Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ

Αντώνης Ανηψητάκης: η αυτοδιοίκηση δεν είναι «γυναίκα μιας βραδιάς»

Image
Αντώνης Ανηψητάκης: η αυτοδιοίκηση δεν είναι «γυναίκα μιας βραδιάς»
 clock 13:39 | 31/01/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Η Αυτοδιοικητική περιφερειακή παράταξη «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Περιβάλλον – άνθρωπος» διοργανώνει στις 2 Φεβρουαρίου στο Μελιδόνι Ρεθύμνου, συνδιάσκεψη εν όψει των περιφερειακών εκλογών.

Ο επικεφαλής – μέχρι τώρα – της παράταξης Αντώνης Ανηψητάκης ενόψει της συνδιάσκεψης, μίλησε στο eKρητη, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της.

Στην ερώτηση μας αν θα τεθεί και πάλι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο απάντησε : « και αυτό θα κριθεί την Κυριακή. Είμαι στη διάθεση της παράταξης αν μου ζητηθεί κάτι τέτοιο».

Και συνέχισε:

«Στη πορεία μας μέχρι τώρα και στα περιφερειακά όργανα και στην κοινωνία και στην εσωτερική μας λειτουργία, επιδείξαμε μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Κάναμε προτάσεις καινοτόμες  αλλά είμασταν ανοιχτοί και σε συνθέσεις.

Οι προτεραιότητες που θέσαμε από την αρχή ήταν τρεις:

-να αποχτήσει η Κρήτη έναν προγραμματισμό για να μη διαγκωνίζεται συνεχώς

-να βελτιώσουμε τις διοικητικές προϋποθέσεις αναβαθμίζοντας το στελεχιακό δυναμικό της περιφέρειας

-να μην υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" και να ξέρει ο καθένας τι ισχύει, τι μπορεί να κάνει σε κάθε σπιθαμή της Κρήτης

Στο Σταύρο Αρναουτάκη είχαμε πει από την αρχή ότι δεν μας ενδιαφέρει αν δεν απορροφήσει κάποιο ευρώ,, φτάνει να αφήναμε στο τέλος της θητείας μας ένα προγραμματισμό για τη Κρήτη που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, με διοίκηση που θα λειτουργούσε καλύτερα και θα εξυπηρετούσε ίσα και χωρίς καθυστερήσεις όλους τους πολίτες.

Από τις πιο σημαντικές μας συμβολές, θεωρώ πως είναι ότι συμβάλλαμε κατά πολύ στη λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς καύση, με διαλογή στη πηγή και ελαχιστοποίηση του όγκου.

Θεωρώ από την άλλη πως δεν έγινε τίποτα στο βασικό μας στόχο να αποχτήσει η Κρήτη ένα πρόγραμμα μέσω ενός συνεδρίου όπως το προτείναμε, για τη διαχείριση περιοχών όπως το Τοπλού ή το Ελαφονήσι, που θα αποτελούσε πρότυπο και για άλλες περιοχές.

Υπήρξαν από μέρους μας και κάποιες μικρότερες προτάσεις. Για παράδειγμα, προτείναμε, όλοι αυτοί οι τόνοι, ολόκληρα δωμάτια εγγράφων  με τους φακέλους που δίνονται κάθε μήνα,- απολογισμούς, πρακτικά συνεδριάσεων κτλ-στους 51 συμβούλους, που κάποια στιγμή πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια, αν αποστελλόταν όλο αυτό το υλικό ηλεκτρονικά όπως ζητήσαμε να γίνεται για μας, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε ένα τεράστιο κόσμος, από φωτοτυπίες, αποστολές, εργατοώρες, σκουπίδια. Και αυτά τα χρήματα είχαμε προτείνει να τα διαθέτουμε για τη θέσπιση μιας υποτροφίας για παιδιά των Ρομά ώστε να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο, ή  ακόμη και να δινόταν ως μπόνους και ως κίνητρο, ή να κάλυπταν κάποια εκπαιδευτικά έξοδα για τη βελτίωση και κατάρτιση  στελεχών και υπαλλήλων της περιφέρειας.

Προς τα έξω, προς τη κοινωνία, θεωρώ ότι λειτουργήσαμε υποδειγματικά. Κυρίως και πάλι με το θέμα των σκουπιδιών αλλά και με ημερίδες, διαλέξεις, παρεμβάσεις και προτάσεις συνεχείς σε ζητήματα που αφορούν για παράδειγμα τα πετρέλαια, την ενέργεια, το Ελαφονήσι κτλ

Επίσης θεωρώ αξιοσημείωτη την εσωτερική μας λειτουργία.

Είμαστε η μοναδική αυτοδιοικητική ανεξάρτητη παράταξη, που φτιάχτηκε, όχι για να διαλυθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Θα το δείτε και στο site μας… Ένα πλούτο ιδεών, προτάσεων, που δίνει ελπίδα ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι υπόθεση κομματική, μόνο για τις εκλογές και τα ποσοστά, αλλά έχει νόημα όταν ενώνονται και τη φτιάχνουνε και τη λειτουργούν οι πολίτες.

Είχαμε αδυναμίες, το αναγνωρίζουμε … Αλλά όταν συγκριθούμε με τους άλλους, αποδεικνύουμε ότι «έχουμε ορίζοντα λύσεων και όχι ποσοστών». Ότι, είμαστε μια παράταξη που ενδιαφέρεται για τη Κρήτη και που η αυτοδιοίκηση δεν την ενδιαφέρει σαν «γυναίκα μιας βραδιάς» αλλά και όλες τις υπόλοιπες μέρες και ώρες της θητείας… Που την ενδιαφέρει τι θα κάνει για το τόπο μας , χωρίς κορώνες, χωρίς ποσοστά… Νομίζω ότι αυτό εκτιμήθηκε ακόμη και από τους αντιπάλους μας.

Μας ενδιαφέρει μια οραματική διαχείριση των πραγμάτων και όχι η γραφειοκρατική διεκπεραίωση ούτε η μεγαλόστομη καταγγελία».

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση της παράταξης για τη συνδιάσκεψη της Κυριακής , εξάλλου, αναφέρεται:

 

«Την Κυριακή στις 10.30πμ θα μαζευτούμε στο ιστορικό Μελιδόνι Ρεθύμνου, στην «Αποθήκη Πολιτισμού» για να αποτιμήσουμε την ως τώρα πορεία μας και να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους και ευελπιστούμε σε μια ωφέλιμη συνάντηση.

Η Συνδιάσκεψή μας θα γίνει στην Κρητική ενδοχώρα. Το Μελιδόνι για μας έχει μια συμβολική σημασία, παραπέμπει στην άγνωστη και παραμελημένη Κρήτη των πατεράδων και των παππούδων μας.

Γεννηθήκαμε το 2010 στο μαιευτήριο της κρητικής κοινωνίας, σε μια δύσκολη γέννα στη οποία πρωτοστάτησαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και μια πλειάδα διακεκριμένων συμπολιτών μας. Αφήσαμε έξω κομματικές ταυτότητες, όσοι είχαν και μαζί με ανένταχτους πολίτες σμίξαμε ισότιμα στη ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, με όραμα την πρόοδο του νησιού μας

Ο Κρητικός λαός με την ψήφο του μας έδωσε μία έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με αυτή τη μικρή δύναμη αναλάβαμε δυσανάλογο μεγάλο έργο και ευθύνη. Έχουμε έκτοτε μια αξιοπρόσεκτη διαδρομή που εκτιμήθηκε μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πολιτευθήκαμε με νέο ήθος. Δεν ασκήσαμε στείρα αντιπολίτευση.

Καταθέσαμε προτάσεις, συμβάλαμε σε προωθητικούς συμβιβασμούς, γενικά μας χαρακτήρισε η αγωνία μας για λύσεις και όχι για εντυπώσεις και ποσοστά.

Με τη στάση μας κερδίσαμε μικρές νίκες και συμβάλαμε καθοριστικά σε μερικές κρίσιμες αποφάσεις για την Κρήτη, όπως π.χ. στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων.

Επιδιώξαμε συστηματικά, αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση, να διαμορφώσει η Κρήτη συνεκτικό, ισορροπημένο πρόγραμμα, να αποκτήσει πλήρη χωροταξικά εργαλεία χωρίς γκρίζες ζώνες, να εκσυγχρονίσει την αυτοδιοικητική μηχανή καθιστώντας την αποτελεσματική.

Πολιτευθήκαμε με νέο ήθος και στις εσωτερικές μας σχέσεις. Είχαμε ως στόχο να μην προωθούμε επαγγελματίες πολιτικούς. Υποσχεθήκαμε την εναλλαγή των αιρετών και την πραγματοποιήσαμε, προκρίνοντας τη συλλογικότητα από τον αρχηγισμό, τις θέσεις αρχών από τις καρέκλες.

Δεν είμαστε παντογνώστες. Τα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο εκπρόσωπός μας τα κοινοποιεί στα μέλη της παράταξης για διαβούλευση. Από αυτή την πρακτική κερδίσαμε σε γνώσεις και δημοκρατική συμμετοχή.

Υποσχεθήκαμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας όχι απλά με πλειοψηφία αλλά με συναίνεση. Δεν παριστάνουμε τους τέλειους, λέμε απλώς πως πορευτήκαμε σ’ ένα διαφορετικό δρόμο, τον οποίο θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας.

Έχομε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι τιμήσαμε την ψήφο των 12613 συμπολιτών μας που μας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε.

Η διακήρυξη μας συνεχίζει να μας εμπνέει. Τους στόχους της τους προωθήσαμε συστηματικά διαπιστώνοντας ότι έχουν εμβέλεια, ότι 4 χρόνια μετά δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους. Αποτυπώνει το όραμά μας: “Η Κρήτη δεν είναι οικόπεδο. Είναι η πολιτισμική και οικολογική κιβωτός τριών ηπείρων. Ας την καταστήσουμε κέντρο ειρήνης, πολιτισμού, φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών, πρεσβευτή της Ευρώπης στη Ν.Α. Μεσόγειο. Ας αναδείξουμε τα θέλγητρά της. Να γίνει βωμός αναστοχασμού των ευαίσθητων της γης, όσων συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού, την κλιματική απειλή”.

Η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζεται και καλούμε τον κάθε Κρητικό και την κάθε Κρητικιά να συμπορευτεί μαζί μας. Να έρθει στο Μελιδόνι, να μας στηρίξει, να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις μας.

Μας ενώνει όλους η προτροπή του Καζαντζάκη: “Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω”

 

Μανώλης  Δερμιτζάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis