Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε στο Βερολίνο

Image
Συνάντηση Χαρδούβελη - Σόιμπλε στο Βερολίνο
 clock 17:42 | 29/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαν Σόϊμπλε θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 18.30 ( 17.30 ώρα Βερολίνου).

Στην έκτακτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσσα, αναμένεται να συζητηθούν η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και το πλαίσιο προληπτικής στήριξης για την ελληνική οικονομία από την Πρωτοχρονιά του 2015. 

Εντωμεταξύ, στις οκτώ εβδομάδες που απομένουν ως τις γιορτές ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» το σχήμα της προληπτικής στήριξης για το 2015 γεμίζοντας τον κουμπαρά με «ελληνικά» λεφτά και όχι με νέα ευρωπαϊκά δάνεια.

Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο η ελληνική πλευρά πιέζει για ένα σχήμα εποπτείας που θα σχεδιαστεί για την περίπτωση της Ελλάδας (tailor-made) και δεν θα περιέχει τον «κωδικό» MoU (δηλαδή την υπογραφή μνημονίου), όρος που υπάρχει και στις δύο εκδοχές προληπτικής στήριξης (ECCL και PCCL) του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Μάλιστα και στις δύο αυτές περίπτώσεις προβλέπεται η τεχνική συνδρομή «όπου χρειάζεται» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από πολιτική άποψη, το σενάριο-«εφιάλτης» για την ελληνική κυβέρνηση είναι μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL), υπογραφή MoU, συνδρομή του ΔΝΤ και έγκριση προληπτικού δανείου που θα περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Θέλοντας να αποφύγει αυτή τη λύση (που παραπέμπει σε νέο μνημόνιο), η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συν 5 δισ. ευρώ διαθεσίμων της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να μπουν σε έναν κουμπαρά ο οποίος θα συνοδεύει το νέο πρόγραμμα δεσμεύσεων-μεταρρυθμίσεων.

Ετσι, το ποσό αυτό των 15 ως 16 δισ. ευρώ και όχι ένα νέο δάνειο από την Ευρώπη θα λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές τα ποσά που χρειάζεται.

Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα μπορούσε να βασιστεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Το πρόβλημα είναι ότι το σχέδιο αυτό ζητήθηκε από την Ελλάδα στο Eurogroup του Μαΐου αλλά η εκπόνησή του (παρότι έχει πολλάκις εξαγγελθεί) καθυστερεί σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, η χρησιμοποίηση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ τα οποία κανονικά προορίζονται για τις τράπεζες δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Πρώτον, διότι απαιτείται απόφαση των μελών του EFSF/ESM για την αλλαγή της χρήσης του ποσού και, δεύτερον, διότι τόσο η τρόικα όσο και παράγοντες της αγορές αναμένουν την τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια καθώς εκτιμούν ότι θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis