Ελλάδα

Αγία Σοφία: Επιστολή του πρόεδρου της ΚΕΔΕ στον Ιμάμογλου

Παπαστεργιου ΚΕΔΕ

Επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, προς τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στην οποία τονίζει ότι η Αγία Σοφία είναι σύμβολο πανανθρώπινων αξιών, οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  ζητά από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος.

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής κι ως εκ τούτου αποτελούσε και αποτελεί μια παγκόσμια Μητρόπολη, που κάποτε εύστοχα αποκαλείτο και «Πόλη της
Ευτυχίας», στην οποία συνυπάρχουν και συμβιώνουν εδώ και αιώνες, άνθρωποι και τοπικές κοινότητες με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα και θρησκευτική ταυτότητα.

Η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης, δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας μιας άστοχης απόφασης που προβλέπει την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως ισλαμικό τέμενος, τονίζεται ακόμη στην επιστολή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι με την επιστολή του δεν επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους, αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, η οποία οφείλει να αποτελεί «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας» των λαών μας.

Αντίθετα, απευθύνεται στον πρώτο πολίτη της Πόλης αλλά και σε ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Κράτος και διαθέτουν κοινή λογική, ζητώντας τους να αναλογιστούν το πραγματικό συμφέρον της πόλης και των πολιτών της, μακριά από φανατισμούς και ακρότητες.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία των 1.500 ετών που ακολουθεί την Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικό μνημείο όχι μόνον του σύγχρονου τουρκικού κράτους στα όρια του οποίου βρίσκεται, όχι μόνον του Χριστιανισμού, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας, είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

«Σύμβολο  διαθρησκειακού διαλόγου η Αγία Σοφία»

Η Αγία Σοφία, αναφέρεται, αποτελεί σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που θα έπρεπε να επικρατούν στο σημερινό ταραχώδη κόσμο μας. Των αξιών που οφείλουμε από κοινού να υπηρετούμε, οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς. Ένα σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η ισλαμική πίστη και οι μουσουλμάνοι πολίτες της Πόλης δεν έχουν να κερδίσουν ουσιαστικά τίποτα, από τη μετατροπή σε ισλαμικό τέμενος της Αγίας Σοφίας.

Αντίθετα, η πράξη αυτή είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει ακραία στοιχεία άλλων θρησκειών, σε διάφορες περιοχές του κόσμου μας, καθώς και να δημιουργήσει εμπόδια στην λειτουργία των τζαμιών και στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων μουσουλμάνων πολιτών, που διαβιούν σε άλλες χώρες.

Ο κ.Παπαστεργίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, για την οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος ή χρώματος. Ενώ αναδεικνύει το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων, στον οποίο έχει ανακαινιστεί και αναδειχθεί το τζαμί του Οσμάν Σαχ ως σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών στην πόλη των Τρικάλων

Το μοντέλο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των Ελλήνων μουσουλμάνων και Χριστιανών πολιτών στη Θράκη, στην οποία λειτουργούν σήμερα 256 τζαμιά και ο σεβασμός από το Ελληνικό Κράτος των ναών και των πολιτιστικών μνημείων κάθε θρησκευτικής κοινότητας, σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει την σταθερή προσήλωση των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδος, στις πανανθρώπινες αξίες.

Κάθε σύγχρονο κράτος, αναφέρεται στην επιστολή, οφείλει να σέβεται και να προάγει τις αξίες αυτές και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης έχουν χρέος να τις ενσωματώνουν στην καθημερινή τους πρακτική.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος. Κάτι που αν επιτευχθεί τελικά, θα αποτελέσει νίκη της λογικής και απόδειξη ότι αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας, ως μνημείου όλης της ανθρωπότητας.

Ελλάδα

Διαφορετικός φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη

Χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις εορτάστηκε η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Όσες εκδηλώσεις τελέστηκαν, δηλαδή δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων, πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Στην πόλη των Αθηνών έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

 

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών σε εγκύκλιο που εξέδωσε.

Επιπλέον, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουν στη σημερινή δοξολογία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στο Ηράκλειο, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου τιμήθηκε με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ομιλία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη πλατεία Ελευθερίας.

Κατάθεση στεφάνου από τον Βασίλη Λαμπρινό
Κατάθεση στεφάνου από τον Βασίλη Λαμπρινό
Κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Συριγωνάκη
Κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Συριγωνάκη

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του 13ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Αικατερίνη Μικράκη.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στη Σούδα όπου επισκέφθηκε το υποβρύχιο "Κατσώνης" και συνομίλησε με το πλήρωμα.

Στα Χανιά

Χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση και με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας τιμήθηκε στα Χανιά η επέτειος του « ΟΧΙ».

Νωρίς το πρωί στρατιωτικό άγημα ύψωσε την Ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από πολύ περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Σε δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τόνισε ότι « το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι αυτό που έστειλαν οι αγωνιστές του 40. Ένα μήνυμα ομοψυχίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε: «Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι όλοι μαζί, συλλογικά μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». Κατά την διάρκεια της τελετής στο ηρώο πεσόντων δύο αεροσκάφη F16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης πραγματοποίησαν πτήση πάνω από την πόλη