Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις εφορευτικές επιτροπές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις εφορευτικές επιτροπές
 clock 14:55 | 16/01/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Λιγότερες από δέκα ημέρες απομένουν πλέον για την 25η Ιανουαρίου, με τις προετοιμασίες για τις βουλευτικές εκλογές να συνεχίζονται πυρετωδώς.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας είναι η ύπαρξη εφορευτικών επιτροπών.

Οι εφορευτικές επιτροπές απαρτίζονται από 5 άτομα: Τον δικαστικό αντιπρόσωπο (που είναι και ο πρόεδρός της) και 4 μέλη, τα οποία ορίζονται μαζί με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, έπειτα από κλήρωση ανάμεσα στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι κλήσεις σε όσους έχουν κληρωθεί μέλη εφορευτικών επιτροπών έχουν ήδη ξεκινήσει να επιδίδονται από τα αστυνομικά όργανα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο, οι εκλογείς που ορίστηκαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Ωστόσο, είτε ειδοποιούνται εγκαίρως, είτε όχι,  εάν δεν εμφανιστούν στα εκλογικά τους τμήματα για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προβλέπονται κυρώσεις σε βάρος τους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο eΚρήτη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει το δικαίωμα να κάνει αναφορά στον αρμόδιο έφορο, ο οποίος στη συνέχεια  μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για την ποινική δίωξη σε βάρος του μέλους της εφορευτικής που απουσίαζε αδικαιολόγητα.

Ωστόσο, ο κ. Ροζάκης υπογράμμισε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν να διώκεται ποινικά κάποιος που ενώ έχει οριστεί μέλος σε εφορευτική επιτροπή, δεν εμφανίζεται ενώπιον του δικαστικού αντιπροσώπου.

Να πούμε σ’ αυτό το σημείο, ότι η υπάρχει η δυνατότητα σε όσους αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σαν μέλη εφορευτικής επιτροπής, προσκομίζοντας στον δικαστικό αντιπρόσωπο τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να απαλλαχθούν.

Τέλος, μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν μπορούν να κληρωθούν ή να διοριστούν:

Δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι

Έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων

Όσοι υπηρέτησαν με τις παραπάνω ιδιότητες την τελευταία τριετία

Αποστρατευθέντες αξιωματικοί

Τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας

Όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων τα τελευταία τρία χρόνια

Νικόλας Αγγελίνος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis