Ελλάδα

Δερμιτζάκης: Γιατί η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στην αναλογία θανάτων-κρουσμάτων

ελλάδα κορωνοϊός

Για την ανάρτησή του στο Facebook σύμφωνα με την οποία Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στην αναλογία θανάτων - κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

 

«Αυτό που προσπάθησα να υπολογίσω είναι με βάση τα κρούσματα που έχουμε πόσους θανάτους έχουμε, αυτό είναι μια καλή ένδειξη για να μπορέσουμε να δούμε εάν το ποσοστό των ανθρώπων που καταλήγουν, με βάσεις τις εκτιμ ήσεις, είναι παρόμοιο με των άλλων χωρών (στην περίοδο 1η Αυγούστου με 27 Σεπτεμβρίου).

»Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων για τα κρούσματα που ταυτοποιούμε. Τα κρούσματα που ταυτοποιούμε δεν είναι όλα τα κρούσματα, σε καμία χωρά δεν γίνεται αυτό, αλλά εάν οι χώρες έχουν παρόμοιο δυνατότητα, ευαισθησία, να βρουν τα κρούσματα τότε η σχέση των δυο πρέπει να είναι ιδία.

»Η Ελλάδα στις 10 χώρες που έχω βάλει (Ιταλία, Βρετανία, Ελβετία κλπ), οι οποίες δεν τα πήγαν καθόλου καλά στην α’ φάση είναι στη χειρότερη θέση», σημείωσε ο παραιτηθείς Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας. 

Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε το γεγονός δηλώνοντας ότι ο τρόπος που κάνουμε τεστ στη χώρα μας μας κάνει πιο «τυφλούς» στην Ελλάδα να βλέπουμε τα κρούσματα στην κοινότητα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες.

«Δεν έχουμε αντίστοιχη εικόνα με των άλλων χωρών. Αν δούμε 300 κρούσματα στην Ελβετία και 300 στην Ελβετία η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη με αυτά τα 300 γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα από την Ελβετία. Λήγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει άλλη στρατηγική και στα σύνορα αλλά και σε δομές νομίζω ότι στην κοινότητα πιάνουμε λίγα κρούσματα. Ξέρω προσωπικά 2 -3 παράδειγμα με ανθρώπους χωρίς συμπτώματα στους οποίους ο ΕΟΔΥ είπε να μην κάνουν τεστ δεν ενδείκνυται, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε άλλες χώρες». 

Η ανάρτηση Δερμιτζάκη στο Facebook

 

 

 

Κόσμος

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σοκαριστικές εκτιμήσεις για μισό εκατομμύριο θανάτους έως τον Φεβρουάριο

Νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Εκτιμήσεις σοκ για 500.000 νεκρούς λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 προβλέπουν επιστήμονες, με βάση μελέτη μοντέλου που διεξήγαγαν. Ωστόσο, περίπου 130.000 άνθρωποι εξ αυτών θα μπορούσαν να σωθούν αν όλοι φορούσαν μάσκες.

Οι εκτιμήσεις, από τη μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δείχνουν ότι με ελάχιστες αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας της Covid-19 και χωρίς προς το παρόν εμβόλια, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «συνεχή πρόκληση δημόσιας υγείας λόγω της Covid-19 τον χειμώνα».

Μεγάλες, πολυπληθείς πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ασθενών, θανάτων και απαίτησης νοσοκομειακών πόρων, καταδεικνύει η μελέτη.