Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ

39 συνδυασμοί κατέθεσαν στην Π.Ε Ηρακλείου ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές

39 συνδυασμοί κατέθεσαν στην Π.Ε Ηρακλείου ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές
 clock 14:00 | 21/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Με την επιλογή των εκλογέων να βάλουν  σταυρό προτίμησης στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές κάτι που γίνεται για πρώτη φορά ,διεξάγονται σήμερα οι ευρωεκλογές του 2014. Συνολικά σαράντα τρία κόμματα  διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις 25 Μαΐου  ελπίζοντας την είσοδό τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαν λάβει μέρος μόλις 27 κόμματα. Να σημειωθεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους. Η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2014 με σταυρό προτίμησης προβλεπόταν σε διατάξεις νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα  .

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ο εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του  που θα επιλέξει για τις ευρωεκλογές μέχρι και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό. Το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο του αναφέρει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Να σημειωθεί ότι η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4), κατ' ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης.

Συνεπώς, στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Ελευθερίου 39 συνδυασμοί έχουν καταθέσει ψηφοδέλτια για  τις ευρωεκλογές και πιο συγκεκριμένα 39 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 38 στο Ρέθυμνο, 37 στα Χανιά και 39 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου .

Όπως επισημαίνει η κα. Ελευθερίου όσοι συνδυασμοί επιθυμούν ακόμα και τώρα η και ακόμα την τελευταία στιγμή να καταθέσουν ψηφοδέλτια  ενόψει των ευρωεκλογών που η προθεσμία έληξε την Περασμένη Παρασκευή, μπορούν να το κάνουν ωστόσο θα  έχουν την υποχρέωση να τα διανείμουν οι ίδιοι οι συνδυασμοί στα εκλογικά τμήματα .

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ότι σε ότι αφορά τις επαναληπτικές εκλογές που θα διεξαχθούν για την  Περιφέρεια Κρήτης αλλά και για  11 δήμους του νησιού οι εκλογείς θα βάλουν μόνο το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που επιθυμούν χωρίς να σταυρώσουν κάποιο υποψήφιο .Σε περίπτωση ωστόσο που βάλουν σταυρό δεν βγαίνει άκυρο το ψηφοδέλτιο.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis