Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων – Τι θα προβλέπει

Ανήλικη
 clock 18:26 | 06/11/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενός ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων αναπτύσσει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας. Ειδικότερα, θεσπίζεται ειδικό ποινικό μητρώο, στο οποίο θα καταχωρίζεται κάθε καταδικαστική απόφαση που αφορά σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, με θύματα ανήλικα παιδιά.

Mιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός επισημαίνει πως το ειδικό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων θεσπίζεσαι σε μία χρονική στιγμή που καθημερινά γίνονται, μέσω των μέσων ενημέρωσης, γνωστές περιπτώσεις σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και ειδικότερα κοριτσιών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κώτσηρας, ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο βάρος υλοποίησης της κυβερνητικής εξαγγελίας, πρόκειται για «μία πρωτοβουλία που θα λύσει τα χέρια πολλών περιπτώσεων όπου δεν γνωρίζαμε, δυστυχώς, ότι οι δράστες τέτοιων αδικημάτων έχουν εμπλοκή ή καταδικαστεί τουλάχιστον σε επίπεδο πρώτου βαθμού από τη Δικαιοσύνη».

Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «θα προστεθεί στην υφιστάμενη διάταξη του ποινικού μητρώου ειδικό σκέλος που θα αφορά τα αδικήματα της ανηλικότητας, προκειμένου να υπάρχει αυτοτελής καταγραφή αυτών των ειδεχθών, απαράδεκτων αδικημάτων και να μπορούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη πληροφόρησης κατά τον νόμο, να μπορούν να προστρέχουν σε αυτόν, να έχουν μία καταγραφή για τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία των ανηλίκων, την προστασία της σωματικής και προσωπικής τους ακεραιότητας και της ελευθερίας τους».

Ακόμη, σημειώνει ότι με αυτό το μητρώο θα μπορεί ο εργοδότης, ο οποίος σκοπεύει να προσλάβει κάποιον, να γνωρίζει εάν έχει διαπράξει ένα τέτοιο αδίκημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, κ.λπ. Έτσι, θα επαφίεται στη συνέχεια στη βούληση του εργοδότη η πρόσληψή του. Και διευκρινίζει ότι αυτή η πληροφορία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά όταν κάποιος πρόκειται να εργαστεί σε τομέα που σχετίζεται με παιδιά.

Μεταξύ των βασικών αξόνων του εθνικού σχεδίου δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση (114 σελίδες), είναι:

– Στο ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων περιγράφονται με σαφήνεια οι ρόλοι των εισαγγελικών λειτουργών, της αστυνομίας, των κοινωνικών λειτουργών, των επαγγελματιών υγείας (σωματικής και ψυχικής) και των εκπαιδευτικών λειτουργών. Περιγράφονται σαφή βήματα για την αλληλουχία ενεργειών κάθε μίας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σε όλη την επικράτεια, με στόχο τη μία και μόνη δικανική εξέταση του παιδιού-θύματος.

– Στο ειδικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταχωρούν το περιστατικό που έφτασε σε αυτούς, σε ένα ενιαίο διατομεακό αρχείο καταγραφής κρουσμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διατομεακή παρακολούθηση της εξέλιξης των ενεργειών αντιμετώπισης κάθε περιστατικού.

– Καθώς έχει παρατηρηθεί πως οι δράστες αυτών των εγκλημάτων έχουν, συνήθως, ιστορικό ανάλογης συμπεριφοράς, θεσπίζεται ειδικό ποινικό μητρώο, στο οποίο θα καταχωρίζεται κάθε καταδικαστική απόφαση που αφορά σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής με θύματα ανήλικα παιδιά.

– Αναπτύσσονται σχήματα εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών, των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά, για την πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, καθώς και εγχειρίδια καθοδήγησης αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διαχείριση των περιστατικών.

– Θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά, να αναπτύξουν δημόσιες πολιτικές παιδικής προστασίας, καθώς και να ορίσουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας σε κάθε φορέα, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε επίδοξο θύτη πως καμία παρέκκλιση τέτοιου είδους δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο τελευταίος Εύζωνας που πολέμησε τους Ιταλούς

Παρέμβαση του Αρείου πάγου μετά το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis