Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Χουντής: Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει

Image
Νίκος Χουντής: Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει
 clock 12:55 | 06/02/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

«Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει. Έχουμε πει ότι είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας την έκβαση της χθεσινής συνάντησης Σόιμπλε - Βαρουφάκη, στο Βερολίνο.

Σημειώνει: «Έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή λύση σε όφελος της οικονομίας και του τόπου όσον αφορά το χρέος και ότι θα επιζητήσουμε όχι μόνο την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και αλλαγές στην Ευρώπη για να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες... Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στο πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη και την εντολή του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να μας ζητούν να κάνουμε πίσω από αυτές τις δεσμεύσεις, ξέρουμε πολύ καλά τους κανόνες της ΕΕ. Επομένως, ο κ. Σόιμπλε και η Γερμανία πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στο πλαίσιο μιας ΕΕ με ισότιμα μέλη».

Σε ερώτηση για την παρουσία της αντιπροσωπείας τού αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ο κ. Χουντής υπογραμμίζει: «Νομίζω ότι από την πλευρά των ΗΠΑ θέλουν να δουν καλύτερα τις προτάσεις μας -υπήρξαν και επικοινωνίες σε επίπεδο υπουργών- αλλά κυρίως, τουλάχιστον με αυτά που έχουν πει, βλέπουν το πρόβλημα που έχει η Ευρώπη. Ενώ οι ΗΠΑ μετά την κρίση, ή κατά τη διάρκειά της, ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές για να ανατάξουν την οικονομία και την κοινωνία, στην Ευρώπη η κρίση δεν έχει παρέλθει. Η επισήμανση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα βοηθήσει εντέλει και την παγκόσμια οικονομία, νομίζω είναι καλή βάση για να περιμένεις πιο ουσιαστική συμβολή. Βεβαίως, εδώ το πρόβλημα θα το λύσει η ΕΕ, επομένως από την πλευρά των ΗΠΑ και από κάθε άλλον -είναι και η Ρωσία- χρειάζεται να υπενθυμίζουν ότι οι οικονομίες είναι αλληλοεξαρτώμενες, η πολιτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί έναντι των οξύνσεων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν θύματα τις μικρότερες και ασθενέστερες χώρες».

Αναφορικά, τέλος, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει: «Η δική μας άποψη, άποψη αρχών, είναι να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο η ουκρανική κρίση, να επιμεριστούν οι ευθύνες, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε, όπως αποδείχθηκε, ότι η λογική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από οικονομική και πολιτική άποψη, είναι ατελέσφορη, δεν είναι επωφελής και για την Ευρώπη και για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πνεύμα, θέλουμε να πάρουμε και πρωτοβουλίες ειδυνατόν, να μπορέσει να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή η ΕΕ και νομίζω ότι με αυτή τη λογική θα σωθεί -να το πω έτσι- η τιμή της Ευρώπης».

Η συνέντευξη του Νίκου Χουντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: η σημερινή «Liberation» κάνει λόγο για ένα κρίσιμο παιχνίδι πόκερ που παίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βερολίνο. Η Γερμανία ξέρουμε ότι πάντα έχει καλό χαρτί. Η Ελλάδα τι μπορεί να αντιτάξει σε αυτό το «παιχνίδι»;

Aπ: Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιούνται χαρτοπαικτικοί όροι εκεί, αλλά σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει. Έχουμε πει ότι είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή λύση σε όφελος της οικονομίας και του τόπου όσον αφορά το χρέος και ότι θα επιζητήσουμε όχι μόνο την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και αλλαγές στην Ευρώπη για να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες.  

Ερ: Ο κ. Σόιμπλε, πάντως, χθες, είπε χαρακτηριστικά πως συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Δεν μπορεί να υπάρξουν κοινά σημεία;

Απ: Μα νομίζω ήταν ευφυής η απάντηση του κ. Βαρουφάκη, «ούτε καν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε». Εμείς θέλουμε από την πλευρά της Γερμανίας, που είναι εν πάση περιπτώσει η κύρια δύναμη στην Ευρώπη, μετά την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού και με γενικευμένη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αντίδραση των Ευρωπαίων στις πολιτικές της λιτότητας -το διαπιστώσαμε και από τις επαφές με τους ηγέτες των άλλων χωρών- και με την Ελλάδα στην αιχμή λόγω του προβλήματος του χρέους και όχι μόνο, να δώσει λύση, απάντηση. Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στο πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη και την εντολή του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να μας ζητούν να κάνουμε πίσω από αυτές τις δεσμεύσεις, ξέρουμε πολύ καλά τους κανόνες της ΕΕ. Επομένως, ο κ. Σόιμπλε και η Γερμανία πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στο πλαίσιο μιας ΕΕ με ισότιμα μέλη.

Ερ: Διαβάζω σήμερα σε γερμανικές εφημερίδες ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στη Συνθήκη του '53, που διέγραψε το χρέος της Γερμανίας κατά 60%, και της Ελλάδας. Έχετε ασχοληθεί με το θέμα του χρέους και προεκλογικά, είσαστε από τους πλέον αρμόδιους. Τι ακριβώς μπορούμε να επιδιώξουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους;

Απ: Στη συνθήκη του Λονδίνου το 1953 με την οποία κουρεύτηκε το γερμανικό χρέος και οι γερμανικές υποχρεώσεις, μιας κατηγορίας εν πάση περιπτώσει, αυτό που επιτεύχθηκε τότε ήταν μια έκφραση αλληλεγγύης 21 κρατών, μεταξύ αυτών και της φτωχής Ελλάδας, κατεστραμμένης από τον Εμφύλιο και την Κατοχή, προς την μεταπολεμική Γερμανία, με κούρεμα του χρέους της, ρήτρα ανάπτυξης, μορατόριουμ αποπληρωμής. Ενδεχομένως η Γερμανία κάποιες υποχρεώσεις να τις αποπληρώνει μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην είναι ίδιες οι συνθήκες, αλλά είναι περίπου ίδια η κατάσταση της χώρας, η οποία αντιμετωπίστηκε με έναν τέτοιο τρόπο. Η καταστροφή που έχει γίνει στην Ελλάδα με τη μείωση του εθνικού εισοδήματος, με το ποσοστό της ανεργίας των νέων, θυμίζει χώρα κατεστραμμένη από πόλεμο. Σε καιρό ειρήνης, μια ευρωπαϊκή χώρα εμφανίζει εικόνα παρόμοια -τηρουμένων των αναλογιών- με τη Γερμανία και είναι σε όφελος όλων των χωρών τώρα της ΕΕ να δουν το πνεύμα -εμείς επιδιώκουμε αυτό το πακέτο, δεν το κρύβουμε- και την εμπειρία αυτής της αντιμετώπισης που βοήθησε στο να αναπτυχθεί η Γερμανία -αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς- και μέσα στις σημερινές συνθήκες να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα και όχι μόνο με το πνεύμα αυτό που όλοι το χαρακτηρίζουν ως θετική ενέργεια της παγκόσμιας κοινότητας.

Ερ: Κύριε υπουργέ, στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ για επαφές με το οικονομικό επιτελείο της χώρας. Τι μπορούμε να περιμένουμε ως χώρα από τις ΗΠΑ;

Aπ: Μετά την εκλογή της κυβέρνησής μας, είχαμε τα τηλεφωνήματα και τις δηλώσεις και του κ. Ομπάμα και άλλων Αμερικανών. Νομίζω ότι από την πλευρά των ΗΠΑ θέλουν να δουν καλύτερα τις προτάσεις μας -υπήρξαν και επικοινωνίες σε επίπεδο υπουργών- αλλά κυρίως, τουλάχιστον με αυτά που έχουν πει, βλέπουν το πρόβλημα που έχει η Ευρώπη. Ενώ οι ΗΠΑ μετά τη κρίση, ή κατά τη διάρκειά της, ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές για να ανατάξουν την οικονομία και την κοινωνία, στην Ευρώπη η κρίση δεν έχει παρέλθει. Τα φαινόμενα και της ύφεσης και της διογκούμενης ανεργίας των νέων υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ευρωζώνης έχει αστάθεια, ρευστότητα, με την έννοια όχι μιας σταθεροποιημένης κατάστασης, και η επισήμανση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος θα βοηθήσει εντέλει και την παγκόσμια οικονομία, νομίζω είναι καλή βάση για να περιμένεις πιο ουσιαστική συμβολή. Βεβαίως, εδώ το πρόβλημα θα το λύσει η ΕΕ, επομένως από την πλευρά των ΗΠΑ και από κάθε άλλον, είναι και η Ρωσία, χρειάζεται να υπενθυμίζουν ότι οι οικονομίες είναι αλληλοεξαρτώμενες, η πολιτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί έναντι των οξύνσεων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν θύματα τις μικρότερες και ασθενέστερες χώρες.

Ερ: Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ποροσένκο, σήμερα έχει δηλώσεις στη γερμανική «Die Welt», όπου καλεί τον κ. Τσίπρα να στηρίξει την τιμή των Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας στο ακέραιο και να στηρίξει επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

Απ: Το έχουμε δηλώσει και εμπράκτως και στα ευρωπαϊκά συμβούλια και θα το επαναλάβουμε ότι η δική μας άποψη, άποψη αρχών, είναι να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο η ουκρανική κρίση, να επιμεριστούν οι ευθύνες, αλλά ταυτόχρονα θεωρούμε, όπως αποδείχθηκε, ότι η λογική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από οικονομική και πολιτική άποψη, είναι ατελέσφορη, δεν είναι επωφελής και για την Ευρώπη και για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πνεύμα θέλουμε να πάρουμε και πρωτοβουλίες, ει δυνατόν, να μπορέσει να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή η ΕΕ και νομίζω ότι με αυτή τη λογική θα σωθεί -να το πω έτσι- η τιμή της Ευρώπης. Όμως, θα έχουμε συνομιλίες με όλους τους παράγοντες εκεί, σχεδιάζονται ταξίδια και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, ούτως ώστε και εν τοις πράγμασι και στα συμβούλια της επόμενης εβδομάδας στα οποία θα έρθουν αυτά τα θέματα εμείς, όπως είδατε, προσπαθούμε να έρθει η ευρωπαϊκή γραμμή που απαιτεί κατά τα άλλα ομοφωνία σε αυτό το πλαίσιο που νομίζω ότι είναι το επωφελέστερο και θα είναι το πιο εποικοδομητικό.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis