Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Τα ελληνικά νησιά βουλιάζουν από επισκέπτες και φοροελεγκτές

τουρισμος ελλαδα
 clock 13:36 | 13/08/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Περίπου το 54% αγγίζουν οι παραβάσεις σε ορισμένα τουριστικά μέρη, τη στιγμή που ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ. Καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, εντείνονται οι έλεγχοι σε Αθήνα και νησιά.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ήδη κάνει την ετήσια έξοδό τους σε νησιά και χωριά για τις καλοκαιρινές διακοπές, ωστόσο κάποιοι πηγαίνουν σε αυτά τα μέρη για δουλειά: Οι ελεγκτές της εφορίας.

Τις δύο εβδομάδες μέχρι τις 9 Αυγούστου, οι φορολογικές αρχές διεξήγαγαν ελέγχους σε 11.232 επιχειρήσεις εστιάζοντας σε περιοχές όπου οι παραβάσεις είναι πολύ περισσότερες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι έλεγχοι στόχευσαν σε εστιατόρια, clubs και bars, μαγαζιά τουριστικών ειδών και άλλα καταστήματα που προσανατολίζονται σε τουρίστες, ενώ έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων και στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα νησιά της Σαντορίνης και της Ρόδου, αναφέρει το euro2day.gr.

Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποσχέθηκε την 29η Ιουλίου να ελέγξει τους πάντες, «από το πιο πολυτελές ξενοδοχείο μέχρι την τελευταία καντίνα».

«Έτσι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, 52 ετών, ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών στο Μοναστηράκι. «Τηρούμε τον νόμο, εκδίδουμε αποδείξεις και δηλώνουμε όλα μας τα έσοδα. Ο καθένας πρέπει να το κάνει. Δεν μπορεί μία ταβέρνα να κόβει μόνο 100 αποδείξεις ακόμα κι αν έχει εξυπηρετήσει 500 τραπέζια», ανέφερε.

Πάντως, οι ελεγκτές δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι. Στη Ρόδο, κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να φύγουν με αστυνομική συνοδεία, αφού έπεσαν θύματα παρενόχλησης όταν πήγαν να ελέγξουν αν οι πωλητές έκοβαν αποδείξεις σε πανηγύρι της εκκλησίας.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της χώρας. Τους πέντε πρώτους μήνες του έτους,τα έσοδα από επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σε 2,2 δισ. ευρώ, όπως ενημέρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 22 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι σε ορισμένα τουριστικά μέρη το ποσοστό των παραβάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό –περίπου 54%- ενώ οι παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στόχο αποτελούν περισσότερο οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι να ζητούν αποδείξεις για αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν με μετρητά.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis