Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι

Image
φιλοι της φυσης
 clock 09:52 | 27/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Με αφορμή την 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι οι Φίλοι της Φύσης εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2015 θα γίνει στο Παρίσι  η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21). Σκοπός είναι να υιοθετηθεί μία νέα διεθνής συνθήκη για την προστασία του κλίματος που θα αντικαταστήσει το όχι και πολύ αποτελεσματικό Πρωτόκολλο του Κυότο.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής: Χωρίς μία συμφωνία θα είναι αδύνατο να περιορίσουμε τη θέρμανση του πλανήτη σε ανεκτά επίπεδα. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη υπάρξει καταστροφικές: Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια ανθρώπων υποφέρουν από ανομβρία, καταιγίδες και πλημμύρες. Τα κύρια θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι χώρες που ελάχιστα συμμετέχουν στην εκπομπή γενεσιουργών αιτίων της.

Οι ΦτΦ καλούν τους συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις της Διεθνούς Συνδιάσκεψης COP21 να υιοθετήσουν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ξεκάθαρους στόχους για όλες τις χώρες και θα προβλέπει αλληλέγγυες μορφές χρηματοδότησης και μεταφοράς τεχνολογίας.

Κύριες απαιτήσεις των Φίλων της Φύσης για τις διαπραγματεύσεις:

l  Η κλιματική προστασία πρέπει να ενισχυθεί άμεσα!

Ούτε οι ισχύουσες διατάξεις ούτε οι προτάσεις που υπάρχουν για συζήτηση μέχρι τώρα θα είναι επαρκείς για αποτελεσματική προστασία του κλίματος. Οι ΦτΦ αναμένουν, ειδικά από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε., να υποστηρίξουν δεσμευτικές κλιματικές συμφωνίες στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου ώστε να αναχαιτιστεί η πλανητική θέρμανση πριν αυτή φτάσει το όριο αύξησης των 2οC. Μέχρι το 2050 οι πλανητικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να έχουν μηδενιστεί! Αυτό που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι χώρες που θα είναι πρωτοπόρες, μια Ευρωπαϊκή Ένωση με οικολογική νοοτροπία και δεσμευτικές συμφωνίες υπό το Διεθνές Δίκαιο.

·        Η κλιματική προστασία χρειάζεται αλλαγή στις πηγές ενέργειας και οικολογικές μετατροπές σε όλες τις βιομηχανίες που σχετίζονται με το κλίμα!

Οι ΦτΦ περιμένουν ειδικά από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αναλάβουν πρωτοποριακό ρόλο στη μετάβαση σε οικολογικές πηγές ενέργειας με προγράμματα αύξησης της αποτελεσματικότητας, ενεργειακής εξοικονόμησης, επέκτασης της αποκεντρωμένης παροχής ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και την όσο το δυνατό ταχύτερη αποκλιμάκωση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, οι ΦτΦ καλούν τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να πρασινίσουν τον τομέα μεταφορών, ιδιαίτερα προωθώντας την ανάπτυξη  σιδηροδρομικού δικτύου για μεταφορά της αγροτικής παραγωγής.

l  Η κλιματική προστασία πρέπει να είναι δίκαιη!

Η κλιματική προστασία είναι επίσης θέμα δικαιοσύνης. Εάν μετρηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν, οι βιομηχανικές  χώρες αποδεικνύονται οι βασικοί συντελεστές της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι χώρες πρέπει να τεθούν επικεφαλής, διότι μόνο αυτές διαθέτουν τα απαιτούμενα οικονομικά και τεχνολογικά μέσα. Στο μεταξύ, όμως, οι μεγάλες χώρες σε φάση εκβιομηχάνισης έχουν, και αυτές, μεγάλη συμμετοχή στην εκπομπή CO2. 

Αντί να μένουμε προσκολλημένοι στο αμφισβητούμενο καθεστώς του παζαρέματος και ανταλλαγής των ποσοστών εκπομπών, πρέπει να εφαρμοστεί μια στρατηγική πλανητικής μείωσής τους, αλληλένδετης με πλανητική αλληλέγγυα χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα οι φτωχές περιοχές του Νότου του πλανήτη, που έχουν υποστεί επί δεκαετίες τις συνέπειας της υπερθέρμανσης χωρίς να έχουν συμβάλει σε αυτήν με άξιες λόγου εκπομπές, χρειάζονται βοήθεια. Να γιατί χρειαζόμαστε ένα Διεθνές Κλιματικό Ταμείο στο οποίο οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν ανάλογα προς τις εκπομπές τους.

Οι Φίλοι της Φύσης καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει εξειδικευμένες συμφωνίες οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης των χωρών του πλανητικού Νότου ώστε να εξομαλύνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις χώρες. Αυτές οι συμφωνίες πρέπει να είναι δεσμευτικές κατά το Διεθνές Δίκαιο και δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από υπάρχοντα Προγράμματα Συνεργασίας για την Ανάπτυξη.

Η κλιματική προστασία είναι αναγκαιότητα, αλλά προσφέρει και ευκαιρίες!

Μία συμφωνία για την αποτελεσματική προστασία του κλίματος του πλανήτη, τέτοια που να δημιουργεί κοινωνική και οικολογική δικαιοσύνη, θα είναι βάση για αειφόρο πλανητική ανάπτυξη του περιβάλλοντος και της κοινωνίας που ωφελεί όλους εξίσου. Οι Φίλοι της Φύσης απαιτούν τη θέσπιση καθαρών κανόνων διαφάνειας στην εκτίμηση της υλοποίησης των στόχων, καθώς και μεγαλύτερες επενδύσεις στις καινοτομίες και την έρευνα π. χ. για τη δημιουργία ενός συστήματος μεταφορών χαμηλών εκπομπών, κτηρίων με ενεργειακή αυτάρκεια ή παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis