Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ένα νόμο όλα τα προαπαιτούμενα

Image
Σε ένα νόμο όλα τα προαπαιτούμενα
 clock 09:28 | 14/03/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε ένα νομοσχέδιο θα περιληφθούν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν, περιλαμβανομένης της ρύθμισης για τις τράπεζες, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει τις πολλαπλές ψηφοφορίες - δοκιμασίες στη Βουλή, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που άρχισαν χθες, όπως γράφει η Καθημερινή, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι την Κυριακή, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης αποτελεί το μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 που θα διατεθεί σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επί του παρόντος επιμένει πως το προς διανομή πλεόνασμα δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, με την Αθήνα να υποστηρίζει πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με επίκεντρο τις αλλαγές που προτείνονται για το γάλα, τα φάρμακα και εν γένει τον κλάδο των φαρμακείων, αλλά και οι αλλαγές στα εργασιακά, με τον κ. Βενιζέλο να προαναγγέλλει ότι η όποια συμφωνία θα τελεί υπό την έγκριση των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τι θα γίνει με το γάλα

Να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη «φρέσκο" για γάλα χαμηλής παστερίωσης, δηλαδή, έως δέκα ημερών, είναι η πρόταση που θα συζητηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και δανειστών, στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την υιοθέτηση εκείνων των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης, να απαλειφθεί η χρήση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, δεν ισχύει πλέον και η νέα συζητούμενη λύση είναι να παραμείνει ως έχει η δυνατότητα χρήσης του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες, αλλά να απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια του γάλακτος, μέχρι του χρονικού ορίου που προσδιορίζεται επιστημονικά (θεωρείται ότι η διαδικασία της παστερίωσης εξασφαλίζει την καταλληλότητα του γάλακτος για ένα διάστημα 10 ημερών περίπου).

Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία ξεχωριστής κατηγορίας γάλακτος μιας-δύο ημερών, όπως ζητούσε αρχικώς η κυβέρνηση.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσει τη στρέβλωση που έχει εντοπιστεί στην αγορά. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια, είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου.

Μάλιστα, το υπουργείο έχει στοιχεία που δείχνουν ότι στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα γάλα με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες και μόνο 6 προϊόντα, με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό δείχνει τεχνητό διαχωρισμό.

Εάν καταργηθεί αυτός ο τεχνητός περιορισμός, το φάσμα των επιλογών θα αυξηθεί και θα είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο εντονότερος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων θα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis