Ελλάδα

Κρήτη

Κρήτη: Από την αρχαία ελιά των Βουβών τα στέφανα των μαραθωνοδρόμων

Ελιά των Βουβών

Ο Δήμος Πλατανιά και το Ν.Π.Δ.Δ. του δήμου, πραγματοποίησαν σε μια λιτή τελετή το κόψιμο του κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών , σύμβολο ειρήνης των λαών, ο οποίος και θα συνοδεύσει τη φλόγα της λαμπαδηδρομίας του 1ου Μαραθωνίου Κρήτης που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου, όπως φυσικά και ο Μαραθώνιος που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαϊου.

Το τελετουργικό έγινε, όπως αρμόζει στην περίσταση, με σεμνότητα και με ντυμένες ιέρειες από τον αθλητικό- χορευτικό σύλλογο “ Οι Πελασγοί”.
Ο Κότινος παραδόθηκε στο Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη καθώς και τα στέφανα που θα στεφανώσουν τους Μαραθωνοδρόμους, ο οποίος με τη σειρά του θα τα παραδώσει στο βωμό της φλόγας, το Σάββατο 7 Μαϊου στις 8.00μ.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.
 

Ελιά των Βουβών

Ελιά των Βουβών, by chara

Ο Δήμαρχος κ.Ιωάννης Μαλανδράκης στο χαιρετισμό του είπε “ η κίνηση είναι καθαρά συμβολική και συνδέει το θεσμό του Μαραθώνιου με το μήνυμα της ειρήνης , της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει πιο ιδανικός συμβολισμός από την κοπή Κότινου από το αρχαίο δένδρο της Ελιάς των Βουβών, της οποίας ο Κότινος σε πολλές Ολυμπιάδες έχει συνοδεύσει τις εθνικές μας αποστολές μαζί με τη γαλανόλευκη στα Ολυμπιακά Στάδια”

Ελιά των Βουβών

Ελιά των Βουβών, by chara

Στην τελετή παρευρισκόταν και ο Δήμαρχος Κισσάμου κ.Θεόδωρος Σταθάκης, όπου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε “στη σημασία που παρουσιάζει η διοργάνωση του 1ου Μαραθώνιου και πως αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μακαριστού ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη”.

Ελιά των Βουβών

Ελιά των Βουβών, by chara

Την τελετή παρακολούθησαν ο τεχνικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής κ.Βαγγέλης Παπαποστόλου, ο τέως Δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης που χαιρέτισε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ.Πολυχρόνης Σημαντηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Νικόλαος Δασκαλάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβών κ. Αντωνία Στυλιανουδάκη, η ασημένια Ολυμπιονίκης κ.Γεωργία Ελληνάκη, καθώς και μεγάλος αριθμός δημοτών και τουριστών - επισκεπτών.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η έντονη δυσοσμία από τη θάλασσα "έδιωξε" τους περιπατητές του Καράβολα

καραβολας

Η απογευματινή βόλτα στην περιοχή του Καράβολα έκρυβε δυσάρεστη έκπληξη για εκατοντάδες Ηρακλειώτες που παρέμειναν στο Ηράκλειο το τριήμερο και θέλησαν να περπατήσουν δίπλα στη θάλασσα με τα παιδιά τους.

Όπως κατήγγειλαν στο Ράδιο Κρήτη πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του περίπατου διαπίστωσαν ότι αναδυόταν μια πολύ δυσάρεστη οσμή από την θάλασσα που θύμιζε βοθρολύμματα με αποτέσμα να απομακρυνθούν.

Η δυσάρεστη οσμή θορύβησε τους περιπατητές οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Ράδιο Κρήτη λέγοντας ότι είναι πολύ έντονη ιδιάίτερα κάτω από το Τάλως και εξέφρασαν τη ανησυχία τους καθώς λίγο μακρύτερα προς το Παγκρήτιο πολλοί κολυμπούν. Η δυσοσμία είναι άγνωστο μέχρι στιγμής από που προέρχεται και εάν έσπασε κάποιος αγωγός ή κάποιος να έριξε λύμματα στη θάλασσα.

Το Ράδιο Κρήτη επικοινώνησε με την ΔΕΥΑΗ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για αγωγό.Ο πρόεδρος  της ΔΕΥΑΗ κ.Βουρεξάκης με τον οποίο μιλήσαμε αργότερα το βράδυ μας ενημέρωσε ότι στην περιοχή έσπευσαν δύο συνεργεία της επιχείρησης τα οποία  δεν διαπίστωσαν διαρροή στα αντλιοστάσια που βρίσκονται στον Καράβολα.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Το Κτηματολόγιο φέρνει "πονοκέφαλο" στους ιδιοκτήτες - Τι σχεδιάζεται για τα πρόστιμα

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 5χρονος με επιπλοκές Covid - Εξετάζεται η περίπτωση νόσου Kawasaki