Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον το φαινόμενο του εκφοβισμού στα ελληνικά σχολεία. 'Ενας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα τέτοιας συμπεριφοράς, ενώ ένας στους δύο μαθητές έχει υπάρξει μάρτυρας σε ανάλογα περιστατικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας βασιζόμενα σε έρευνες σε σχολεία όλης της Eλλάδας, υπολογίζεται ότι το 10% του συνόλου των μαθητών γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομήλικους του ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ενώ το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και σε αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας αγοριών – κοριτσιών 3 προς 1 (με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής).
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το «Χαμόγελο του Παιδιού σε 16.227 μαθητές από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) ένας στους τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%, ενώ πρώτη είναι η Λιθουανία σε ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%.
Σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές, βρισιές, συκοφαντίες, chat με απειλητικό περιεχόμενο, sms, e-mail, χειρονομίες και απειλές είναι μέρος μίας καθημερινότητας που βιώνουν κάποιοι μαθητές και τις περισσότερες φορές δεν τολμούν να τις εκμυστηρευτούν σε γονείς και καθηγητές
Εξάπλωση του φαινομένου bullying διαπιστώνει και έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο αλλά ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και εξαπλώνεται σαν επιδημία. Ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό (bullying) τουλάχιστον 2 με 3 φορές το μήνα, ενώ 1 στους 6 (15,8%) ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους με την ίδια συχνότητα. Οι μαθητές που εκφοβίζουν άλλους είναι κυρίως αγόρια ενώ εκείνοι που υφίστανται εκφοβισμό είναι τόσο αγόρια όσο και κορίτσια.
Σύμφωνα με τους καθηγητές “Τα φαινόμενα βίας στα σχολεία φαίνεται να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να είναι τα θύματα επιθετικών συμπεριφορών” ενώ σχολική βία εμφανίζεται κυρίως, με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying).