Ηκατασκευή ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή Καμίνια της Μήλου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αλλά αυτό που δεν έχει ακόμα γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι ακριβώς δίπλα από το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη δοθεί άδεια για ένα δεύτερο πεντάστερο ξενοδοχείο. Την αποκάλυψη έκανε ο Μιχάλης Κυρίτσης ξενοδόχος του νησιού, όπου ανέδειξε εξ αρχής το θέμα.
Η πληροφορία αυτή, εντείνει τις ανησυχίες για τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την πιθανή ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το έργο αφορά στην κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος από την εταιρεία Unique Development στην περιοχή Καμίνια, κοντά στο παγκοσμίου φήμης Σαρακήνικο. Η έκταση των 19.000 στρεμμάτων περιλαμβάνει δύο ορόφους, υπόγειο και ιδιωτικές πισίνες, ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με προστατευόμενη ακτογραμμή και ευαίσθητο οικοσύστημα.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), υπό τον υπουργό Θ. Σκυλακάκη, διέταξε επείγοντα έλεγχο της οικοδομικής άδειας, ζητώντας παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Μήλο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η νομοθεσία δεν έχει ακόμα προστατεύσει αποτελεσματικά το φυσικό τοπίο του νησιού, επιτρέποντας την προώθηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.
Δίπλα από το πρώτο ξενοδοχείο, έρχεται δεύτερο
Αυτό που δεν είχε αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα είναι ότι ακριβώς δίπλα από το υπό ανέγερση ξενοδοχείο έχει δοθεί άδεια για τη δημιουργία ενός δεύτερου πολυτελούς καταλύματος. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τη σωρευτική επιβάρυνση του τοπίου και των φυσικών σχηματισμών της περιοχής, καθώς δύο μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα θα χτιστούν σε μια ζώνη όπου η πολεοδομική νομοθεσία βρίσκεται σε «γκρίζα ζώνη».
Νόμιμος ο επιχειρηματίας, κενά στη νομοθεσία
Αν και ο επιχειρηματίας του πρώτου ξενοδοχείου είναι απολύτως νόμιμος, αξιοποιώντας τα κενά της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, η έκταση στην οποία κατασκευάζεται το έργο είναι μεν εκτός περιοχής Natura, αλλά βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως είχε αναγνωριστεί σε πολεοδομικές μελέτες του παρελθόντος. Παρόλα αυτά, λόγω καθυστερήσεων στη θεσμοθέτηση του ειδικού καθεστώτος προστασίας, το Σαρακήνικο και οι γύρω ακτές παραμένουν ουσιαστικά ανοχύρωτες απέναντι σε τέτοιες επενδύσεις.
Σκάβουν ηφαιστειακά βράχια – Κίνδυνος για το φυσικό τοπίο
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για την ανέγερση των ξενοδοχείων απαιτούνται εκτεταμένες εκσκαφές στα ηφαιστειακά βράχια της περιοχής, τα οποία αποτελούν γεωλογικό μνημείο. Οι βράχοι του Σαρακήνικου, διάσημοι για το μοναδικό τους λευκόχρωμο τοπίο, διαμορφώθηκαν από φυσικές διεργασίες χιλιάδων ετών, ενώ στην περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικά ευρήματα. Το γεγονός ότι η περιοχή φιλοξενεί τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη την ανάγκη για προστασία.
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας
Η αντίδραση των κατοίκων είναι έντονη, με ομάδες πολιτών να οργανώνονται προκειμένου να καταθέσουν προσφυγές. Παράλληλα, ο Δήμος Μήλου ζήτησε την αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο πολεοδομικό σχέδιο. Ο δήμαρχος Μανώλης Μικέλης δήλωσε ότι η τοπική κοινωνία έχει αποκλειστεί από τις διαδικασίες έγκρισης των έργων και ότι η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι υποστελεχωμένη, γεγονός που δυσχεραίνει τον έλεγχο των επενδύσεων.
Διπλό ξενοδοχείο, διπλή απειλή
Η ύπαρξη δύο μεγάλων ξενοδοχείων σε απόσταση αναπνοής από το Σαρακήνικο αλλάζει δραματικά τα δεδομένα και εντείνει τις ανησυχίες για τη μελλοντική φυσιογνωμία της Μήλου. Εάν δεν υπάρξει άμεση θεσμοθέτηση ζωνών προστασίας, η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη καταστροφή του τοπίου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να λάβει άμεσα μέτρα, ενώ οι εξελίξεις στο θέμα της ανέγερσης των ξενοδοχείων θα είναι καθοριστικές για την τουριστική και περιβαλλοντική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο νησί. Τι θα γινόταν αν ο Μιχάλης Κυρίτσης, δεν αποκάλυπτε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία - Ξανά 160 ψήφους ο Τασούλας
«Καρότο και μαστίγιο»: Πώς προήλθε η διάσημη φράση και τι ακριβώς σημαίνει;
Απίστευτο σκηνικό σε αεροπλάνο: Γύρω του επικρατούσε χάος και εκείνος έκανε πρόταση γάμου (βίντεο)