Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

17 Μαρτίου: Σαν σήμερα πέθανε ο Νικόλας Άσιμος πριν από 36 χρόνια

Image
ασιμος
 clock 10:33 | 17/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Σαν σήμερα το 1988, βρέθηκσε στο σπίτι του απαγχονισμένος ο Νικόλας Άσιμος. Ήταν μόλις 39 ετών αλλά πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά ενώ έμεινε γνωστός και για την ασυμβίβαστη και ανυπότακτη πρσοωπικότητά του.

Γεννήθηκε στς 20 Αυγούστου του 1949 στη Θεσσαλονίκη με το όνομα Νικόλαος Ασημόπουλος. Ως παιδί είχε έντονο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και διακρίθηκε στο άλμα εις ύψος και στο ποδόσφαιρο ενώ ως έφηβος, αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα για σπουδές.

Ξεκίνησε την μουσική του καριέρα την δεκαετία του ’70 με τη συμμετοχή του σε διάφορες ανεξάρτητες μπάντες και τις πρώτες του ηχογραφήσεις μέσω ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών. Το ύφος των τραγουδιών του Άσιμου ήταν πρωτοποριακό και προκλητικό, σε ένα μουσικό είδος που αναμυγνύει το ροκ, το λαϊκό και το ρεμπέτικο.

Ο Νικόλας Άσιμος ήταν ένας ασυμβίβαστος καλλιτέχνης που μέσα από τα προκλητικά τραγούδια του, εξέφραζε την αυθεντική του φωνή και διαμόρφωνε τον δικό του μουσικό δρόμο. Συνήθως τον έβρισκε κανείς στην πλατεία Εξαρχείων όπου ερμήνευε τα αγαπημένα του τραγούδια αλλά και σύχναζε. Συχνά, κυκλοφορούσε φορώντας δύο γραβάτες και σταματούσε τους περαστικούς που φορούσαν μία γραβάτα και τους έλεγε: «Εσύ φοράς μία γραβάτα, εγώ δύο, άρα εγώ είμαι δύο φορές κύριος!», σύμφωνα με μαρτυρίες.

Πολλά έχουν γραφτεί γύρω από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Ορισμένοι τον έχουν χαρακτηρίσει ως ψυχικά ασταθή, ταραξία, αναρχικό και άλλα.

Ο ίδιος πάντως είχε δηλώσει ένα χρόνο πριν αυτοκτονήσει: «Ούτε ροκ υπάρχει στην Ελλάδα, ούτε αναρχία, ούτε τρίχες μπλε. Σαβούρα είναι! Δεν υπάρχει περιθώριο, το περιθώριο είναι μια ντρίπλα του συστήματος. Και όσοι νομίζουν ότι είναι περιθωριακοί να πάνε να πνιγούνε! Άμα φύγανε απ’ τα σπίτια τους, απ’ τους μπαμπάδες τις μαμάδες τους, άμα αρνήθηκαν οικογένειες, να βάλουν τον κώλο τους κάτω και να τα βγάλουν πέρα μοναχοί τους».

Το 1977 φυλακίστηκε για δύο μήνες, μαζί με άλλους πέντε εκδότες – συγγραφείς, με επίσημη κατηγορία: «Εξέχουσες προσωπικότητες που επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικό σύνολο». Το 1987 οδηγήθηκε βιαίως σε ψυχοθεραπευτική κλινική και λίγο αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού, με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που δεν αποδείχθηκε.

Ένα χρόνο μετά, η είδηση της αυτοκτονίας του σόκαρε το ελληνικό κοινό, σε μία εποχή που γινόταν ευρύτερα γνωστός μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του στο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Χαιρετίσματα», με πέντε δικά του τραγούδια, «Ο σάλιαγκας κι ο μάλιαγκας», «Αγαπάω κι αδιαφορώ», «Θα ‘ρθω να σε βρω», «Θα νικήσουμε (Venceremos)», «Καταρρέω».

 

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη παράσυρση παιδιού από αυτοκίνητο στον Αμπελώνα Λάρισας

Παρολίγο τραγωδία στον Ιλισσό – Ξαφνικό μπουρίνι εγκλώβισε παρέα παιδιών στην άκρη του ποταμού

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis