Ελλάδα

Αισχροκέρδεια: Πρόστιμα 113.500 ευρώ τις πρώτες ημέρες των ελέγχων

πρόστιμο

Συνολικά 113.500 ευρώ πρόστιμα επιβλήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες διενέργειας των ελέγχων από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης και της οικονομικής αστυνομίας κατά φαινομένων αισχροκέρδειας.

Εξ αυτών τα 50.000 ευρώ αφορούσαν την γνωστή υπόθεση της φαρμακαποθήκης στην Αθήνα που πιάστηκε να έχει αυξήσει το περιθώριο κέρδους σε αντισηπτικά προϊόντα στο 35% από 20% που ήταν ενάμιση μήνα πριν.

Επίσης άλλα 60.000 ευρώ επιβλήθηκαν ως πρόστιμο στους τρεις πρατηριούχους της Καρπάθου που, έπειτα από έλεγχο σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, πιάστηκαν να τηρούν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα τις τιμές των καυσίμων (πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη) παρά την υποχώρηση των τιμών σε όλη την αλυσίδα της τροφοδοσίας. Οι τρεις τους μάλιστα αναμένεται να διωχθούν και ποινικά για τη σύσταση καρτέλ.

266 οι έλεγχοι

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπ. Ανάπτυξης, από 16 Μαρτίου ως 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν:

-116 έλεγχοι στη διακίνηση και πώληση υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, απολυμαντικά), και

-150 έλεγχοι στη λιανική πώληση τροφίμων και παροχής υπηρεσιών

Απάτη με τις μάσκες

Από τις χαρακτηριστικές υποθέσεις που κλήθηκαν να ελέγξουν τα μικτά κλιμάκια αφορούσε καταγγελία πολίτη στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 για εξαπάτηση ως προς την παράδοση 5.000 τεμαχίων υγειονομικών μασκών, συνολικής αξίας 3.750 ευρώ, που θα κατέληγαν,κατόπιν δωρεάς ιδιώτη, σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας.

Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν έλεγχο στην αναφερόμενη στα εμπορικά παραστατικά διεύθυνση, όπου και διαπιστώθηκε ότι, η επιχείρηση παραμένει κλειστή τις τελευταίες ημέρες και η δραστηριότητα της δεν σχετίζεται με την πώληση υγειονομικού υλικού. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η έρευνα συνεχίζεται.

Από το υπ. Ανάπτυξης διαμηνύουν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο. Ήδη έχουν ξεκινήσει και στην Περιφέρεια μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου προς τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Π.Ε. της χώρας.

Ελλάδα

Παρατείνονται έως τις 9 Ιουλίου τα μέτρα για τις εκκλησίες

κορωνοϊός εκκλησία

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων μέχρι και την 9/7/2020.

Όπως έκανε γνωστό μέσω άτυπης ενημέρωσης το υπουργείο, οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ κινούνται στη γενικότερη λογική της σταδιακής και προσεκτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων και αφορούν δύο σημεία: α) η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. (από ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. που ίσχυε μέχρι πρότινος) και β) για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100.

Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα ενώ σε έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη, δηλαδή, μεταξύ άλλων, 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας και φυσικός αερισμός του χώρου.