Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς...

Image
Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς...
 clock 17:57 | 18/03/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

«Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς» ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), με αφορμή τη σημερινή, επίσημη Ημέρα Δράσης για την Κοινωνική Εργασία στην Ελλάδα.

Παρουσιάστηκαν ιστορίες ανθρώπων, που είχαν απόλυτη ανάγκη τη στήριξη των κοινωνικών λειτουργών, είτε εργάζονται στους δήμους, είτε στα νοσοκομεία, είτε σε άλλες δομές, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που τους παρουσιάστηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Όπως, του Δημήτρη, 21 ενός ετών, ανέργου, που τον περασμένο Φεβρουάριο απευθύνθηκε κλαίγοντας στο γραφείο του κοινωνικού λειτουργού Περικλή Τζιάρα στο Θριάσειο Νοσοκομείο, να ζητήσει βοήθεια, όταν το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου του ζήτησε 5.000 ευρώ για τα νοσήλια, μετά το θάνατο της μητέρας του. «Είμαι μόνος μου, δεν ξέρω τι να κάνω» είπε.

«Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι οι ανθρώπινες ασπίδες ενός συστήματος που αιμορραγεί, προσπαθεί να εφεύρει και να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ενώ δεν υπάρχουν υλικοί και ανθρώπινοι πόροι» τόνισε ο Αντύπας Τζανέτος, πρόεδρος της ΜΚΟ PRAKSIS και αντιπρόεδρος ΣΚΛΕ.

Για συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών που έφερε η διακοπή των προσλήψεων, η εφαρμογή του μέτρου «μια πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις», η συνταξιοδότηση χιλιάδων υπαλλήλων, καθώς και τα μέτρα της διαθεσιμότητας και κινητικότητας, μίλησε η Ευαγγελία Χαλβατζά, πρόεδρος του ΣΚΛΕ. Σύμφωνα με την κ. Χαλβατζά, «αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και με κίνδυνο να απομακρυνθούν οριστικά, 41 κοινωνικοί λειτουργοί από την Τεχνική Εκπαίδευση και το ΙΚΑ, όταν οι διαπιστωμένες ανάγκες είναι τεράστιες».

Σύμφωνα με απογραφή/έρευνα του ΣΚΛΕ, το φθινόπωρο του 2013, «οι ελλείψεις σε προσωπικό κοινωνικών λειτουργών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τεράστιες, ακόμα και μετά την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων». «Από τα 125 Νοσοκομεία του Συστήματος Υγείας, τα 24 δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό στο προσωπικό τους, παρόλο που προβλέπονται οργανικές θέσεις στους οργανισμούς τους. Επίσης, ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων, δεν έχει καμία οργανική θέση κοινωνικού λειτουργού. Από τις περίπου 650 οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών των νοσοκομείων, έχουν καταμετρηθεί 221 κενές οργανικές θέσεις, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο. Στα νοσοκομεία "Γεώργιος Πανανικολάου", "Άγιος Δημήτριος" και "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης ένας κοινωνικός λειτουργός καλύπτει ανάγκες 325, 228, και 267 κλινών, αντίστοιχα. Υπολογίζεται επίσης ότι, στα 204 κέντρα υγείας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 200, ενώ ένας μεγάλος αριθμός λειτουργεί χωρίς κοινωνικό λειτουργό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δήμοι όπως ο δήμος Ιστιαίας Ευβοίας και ο δήμος Ζευγολατιού δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό στο προσωπικό τους. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, με 73.000 κατοίκους πληθυσμό, έχει μία κοινωνική λειτουργό, ενώ ο δήμος Κορωπίου στην Αττική, που ο πληθυσμός του συνεχώς αυξάνεται, δεν έχει κανέναν κοινωνικό λειτουργό.

Αναφορικά με τα ιδρύματα παιδικής προστασίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, στο Κέντρο Βρεφών «η Μητέρα», το 2008 υπηρετούσαν 18 κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ σήμερα υπηρετούν οκτώ, στην παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» υπηρετούσαν τέσσερις ενώ σήμερα δύο και στον «Άγιο Ανδρέα» υπηρετεί σήμερα ένας κοινωνικός λειτουργός, από δύο, το 2008.

Σύμφωνα με το ΣΛΚΕ, η ανεπάρκεια σε προσωπικό κοινωνικών λειτουργών αυξάνει τους χρόνους νομικής «απελευθέρωσης» των παιδιών που τοποθετούνται σε οικογένειες και κάνει αδύνατη την προετοιμασία των φυσικών γονέων που αποχωρίζονται το παιδί.

Στα 33 καταστήματα κράτησης της Ελλάδα, υπηρετούν στο σύνολό τους περίπου 35 κοινωνικοί λειτουργοί. Οκτώ καταστήματα δεν διαθέτουν κοινωνικό λειτουργό. Στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, υπηρετούν πέντε κοινωνικοί λειτουργοί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 2.100 κρατουμένων. Αντίστοιχα, στο γενικό κατάστημα κράτησης Θεσσαλονίκης, με περίπου 650 κρατούμενους, υπηρετούν τρεις κοινωνικοί λειτουργοί, σε επτά οργανικές θέσεις. Η αναλογία κοινωνικών λειτουργών προς εξυπηρετούμενους κρατούμενους, κυμαίνεται από 1:500 έως 1:250.

Αναφορικά με τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οργανικές θέσεις κοινωνικών λειτουργών στις ΕΠΑ της Αθήνας μειώθηκαν από 14 σε έξι και, συνολικά στις ΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα, μειώθηκαν σε 32 από 44. Στις ΕΠΑ Καρδίτσας, Σερρών, Ναυπλίου, Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου και Κοζάνης, δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός.

Στο μεταξύ, σήμερα, σε κάθε μονάδα του ΟΚΑΝΑ η αναλογία είναι ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 120 ασθενείς. Ορισμένες μονάδες του ΟΚΑΝΑ δεν έχουν κοινωνικό λειτουργό και «δανείζονται» από τα νοσοκομεία που τις φιλοξενούν. Ο ΣΚΛΕ ζητά, μεταξύ άλλων, «ενίσχυση όλων των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο».

πηγή: ΑΜΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis