Ελλάδα

Κρήτη

Πολιτισμός

Ο Καζαντζάκης συγκινεί και εμπνέει τις Βρυξέλλες

kazantzakisn.jpg

Με ασφυκτικά γεμάτη την θεατρική αίθουσα και ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία παρουσιάστηκε στο κοινό των Βρυξελλών η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ «Αναφορά στον Γκρέκο».

Η πρωτοβουλία ανήκε στον ευρωβουλευτή Γιώργο Γραμματικάκη, και το αποτέλεσμα ήταν μια εκδήλωση πολιτισμού, γεμάτη συμβολισμό, στην καρδιά της Ευρώπης.
 

αναφορά στο γκρέκο

αναφορά στο γκρέκο, by renas

Εκτός από το πολυπληθές κοινό, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ.Αρναουτάκης, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος, ο δήμαρχος Χανίων Τ.Βάμβουκας (στα Χανιά βρίσκεται η έδρα του ΔΗΠΕΘΕΚ), ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μ.Κοκοσάλης (όπου βρίσκεται η έδρα του Μουσείου Ν.Καζαντζάκης). 

βρυξέλλες γκρέκο

βρυξέλλες γκρέκο, by renas

Παρόντες ήσαν επίσης ο πρόεδρος του Μουσείου Ν.Καζαντζάκης, Στ.Ματζαπετάκης, δημοτικοί σύμβουλοι των δυο Δήμων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Αεράκης. 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τη Διεθνή Εταιρεία Νίκος Καζαντζάκης -το παράρτημα των Βρυξελλών- υπό την ευθύνη του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Αλεξάκη. 

Ο λόγος του Καζαντζάκη προφητικός, ανατρεπτικός και επίκαιρος όσο ποτέ, έδωσε μηνύματα και συγκίνησε το κοινό που όρθιο χειροκρότησε παρατεταμένα τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Τάκη Χρυσικάκο.

Επίσης, τους μουσικούς Στ.Ψαρουδάκη και Δ.Τσούρτο που συνόδευσαν με τη λύρα, την κιθάρα και το τραγούδι τους τη σπαρακτική "Αναφορά" του συγγραφέα στον κορυφαίο ζωγράφο και συντοπίτη του.

Ο Γ.Γραμματικάκης, επιμένει πως ο πολιτισμός ανήκει στα ισχυρά μας όπλα, προκειμένου να βγούμε από την κρίση και να ανατρέψουμε το βαρύ κλίμα για τη χώρα μας.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα σχολικά γεύματα

Σωκράτης Βαρδάκης

Για την αιφνιδιαστική διακοπή του επιτυχημένου προγράμματος των σχολικών γευμάτων και για το τι προτίθενται να κάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη χρηματοδότηση και συνέχισή του, παρενέβει κοινοβουλευτικά με ερώτησή προς τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών με πρωτοβουλία των βουλευτών και Θ. Φωτίου, Σ. Φάμελλου, Ν. Φίλη, Μ. Θραψανιώτη, Ολ. Γεροβασίλη και Σ. Βαρδάκη.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων απαξιώνεται με την  προσωρινή  διακοπή του, σύμφωνα με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων και δημοσιεύματα στον Τύπο, γεγονός που φανερώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Παράλληλα η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μηχαηλίδου, έχει ευθύνες για την συγκάλυψη του σκανδάλου που έχει προκύψει, με τον παράτυπο και σκανδαλώδη εμβολιασμό κομματικών στελεχών της ΝΔ και συγγενών τους σε κοινωνικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

Εντελώς αιφνιδιαστικά 1.277 σχολικές μονάδες ενημερώθηκαν την Παρασκευή 26.2.2021 πως από την Δευτέρα 1η Μαρτίου, διακόπτεται το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει πως 185.000 περίπου μαθητές,  μένουν εκτός του προγράμματος σίτισης, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για τη διάθεση γευμάτων. Ο αριθμός των 185.000 γευμάτων, είναι ο αριθμός, που είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια  ευρώ.  Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.  Οι στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα προβάλλει στις μαθητικές κοινότητες την αξία της υγιεινής και μεσογειακής διατροφής, ενώ συμβάλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Φέτος συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό. Το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να προβεί έγκαιρα στις  απαραίτητες  διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα την καταστροφική, όπως φαίνεται για τους μαθητές, καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Και ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 31.12.2020 και αριθμό φύλλου 5886 είχε δημοσιευθεί ο πίνακας με τα 1.352 Δημοτικά Σχολεία που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, η καθυστέρηση της ανανέωσης της σύμβασης αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικό-κοινωνική συγκυρία.

Επιπλέον, είναι  άγνωστο το αν και πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Η σύγκλητος για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

 - Ηράκλειο: Αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους