Ελλάδα

Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας

Παπαδημούλης

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ευρώπης και την ανάγκη για την ενίσχυση του Κοινωνικού Πυλώνα της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε υποσχεθεί να εργαστεί για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα  και τη θέσπιση κατώτατου μισθού, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο Δ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία αναφέρει ότι η θέσπιση κατώτατου μισθού «θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθων», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί σχετικά με τα «μέτρα που σχεδιάζει για να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες, που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες», ενώ ζητά επίσης ενημέρωση για τη «φάση που βρίσκεται ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού», στη βάση και όσων είχε παρουσιάσει, εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Ιούλιο του 2014.
 
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σε αρκετά κράτη-μέλη και περιφέρειες της ΕΕ, τα αυξημένα ποσοστά κυκλικής και εποχιακής ανεργίας (ειδικά σε περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση) άλλα και τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, δημιουργούν ένα μη βιώσιμο πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες.
Παρά το γεγονός ότι η άμβλυνση των παραπάνω δεικτών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε αυτές τις περιοχές είναι στους στόχους της ΕΕ, τα αποτελέσματα είναι ακόμα περιορισμένα. Τον Ιανουάριο του 2017 ο Πρόεδρος της Κομισιόν ΖΚ Γιούνκερ επανέλαβε τις από διετίας δηλώσεις του υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να ενισχυθεί ο «κοινωνικός πυλώνας» και να θεσπιστεί κατώτατος μισθός ανά κράτος-μέλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ενός επιπέδου αξιοπρέπειας που πρέπει να σεβαστούμε».
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβρη του 2015 για τον κατώτατο μισθό, κάτι τέτοιο θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθών, θα προστάτευε τους εργαζόμενους από εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θα αύξανε την ζήτηση σε μία περίοδο ύφεσης.
 
Ερωτάται η Κομισιόν:
 
1. Τι μέτρα σχεδιάζει για να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες;
 
2. Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Κομισιόν για την ενίσχυση του «κοινωνικού πυλώνα» της ΕΕ;
 

Ελλάδα

Αθλητικά

Η αθλήτρια που κακοποιήθηκε στα 11 από τον προπονητή της: «Ήταν βιασμός ..."(vid)

istioploia.jpg

«Βιασμός με όλο το νόημα. Ημουν τότε 11 χρόνων. Ημουν σε σοκ και αντί να με στηρίζουν, ήθελαν να με καταστρέψουν». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η κοπέλα-ιστιοπλοος  που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία έντεκα ετών και κατονόμασε η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στην κατάθεσή της στον εισαγγελέα.  Η κοπέλα μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας και με αλλοιωμένη τη φωνή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN:

«Ηταν πάρα πολύ δύσκολο. Απλά, δεν ήθελα να το περάσει και η οικογένειά μου τότε», λέει για πρώτη φορά η 11χρονη τότε αθλήτρια ιστιοπλοΐας . Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η συγκεκριμένη αθλήτρια, μόλις 11 ετών τότε, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον τότε προπονητή της. Το αδίκημα στη δική της περίπτωση δεν έχει παραγραφεί και γι' αυτό θα κληθεί άμεσα να καταθέσει. «Επικοινώνησα με τη Σοφία, στέλνοντάς της ένα μήνυμα υποστήριξης, όπως θα έχει λάβει πολλά άλλα. Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω στην αρχή και της έστειλα ένα μήνυμα, της είπα κάποια πράγματα. Της είπα απ' έξω απ' έξω τι μου έχει συμβεί και έτσι ήρθαμε σε επικοινωνία», λέει για πρώτη φορά η αθλήτρια.

Η εντεκάχρονη τότε αθλήτρια της Ιστιοπλοΐας δεν το εκμυστηρεύτηκε ούτε στους γονείς της. Παιδί, μόλις 11 ετών, δεν ήξερε πώς να το χειριστεί. «Βιασμός με όλο το νόημα. Πέρασαν τρία χρόνια για να το πω στους δικούς μου ανθρώπους. Ημουν 14 όταν το είπα, ναι, και δεν άντεχα άλλο και έπρεπε κάπως να βρω το θάρρος να το πω στους γονείς μου. Μόλις το έμαθαν οι γονείς μου πήγαν κατευθείαν στην Αστυνομία. Εφυγε βράδυ ο προπονητής», αναφέρει.

Η 20χρονη είναι σήμερα μέλος της Εθνικής Ιστιοπλοϊκής Ομάδας με παγκόσμιες διακρίσεις αλλά και φοιτήτρια. Ολο αυτό το διάστημα ανέβαινε τον δικό της Γολγοθά. «Είχαμε πάει, είχαμε ζητήσει περιοριστικά μέτρα. Επρεπε ή να διαφυλάξουν εμένα οι γονείς μου ή να γίνει ένας διασυρμός σε ένα ολόκληρο χωριό, που θα ήταν πάρα πολύ βαρύ για εμένα, 11 χρόνων. Οπότε αποφασίσαμε να μην το κινήσουμε νομικά, πέρα από το να απευθυνθούμε στο συμβούλιο τότε του Ομίλου, οι οποίοι απλά έθαψαν το θέμα, οι οποίοι απλά κοίταξαν να με διασύρουν σε ένα ολόκληρο χωριό», είπε ακόμη.

H 20χρονη σήμερα  αθλήτρια της Ιστιοπλοΐας καταγγέλλει πως δέχθηκε πόλεμο ακόμη και από τον Ναυτικό Ομιλο, στον οποίο άνηκε τότε. «Συνέχισα στον όμιλο, μετά άλλαξε ο προπονητής, άλλαξα κι εγώ κατηγορία και συνέχισα και τότε ήταν που απέκτησα τις περισσότερες διακρίσεις. Μετά που έφυγε αυτός ο άνθρωπος, άνθρωπος τέλος πάντων. Δεν έφτασε ποτέ στην Ομοσπονδία το θέμα, δεν το πήγε ο Ομιλος καν εκεί. Αυτοί που το κάλυψαν στην ουσία είναι ηθικοί αυτουργοί, αυτοί του Ομίλου».

«Τώρα που έφτασα σε μία ηλικία που μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και πιο πολύ για την οικογένειά μου, δεν δέχομαι κάποια πράγματα και γι' αυτό κάποια πράγματα πρέπει να βγουν στο φως και να αποκατασταθεί όλη η υπόθεση», τονίζει η νεαρή κοπέλα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπεκατώρου: "Ήταν βιασμός, όχι παρενόχληση"-Γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα

ΟΦΗ: Με συμπτώματα δηλητηρίασης επτά παίκτες!!!