Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στους μισθούς αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τη διαιτησία

Τι αλλάζει στους μισθούς αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τη διαιτησία
 clock 09:47 | 10/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Mετά τις επικείμενες ακυρώσεις των μειώσεων σε συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται μια ακόμα απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ, η οποία έχει αργήσει περίπου 10 μήνες να δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με ισχυρή πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Το Μνημόνιο ΙΙ προέβλεπε ότι από 14/2/2012 η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των δύο μερών, δηλαδή του εργοδότη και του σωματείου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία αφού, όπως είναι εύλογο, εδώ και δύο χρόνια που ισχύει ο νόμος δεν έχει καταγραφεί ούτε μία προσφυγή.  Με το προηγούμενο καθεστώς, στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας - ΟΜΕΔ) μπορούσε να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε αυτή των εργοδοτών όταν αποτύγχαναν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας που αφορούσαν αποδοχές, επιδόματα, άδειες, αργίες κ.λπ. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης για την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής στη διαιτησία, θα επέλθει η πρώτη ανατροπή μετά την εκθεμελίωση εν μια νυκτί των εργατικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, αν επανέλθει ο θεσμός της διαιτησίας με τους ευνοϊκούς όρους του παρελθόντος, δεκάδες σωματεία θα προσφύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ, ο οποίος θα υποχρεώσει τους εργοδότες να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις για να μην έχουν ποινικές κυρώσεις. Ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή η ανατροπή στην αγορά εργασίας;

■ Ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι τα σωματεία και οι συλλογικές συμβάσεις που έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική επικράτεια.

■ Ακυρώνονται ή, έστω, περιορίζονται δραστικά οι ατομικές συμβάσεις που έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%-30%.

■ Ανατρέπονται οι προϋπολογισμοί εργατικού κόστους των επιχειρήσεων που θα κληθούν να καταβάλλουν αυξήσεις.

■ Επανέρχονται θεσμικές απολαβές που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις, όπως επιδόματα, άδειες και ωράριο εργασίας.

Οι αποδοχές βεβαίως δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδα. Ωστόσο μπορούν να αυξηθούν μέσω της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων σε σχέση με την ελεύθερη πτώση που έχουν υποστεί με τις ατομικές. Ποιο είναι όμως το σκεπτικό των δικαστών; Οπως υποστήριξαν, η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με δυσμενείς όρους. Πάντως από τις αρχές του χρόνου, οπότε εξετάστηκε η προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, μέχρι τον Απρίλιο που θα εκδικαστεί η μαζική προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για τη διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, οι ανώτατοι δικαστές θα περάσουν μια «καυτή» περίοδο, καθώς θα κληθούν να εξετάσουν την αντισυνταγματικότητα πολύ κρίσιμων μνημονιακών νόμων, όπως τη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Πηγή:newmoney

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis