Την πεποίθηση ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, εξέφρασε ο αστυνομικός διευθυντής Σταύρος Σταυρόπουλος, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο διορισμός του κ. Σταυρόπουλου στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν ότι από το 1999, χρονιά ίδρυσης της Υπηρεσίας, οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί με αλματώδεις ρυθμούς, φαινόμενο που δείχνει ότι οι πολίτες την εμπιστεύονται.
Ο κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και με πολυετή θητεία στη συνέχεια, στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, ενημέρωσε ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται, ενώ μπαίνουν στο αρχείο μόνον εκείνες για τις οποίες έχουν συμφωνήσει οι εισαγγελείς. Ωστόσο, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει μόνο προανακριτικό χαρακτήρα, δηλαδή συγκεντρώνει τα στοιχεία, σχηματίζει τις δικογραφίες και τα υποβάλει στον εισαγγελέα. Δεν έχει συνεπώς καμία ευθύνη για τις αποφάσεις πειθαρχικού χαρακτήρα ή για την αργοπορία εκδίκασης των υποθέσεων. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Σταυρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ειδικά για θέματα της ΕΛΑΣ θα έπρεπε να καθοριστούν ειδικές προθεσμίες εκδίκασης.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ρωτήθηκε και για την έρευνα γύρω από την ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στην ΕΛΑΣ. Ειδικά, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σχολίασε ότι «η έρευνα για εμπλεκόμενους αστυνομικούς με δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, έδωσε εξαιρετικά φτωχό αποτέλεσμα, σε σχέση με το πλήθος των ανθρώπων που ερευνήθηκαν ή των περιστατικών που τέθηκαν και περιλαμβάνονται στη δικογραφία». Ο κ. Σταυρόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς για ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ανέφερε, ωστόσο, ότι η ομάδα έρευνας που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό ήταν πολυάριθμη, ότι «όλα εξετάζονται. Δεν μπορεί κάποιος να χειριστεί μια υπόθεση χωρίς να φανεί και άρα οποιαδήποτε παρέμβαση αν υπήρχε θα φαινόταν. Άρα, παρεμβάσεις δεν χωράνε» και «δεν υπάρχει καμία απολύτως μορφή αλληλεγγύης».
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του κ. Σταυρόπουλου, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, διατύπωσε τη θέση ότι ευχαριστήθηκε πολύ που είδε να πέφτει νεκρός ένας ληστής από αστυνομικό. «Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να ζητήσετε από τον κ. Γρέγο να ανακαλέσει που είπε ότι χάρηκε που είδε να πέφτει κάποιος νεκρός» παρενέβη ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης. «Όχι, προσωπικά το χάρηκα που είδα έναν ληστή να πέφτει νεκρός γιατί κρατούσε όπλο έτοιμος να το στρέψει κατά αστυνομικού» επέμεινε ο κ. Γρέγος. Ανέφερε ακόμη πως αν και «χιλιάδες αστυνομικοί είναι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής», η ΧΑ δεν θέλει ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς θύλακες στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ, αλλά θέλει ακομμάτιστη την Αστυνομία και απευθύνθηκε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων λέγοντας: «Είναι ποινικό αδίκημα να είναι κάποιος Χρυσή Αυγή; Έστω ότι εσείς και εγώ καθόμαστε μαζί σε μια ταβέρνα και, πάνω στην κουβέντα, σας εκμυστηρεύομαι ότι είμαι Χρυσή Αυγή. Αυτό θα σας επηρεάσει σε κάτι»;
«Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την Υπηρεσία» απάντησε ο κ. Σταυρόπουλος.