος

κορωνοϊος - εξαπλωση

Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού εξέφρασε ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», τόνισε συγκεκριμένα ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, εξήγησε, μάλιστα, πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων. 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο». Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα. 

 

«Δεν μας παίρνει να ανοίξουμε και άλλες δραστηριότητες»

Όσον αφορά στη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια». Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός. «Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες».

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις υφασμάτινες μάσκες, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι οι παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας έτσι κι αλλιώς. Επίσης, ανέφερε πως χρειάζεται να πάρουμε ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου για να αποφύγουμε τα συνεχή lockdown.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε μαγαζιά και σχολεία.

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στις πολυπληθείς τάξεις να υπάρχουν τέτοια συστήματα», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια (Βίντεο)

 - Παπαευαγγέλου: Αποφυγή της έξαρσης λόγω Εορτών - Τι ανησυχεί τους ειδικούς (Βίντεο)

- Κορωνοϊός: Νέα παράταση στο Lockdown - Οι περιορισμοί και τα μέτρα