Ελλάδα

Πρέσβης Γαλλίας: Δε θα αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη στο μεταναστευτικό

μετανάστες ιταλία

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη έναντι μιας ανθρωπιστικής πρόκλησης αλλά και έναντι της γειτονικής Τουρκίας, η οποία έχει επανειλημμένως απειλήσει πως θα “ανοίξει τις πόρτες” στους μετανάστες", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ, με αφορμή τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, κατά την οποία «διαπιστώθηκε έντονη σύγκλιση απόψεων μεταξύ Παρισιού και Αθήνας στα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου».

Ελλάδα και Γαλλία δρομολογούν μια ουσιαστική και πολυεπίπεδη συνεργασία στα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της οποίας ο Γάλλος πρέσβης μετέφερε στις ελληνικές αρχές επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ με «πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις», ενώ ο υφυπουργός εσωτερικών Λοράν Νουνέζ έρχεται τις προσεχείς εβδομάδες στην Αθήνα για να συζητήσει «επί συγκεκριμένων λεπτομερειών της μελλοντικής ευρωπαϊκής πολιτικής».

Το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης αιτημάτων ασύλου πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, τονίζει ο κ. Μεζονάβ, σημειώνοντας ότι η Γαλλία, από κοινού με τη Γερμανία, επιθυμεί «οι μεταρρυθμίσεις αυτές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα "χαιρετίζει" τις προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα στις Βρυξέλλες και «ειδικά αυτές που αφορούν τον επαναπατρισμό» και χαρακτηρίζει «θαρραλέα την αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση μιας επείγουσας κατάστασης», τόσο μέσω της βελτίωσης του συστήματος υποδοχής, όσο και με την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Αναφερόμενος στους συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού, σημειώνει ότι "για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη FRONTEX ομαδικές πτήσεις με προορισμό τις χώρες προέλευσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης και -εφόσον η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμεί- θα ενισχύσουμε τις ελληνικές ομάδες στα νησιά με Γάλλους διερμηνείς, ιατρούς και ψυχολόγους".

Ελλάδα

Δύο εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

τουρκικα μαχητικα.jpg

Σε οκτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά έξι τουρκικά αεροσκάφη F-16 προέβησαν επίσης σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τέσσερα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.