Ελλάδα

Πρέσβης Γαλλίας: Δε θα αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη στο μεταναστευτικό

μετανάστες ιταλία

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη έναντι μιας ανθρωπιστικής πρόκλησης αλλά και έναντι της γειτονικής Τουρκίας, η οποία έχει επανειλημμένως απειλήσει πως θα “ανοίξει τις πόρτες” στους μετανάστες", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, με αφορμή τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, κατά την οποία «διαπιστώθηκε έντονη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Παρισιού και Αθήνας στα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου».

Ελλάδα και Γαλλία δρομολογούν μια ουσιαστική και πολυεπίπεδη συνεργασία στα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της οποίας ο Γάλλος πρέσβης μετέφερε στις ελληνικές αρχές επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ με «πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις», ενώ ο υφυπουργός εσωτερικών Λοράν Νουνέζ έρχεται τις προσεχείς εβδομάδες στην Αθήνα για να συζητήσει «επί συγκεκριμένων λεπτομερειών της μελλοντικής ευρωπαϊκής πολιτικής».

Το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων ασύλου πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, τονίζει ο κ. Μεζονάβ, σημειώνοντας ότι η Γαλλία, από κοινού με τη Γερμανία, επιθυμεί «οι μεταρρυθμίσεις αυτές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα "χαιρετίζει" τις προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα στις Βρυξέλλες και «ειδικά αυτές που αφορούν τον επαναπατρισμό» και χαρακτηρίζει «θαρραλέα την αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση μιας επείγουσας κατάστασης», τόσο μέσω της βελτίωσης του συστήματος υποδοχής, όσο και με την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Αναφερόμενος στους συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού, σημειώνει ότι "για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη FRONTEX ομαδικές πτήσεις με προορισμό τις χώρες προέλευσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης και -εφόσον η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμεί- θα ενισχύσουμε τις ελληνικές ομάδες στα νησιά με Γάλλους διερμηνείς, ιατρούς και ψυχολόγους".

Ελλάδα

Κρίση στο Αιγαίο: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

oruc reis

Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε εδώ και περίπου μια ώρα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

To Oruc Reis συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Μπαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα άπλωσε καλώδια, έχει κάνει, δηλαδή, παρέαση καλωδίων ωστόσο δεν διεξάγει έρευνες Κοντά στην περιοχή βρίσκεται αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων

Από τον ασύρματο των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβέρνητη του Ορούτς Ρέις ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.